megi-the-pes: No. Ach jo.
“To není o tom, že byste něco nevěděli, neuměli se o kočku postarat, ale o ošetření, cestování,”
Je to jednoduchý nácvik ošetření, cestování, přepravka, auto, vlak, cizí lidé, veterinář, ošklivé nástroje, podání léku, atp.,
jmenuje se to dnes moderně “ošetření se souhlasem” a tak podobně.
Výsledek je, že kočka/pes/lev/velryba/koza se nebojí, když vidí přepravku/doktora/nůžky/auto/cokoli.
Protože to s majitelem cvičili. Ale je to ucelený jasný výcvik, nácvik, je to jednoduché, nikdy na to není pozdě a zvířátkům je pak při cestování a ošetřování o dost lépe.
Stačí kouknout na psichologie.cz, Radechu Spudilovou, R. Zlochu, prostě Dr. Fr. Šustu a jeho klan, nebo tu paní, co je v tv s kočkami, Klára… taky vypadá, že dost ví, co dělá.
Zrovna dnes mám vyhrazený večer na tři nové kočky, jsou divoké, jedna mě chtěla podříznout drápy, hodná kočička. 🙂 A když to dám já, amatér a ignorant a neuznavač autorit, tak už kdokoli. 🙂 Teda dám… se neví, že jo, ale snažím se. Musím jen pochopit, co je jádro pudla, princip toho učení.
Recenzi na to nedám, nezkoušela jsem, ale viděla jsem hodně videí a přečetla tak deset slov a dává mi to smysl, ti lidé
jsou dnes to nejlepší, co se dá mezi odborníky na výchovu najít. A že já fakt všecko zkritizuju…
https://www.psichologie.cz/kurzy/kockokurz-vychova-a-trenink-kocky/#tab-course-section__overview
Dá se o tom číst, koukat na YT…
Megi, já se s Vámi vážně nechci hádat! Opravdu, že ne!!!
ALE: Vadí mi, když napíšete (v náznaku), že moje kočky roky trpí… Fido je extrémně chytrý kocour a přepravka = veterina… Ano, až tam pojedeme třeba podvacáté, tak to bude asi zase jiné. Nicméně třeba těžkou kinetózu…co s tím…? Fungovala mu jen Cerenia a že jsem toho vyzkoušela hafo. Víte o tom (asi ano, ptž jste to četla), že cestou zpět jsem vezla i vetku v autě. Poradila přepravku přikrýt mikinou, co jsem tam měla (v těch tunelech). Výsledkem byl ještě větší strach. Jeli jsme 3 dlouhými tunely za sebou a dunělo to tam tak, že jsem se i já ptala, co to je. Jak jsem psala, jakýsi motorkář se tam předváděl a samozřejmě se tam nese blbě veškerý zvuk…
Prosím, opravdu prosím, uvědomte si, kolikrát jsem Vás vysloveně prosila, ať na mě nejste vysazená a pokud jste, ať si to, nejlépe soukromě, vyříkáme. Nic, nezájem z Vaší strany…to je pak každá moje snaha těžká. A asi to vše nebude jen můj subjektivní dojem, když si toho všímají i jiní.
Oceňuji, že jste nedávno konečně napsala, že ta vysazenost je proto, že Vám připomínám matku a sestru. Jenže za to já fakt nemůžu. Já nevím, co s tím dělat…asi si budete muset na to zvyknout. Já Vám vděčím třeba za odkazy ve vlákně Diabetes a i za to, že jsme vlastně úplně normálně komunikovaly, když jsem chtěla stahovat SZ z IF. Takže to jde…
Heleďte, tu svoji poslední reakci jsem si mohla odpustit, za to se Vám omlouvám.
Nemusím se ale před Vámi obhajovat, že moje kočky žijí hezké životy. Jsem o tom přesvědčena…prostě to vím. Navíc pevně doufám, že přesuny autem na veterinu a zpět teď na čas skončily.