Aktuálně: 3 768 inzerátů209 255 diskuzních příspěvků18 238 uživatelů

Příspěvky uživatele

Fikovnice

Fikovnice
Fikovnice 15.12.2023, 11:04:33 xxx.xxx.60.18
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 15.12.2023, 08:42:00

Mám bohaté zkušenosti…😂

Křečka jsem měla roky jako dítě a utekl nesčetněkrát, challenge to vždy byla. Vzpomínám, že jsme jednou svorně koukali na TV, když vtom ZÁZRAK: Náš asi dvoumetrový fíkus se začal kývat ze strany na stranu (jak ve vichřici!). No a on náš křeček zdrhl a udělal si doupě v květináči v kořenech fíkusu. Pak jednou také v troubě, resp. pod troubou. To jsme jej hledali hooodně dlouho. A jak obrovské hnízdo/doupě si uměl postavit a vybudovat!😄

Fikovnice
Fikovnice 14.12.2023, 21:20:46 xxx.xxx.60.18
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 14.12.2023, 16:24:39

Šlapka…?😲

Fikovnice
Fikovnice 14.12.2023, 21:17:18 xxx.xxx.60.18
Odpověď na příspěvek uživatele XY. z 14.12.2023, 17:10:03

Samozřejmě, že vím, proč jste to napsal…

Každopádně já ve svém příspěvku pouze konstatovala pravdu, že je to styl, jakým píšete Vy (jak malé děcko umíněně do zvratných zájmen “se” a “si” dáváte “j”; nechápu proč, což je fuk (že to nechápu), ale Vy nejste ochoten pochopit, že takové příspěvky se prostě a jednoduše blbě čtou…nic jiného v tom nehledejte, nemá to být útok na Vás jako člověka). A psala jsem, že nebudu škodolibá…a dál jsem ani Vás, ani Váš pravopis nerozebírala. A míním v to pokračovat. Protože Vy si stejně nikdy říct nedáte.

Fikovnice
Fikovnice 14.12.2023, 11:18:17 xxx.xxx.60.18
Kilian:

..Jani myslím, že he to stejne plene, hen ten nový typ má požadovaný Krakonoš nebo jak bych to popsala, prostě ten typ hlavy je trochu jiný, ale porad je to siamka….já mám jakopersanku take ještě starý typ,ještě má na rozdíl od soucasnych   persanek nos a tudíž i snese narkózu, u současných už jevto 50 na 50 aby to udýchali….

Evi, toto je jedna z nejlepších automatických oprav, jaké jsem zde četla…ten Krakonoš…🤣

Fikovnice
Fikovnice 14.12.2023, 03:38:18 xxx.xxx.63.25
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 13.12.2023, 11:21:40

“…bych ti doporučovala , brát ji také do bytu…”

Vždyť to právě zadavatelka chce😲 a ostatní jí to potvrdili (možnost/vhodnost mít šeltičku v bytě; mmch. jedno z mých oblíbených plemen).

Fikovnice
Fikovnice 14.12.2023, 03:27:06 xxx.xxx.63.25

Dovolím si posunout nahoru v diskuzi.

Nevím to a zajímá mě, zda k tomu má někdo nějakou informaci.

Fikovnice
Fikovnice 13.12.2023, 23:11:58 xxx.xxx.60.24
Odpověď na příspěvek uživatele Canka z 13.12.2023, 20:43:01

Jj, Covid teď řádí jak černá ruka…

V mém okolí to má fakt plno lidí; co vím, tak ne nějaké extra těžké průběhy. Ale úplně lehké také ne.

Fikovnice
Fikovnice 13.12.2023, 23:10:17 xxx.xxx.60.24
lesnizinka:

Jani Fíkovnice, ty jsi se ptala, co by mohla mít společného páteř se zánětem močových cest. Tady máš článek, který dává do souvislosti třeba angínu s bolestí při menses. Prostě zdánlivě nesouvisející věci: https://www.kondice.cz/zdravi-a-vyziva/bolestiva-menstruace-iva-bilkova.html?seznam-hp=1&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=1188101&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.context

Díky Raduš.

A tak já zas nejsem jako by striktně nakloněná na jednu stranu, jestli mi rozumíš. Tj. věřím, že mohou souviset i věci zdánlivě nesouvisející.😉

Fikovnice
Fikovnice 13.12.2023, 23:04:55 xxx.xxx.60.24
megi-the-pes:

Eště taky záleží, co si pod tou odbornou představují… jestli máte zkontrolovat faktickou stránku - jakože někdo použil odborný termit nesprávně - tak to zas tak špatná cena není, vezměte si, že si to přečtete… přepíšete “pár” nesmyslů a dostanete pár tisíc. 
Jo, kdyby šlo o klasickou korekturu, tak to ne, to je málo korun. A taky možná ani nevíte, že máte hlídat mezery mezi slovy… Tak to se asi nejdřív dohodněte, co chcou. 

