Odpověď na příspěvek uživatele Rapotačka z 13.09.2024, 13:29:06
Pod tím Vaším odkazem je pak tento příspěvek na prvním místě:
“Pořád je tady dost debilů, kteří tvrdí, že se na Ukrajině válčí, a že je jim potřeba pomoc. Narvanej stadion zdravými mladými bojovníky(chudáci co utekli před válkou) dřív se tomu říkalo dezerce a za dezerci trest smrti.”
Tak já jsem přesvědčená, že se na Ukrajině válčí, ale souhlasím s tím, že řada mladých a bojeschopných mužů odtam utekla.
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 13.09.2024, 12:53:21
Jo, Doron, to psala řada lidí na diskuzích, že vodohospodáři s předstihem varovali, aby se začalo upouštět. A lidi z různých oblastí Česka psali, že u nich se buď neupouští nebo jen málo. A až se spustil déšť, tak teprve začali. Nechápu to…
Já mám venku Fida, ale vůbec se neozývá, nemňouká, nic. Nezbývá než doufat, že se mu nechce vylejzat do deště. Sama jsem kvůli jeho hledání už durch promočená.
Odpověď na příspěvek uživatele Jesie z 12.09.2024, 07:48:08
Takže koukáte do Sdíleného lékového záznamu? Ptám se vážně a těší mě to. Setkávám se ještě i dnes s tím, že někteří dr. ani neví, že něco takového existuje.
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 12.09.2024, 10:12:11
Bobčo, nee. Moje rp. jsou samozřejmě také evidovány. Jak jsem psala, farmaceut je musí v lékárně zdigitalizovat a poslat do úložiště receptů. A systém zkontroluje všechny údaje - hlavně rodné číslo (ale samozřejmě i jméno, adresu, ZP), dále systém zkontroluje moje IČZ (to je možná ta evidence, kterou Ty myslíš) = identifikační číslo. Takže i proto jsem psala, že tím občas farmaceutům přidělávám práci. U e-rp. se vše načte právě přes kód (QR nebo alfanumerický).
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 11.09.2024, 17:21:24
Drvodělko, informujte pak o úspěchu Gusty v soutěži. Vidíte, že o jeho úspěchu už ani nepochybuji…👍 Ale je pravda, že podle Vašeho popisu bych se jej normálka bála…;-).
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 11.09.2024, 14:10:23
Já taky nemám internet v kapse. Sago, ordinace Ti rp. napíšou v té e-podobě. Když budeš neekologická, můžeš si nechat e-recept i vytisknout. Ale není to de fakto recept, ale průvodka. No a jak jsem psala, listinné recepty stále existují a jsou rovnocenné e-receptům, s jedinou výjimkou - a to jsou samozřejmě OML a PSL (= omamné a psychotropní látky), ty na listinný rp. předepsat nelze. I když i zde je zajímavost: Byla překlenovací doba, kdy naopak šly napsat jen listinně, i když už existovala e-preskripce.
Naše lékárnice má nějaký chytrý mobil, který to z té SMS přečte i podle toho kodu toho erecepisu, protože to vždycky vyfotí tím mobilem a načte se jí to. Žádný QR kód mi do SMS nechodí…
Já si nechávám občas e-recept poslat do mailu. Pak ofotím a lékárnice načte kód čtečkou. Když jí to nejde, je nafocený i ten alfanumerický kód, kterým lze nahradit QR kód.
Prosím,ještě dotaz,vzhledem k tomu,že omeprazol je v tobolce,která se má rozpouštět až v tom tenkém střevě,tak se nabízí otázka,jestli má smysl dávat koni lidský omeprazol,který vlastně znehodnotím tím,že tobolku sundám. Protože tam je tedy to vstřebávání již v žaludku,což není úplně úmysl?
Tak to máte asi opravdu štěstí,u nás při výpadku el,.proudu byl okamžitě telefonát z lékarny,proč píšeme listinný recept a ne elektronicky - opakovaně. Takže naše amb. se do takového dobrodružství nepouští,pokud nejsou technické problémy a i tak si píšeme seznam pacientů,kterým chceme vystavit recept a dodatečně posíláme pro vyřešení IT problému. Vystavení ereceptu je tak jednoduchá záležitost,že ani není co řešit.
U mě nejde o štěstí. Já jsem preklinik. Tudíž já tu možnost e-preskripce fakt nemám…
Je pravdou, že asi půl roku zpátky jsem na druhou stranu rp. začala psát i důvod, proč je vystaven recept listinný. Farmaceut to zkoukne, zdigitalizuje. Nejhorší, co se stalo, že se mě na to ještě třeba zeptal. Tak jsem prostě potvrdila, že možnost e-preskripce nemám. Další věc, kterou ale doplním, je ta, že mám i osvědčení o oprávnění preskripce. Za dobu, co preskribuji, to po mně chtěli vidět dvakrát. Ale jak jsem psala výše, je několik pojistek a toto je další z nich. No a souhlasím (a i to jsem psala), že naprostá většina rp. je dnes elektronických.😉
No a napsání, byť jen omeprazolu, pro vet účely na lidské pacienty, by zneužitím bylo.
Odpověď na příspěvek uživatele orionka-2 z 10.09.2024, 11:26:56
Ano! Onehdá jsem zrovna poslouchala nějaký rozhovor s ní. Byla (mně) navíc i “osobně” sympatická; prostě z ní vyzařovala pokora, citlivost, nikam se sama nehrnula…
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 10.09.2024, 09:04:01
Ali, o tom se diskutuje - o speciální kategorii, ale to se nikdy množstevně nenaplní. Navíc tady u té transženy jsem právě četla i o zpochybnění té zrakové vady. Co je na tom pravdy, samozřejmě nevím.
Jsou určitě disciplíny, kdy by trans mělo být zcela jedno. Ale zrovna v atletice určitě ne.