Odberryho: Ahoj, od včerejška mě vrtá v hlavě, jestli vůbec můžu domů přivést další kočku.
Mám tři kocoury, přičemž nejmladší už doživotně bude užívat cyklosporiny…konkrétně Sporimun. Vím, že je to dotaz na veterináře, ale sem také chodí a není to akutní dotaz, abych na veterinu volala 😀
Myšlenka přišla včera, když nám na veřejné opékací místo donesla omladina kotě, které se k nim den předtím připojilo a oni nenašli, komu chybí. Doma je s ním rodiče vyhodili a ač prošli okolí místa nálezu, nikdo se nehlásil. Viděla jsem, že výzvu dali i na stránky města. Kotěte se ujala nakonec sousedka. Věděla jsem, že bych ho bez karantény domů stejně nevzala. Dcera ví, že když venku hladí kočky, musí se doma pořádně umýt.
Ale nějak jsem nikdy nepřemýšlela, jestli vůbec mohu ke kocourovi, který bere léky ovlivňující imunitu, přinést další zvíře. Z očkování je vyloučen, protilátky by si prý stejně nevytvořil. Prodělal bezpříznakově toxoplazmózu (patrně reaktivace…. zbylí dva kocouři neměli ani pozitivní protilátky v době, kdy on byl v aktivní fázi a ani poté při kontrolním náběru). Než jsme snížili dávku na nejnižší možnou, při které ještě Sporimun funguje, vybujel mu na špičce ucha mastocytom. Takže je o půl ucha kratší, ale snad již na nízkých dávkách žádné překvapení nepřijde.
Jeho zdraví je pro nás prioritou. Nevím, nakolik mu tyto léky ovlivní délku dožití. Je o dva roky mladší, než prostřední. Neumím si představit mít doma jen jednoho kocoura, když celou dobu žijí pospolu. Asi ani on by jako jedináček nebyl spokojený. Ale nebyl by další člen potenciální hřebíček do rakve? 🤔
Za dva týdny jdu na očkování se psem, tak se určitě zeptám. Ale v hlavě mi to tedy teď vrtá hodně 🐱
Zkusila jsem si to představit s Fidem a jeho nemocí…a nee. Může se stát, že kocoura příchod malého raubíře bude stresovat a zhorší se jeho zdraví.