Ne ne, ono to už padlo.

Sousedka už na tom maká nejméně 2 měsíce… Jinak možná měla jiné představy sousedka (ofic. překladatelka) a jiné nakladatelství. Sousedka chtěla, že to budeme dělat tak nějak simultánně, tedy ona by byla vždy o něco napřed, já to četla ještě znovu po ní a opravovala. 

No, jenže tím, že první překlad udělala ta jejich nasmlouvaná holka a já teď vidím, jak to s odpuštěním zmrvila, tak by to asi fakt bylo málo peněz za hodně práce. Ale to neva, třeba to vyjde někdy příště.😉 Jak jsem psala, mě to i celkem baví: Třeba včera jsem měla se sousedkou dvouhodinový telefonát a radila jí, co a jak opravit… Pravdou je, že ona mi cenu, jakou si ona vyžádala, neřekla…ale tak, je to její věc. Navíc ona se tím živí. U mě by šlo vyloženě jen o přívýdělek, nějakej ten peníz navíc.

Fikovnice
Fikovnice 13.12.2023, 22:58:24 xxx.xxx.60.24
megi-the-pes:

To máme stejně, mám d26, akumulačky a bojler, ale od pádu BE akumulačky stojí. 

Je to takhle - než přišel vládní strop, drželi cenu pod 4 Kč. A vraceli mi. Jakákoli firma.

A jak ohlásili strop na 6 (8 - 12 s těmi platbami okolo), tak všichni ceny zvedly na těch 10 12 13 Kč. Co je přes 6 - stát doplácí těm firmám.

A my platíme těch 6 letos. Jenže to není 6, ale těch 10 třeba. Já mám 7 - 9, oni ceny taky v průběhu roku měnili. Takže za letošek mám ceny skoro dvojnásobné oproti loňsku.
Logicky musím doplácet balík.

A co se stalo teď? Dostanu nový ceník, protože od Nového roku už vládní strop neplatí,
a cenu mám kolem 5 Kč. Kompletní cenu. Dobrý, co?

fikovnice: odborná korektura je ještě dražší než běžná, té běžné je nejnižší cena 30 Kč - tam se opravuje sz iy čárky atp. a nejnutnější blbý slovosled. Pokud jsou do textu zásahy větší, už jde o editaci a cena je 60. A pokud se tiskne, přijde ještě další korektura po sazeči a grafikovi, no tak tam je celková cena toho korektora 100.

To je nejnižší cena na trhu. Já to dělám pro začínající autory, aby měli šanci - aby nemuseli shánět 100 tisíc na prvotinu.
Když je třeba víc jak 100 NS, tak je cena na dohodě, ale víc jak poloviční slevu asi nikdo čekat nemůže. 

Jestli Vás text baví a máte po večerech čas, dohodněte se na nějaké částce, ono to zas tak namáhavé není, když tomu rozumíte - tomu oboru - nebudete upravovat stylistiku, jen prostě to nutné - překlepy, iy a tak. Stran je to hodně, no, ale kdyby dali třeba 10 litrů, není to špatné, budete si prostě po večerech číst ve Wordu. 😀 

Megi, děkuju za odpověď.

Mně se prostě těch 10,- Kč za NS zdálo málo. Zkoušela jsem smlouvat, ale neprošlo to. Abych napsala trošku podrobněji: Je to medicínská kniha, ale spíš taková populárně-medicínská, aby si to mohl číst i laik. No a já vůbec nechápu ty pochody daného nakladatelství. Oni si to nechali přeložit od nějaké holčiny. Ta tam ale vyrobila milión bot, tak to dali jako by na “nový překlad” nebo korekturu (?) té mojí sousedce. Kolik dostane ona, nevím. Ale ptž ona spoustě medicínských věcí nerozumí, tak navrhla, že to budeme dělat spolu a já budu odpovědná za odbornou korekturu. Já byla nadšená, mj. byl by to výdělek… No, jenže sousedka říkala to stejné, co Vy. Že za odbornou korekturu mám chtít minimálně 70,- Kč/NS. Vyjednávání už nechala na mně. Redaktorka přišla s tou srandacenou, tak jsem si spočítala, že bych dostala asi 3000,- Kč, že bych v tom ležela týdny (možná i déle), a napsala jí, že do toho jdu, ale za jinou cenu. Odmlčela se…a pak mi napsala, že vyšší cena jí neprošla u vedení nakladatelství. No, ve finále to dělám zadarmo😕, ptž sousedka to vzala, ale volá mi, kdykoli si neví rady, jak správně nějaký medicínský obrat přeložit, resp. opravit po té první překladatelce. Ale nevadí mi to. Mě to i celkem baví a druhak sousedka v době mé nepřítomnosti mi obstará kočky. Tak jí mám co vracet… Jen je škoda, že jsem to mohla mít i jako přívýdělek.

Fikovnice
Fikovnice 13.12.2023, 16:36:03 xxx.xxx.177.249

Vlastně Megi, byla byste ochotná se vyjádřit k ceně odborné korektury nějaké populárně-medicínské knihy??

Je to taková zapeklitá věc, ani nevím, zda budete chtít odpovědět. Tak to nedudu nějak moc rozebírat.

Takže jen zjednodušeně: Kniha má asi 300 nebo 400 NS a nabídli mi 10,- Kč za NS. Odmítla jsem…

Fikovnice
Fikovnice 13.12.2023, 16:33:26 xxx.xxx.177.249
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 13.12.2023, 14:57:26

Jenže ono se zdražuje prostě úúúplně všechno. Přišlo mi pojištění chalupy - nemám ještě zaplaceno, ale k tomu informační dopis, že byli nuceni pojistné zvednout. Dále jsem o jeden den prošvihla povinné ručení. Pádila jsem to večer zaplatit…a koukám, navýšení asi o 600,- Kč. Atd., atd.

Jsem zvědavá, kolik budu platit STK, i ta mi propadá…😔

Fikovnice
Fikovnice 13.12.2023, 16:31:04 xxx.xxx.177.249
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 13.12.2023, 14:57:26

Jj, já jsem taky minule měla jakýsi neuvěřitelně velký přeplatek…

Teď uvidím… Každopádně já už dokonce skoro nesvítím!!!😲 U dvou lamp mi řekli, že žárovka, která byla do nich, už se dál nesmí prodávat či co. Zářivka v kuchyni došla také… Takže de fakto svítím - když je potřeba - jen asi ve 3 místnostech. Ale samozřejmě, že svícení není všechno, že jo… To jsem tedy zvědavá…

Fikovnice
Fikovnice 13.12.2023, 16:11:21 xxx.xxx.177.249
lesnizinka:

Ne, ne, já to píšu jako fakt, že kortikoidy jsou svinstvo, kterému se u určitých nemocí a problémů člověk nevyhne, ale netušila jsem, že se po nich cítí mizerně? Myslela jsem, že právě přijde velká úleva, že problémy jsou pak sice různé, ale až u dlouhodobého užívání. Workovi, když dala kortikoidy na zánět prostaty, bylo mu hned druhý den líp. Jinak bez zkušeností, u nás v rodině je nikdy nikdo nebral. 

Niki většinu dostávala v injekcích, tak asi neví. 

No právě, třeba je jí zle z jiných léků než z GKK. 

Mast tipuju kortikoid. Infúzi taky, ale zároveň asi kalcium a ta antihistaminika. Jen můj tip…

GKK jsem dnes online přednášela…😉

Fikovnice
Fikovnice 13.12.2023, 14:55:16 xxx.xxx.177.249
kometa:

, že kortikoidy až takto ovlivňují fungování člověka, vždyť to dostávají i děti?!

Tady platí, dobrý sluha, ale zlý pán. S kortikoidy je potřeba zacházet s respektem.

Nemyslím, že by Niki nefungovala kvůli GKK. Spíš tipuju, že oblbnutí způsobily antihistaminika…

Já právě prosila, ať sem Niki vypíše, CO KONKRÉTNĚ jí dávali.

A Raduš, Ty to píšeš tak jako, že Niki poškodili ve špitále…ale na začátku byla ta Puella (když jsem si googlila recenze, hrozila jsem se).

Fikovnice
Fikovnice 12.12.2023, 13:49:33 xxx.xxx.177.249
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 12.12.2023, 12:04:41

No ale je to Pan Kocour!👍

A koukala jsem, že se vyvaluje pěkně v peřinách!😂

Fikovnice
Fikovnice 12.12.2023, 13:48:15 xxx.xxx.177.249
Anonymní:

Podělat v práci evokuje jiný výraz (vypípnuto), tak ať tam něco nepokazíte 😉

(Taky jsem v práci a neskutečně se tu nudím.)

“…taky jsem v práci a neskutečně se tu nudím…”

Tak to jste jen potvrdil/a můj předchozí příspěvek…😄😉