Bodlinka: a to zas ne, léčených koček je hodně. lantus u většiny potřebuje podávat 2x denně, ale není a nemusí to být pravidlem, každé zvíře je v tomhle jiné, proto se dělají glykemické křivky, protože prostě nedá se to nijak předem odhadnout.
častokrát se u dobře kompenzovaných koček daří časem snižovat dávky, právě proto, že se proberou nějaké betabuňky. takže dávka je menší, i když třeba úplně vysadit to nelze. prostě taková berlička ke slinivce, místo kryplkáry.
Jo jo, opět děkuji.👍 Uvidím, co mi za tu hoďku řekne dr. na telefonu.
Ale narovinu se zde přiznám, že tuším, že v prosinci, když jsem zas byla asi na 4 dny pryč, tak jsem jeden den nesehnala nikoho, kdo by inzulín zvládl píchnout (obsluha koček přišla, ale byla to osoba, která má z injekcí panický strach). No a samozřejmě jsem se bála, že se zase rozhodí, takže ihned po návratu jsem glykémii opět měřila - a i tehdy měl pod 6, maximálně možná něco málo přes 6 (musela bych se podívat do zápisků). Ono to je i zde někde v diskuzi, že se mi rozhodil, když jsem byla pryč a aplikaci dělali moji přátelé, ale to byl snad začátek listopadu. Od té doby ťukám fakt na dřevo!!!
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 08.01.2024, 18:04:34
Takže s dr. jsem mluvila úplně kratičce, ještě má dva pacienty.
Opět byla neskutečně nadšená (stihla jsem jí základ říct) a řekla, že by tedy šla s Lantusem dolů (ne pryč, ale snížit). Mám jí zavolat za hodinu a vše probereme podrobněji…
Přesto se, Bodlinko, s dovolením zeptám: Klinika vypadá OK, váhově je Fido akorát, není pu/pd, prakticky úplně zmizelo línání, žere normálně, jen teď trochu víc pije (psala jsem výše), hodnoty glykémie v průměru něco málo přes 5. Za ty poslední nejm. 2 měsíce ani jednou nebyla hyperglykémie. Dovedete si, prosím, představit trochu Lantus snížit? Respektive doporučila byste to (zatím, pravda, bez stanovení fruktosaminu)…?
Za případnou odpověď moc děkuji.
Jinak to, co popisujete, je v podstatě kopie situace v humánní medicíně. Teda samozřejmě tu dobu je potřeba odlišit. U člověka se uvádí prediabetes až 20 let…kdy lze ještě nástup diabetu zvrátit. Pak se překročí to, o čem píšete (vyčerpání beta buněk) a rozvoji diabetu už nezabrání nic. Jaká je ta časová dynamika u kočky, samozřejmě nevím. Ani nevím, zda jsou nějaké výrazné interindividuální rozdíly v počtech beta buněk pankreatu (??).
Děkuji!
No, některé hodnoty nízké jsou, když jsem to procházela, tak tam byly i hodnoty něco nad 3 (a to vím, že už se mi svíral zadek a měla připravenou glukózu). Navíc Lantus se prý kočkám dává zásadně 2x denně a mu drží tady ty hezké glykémie 24h. Je to, z mého pohledu, divné. Myslela jsem, že už bude navždy na inz. 2x denně.
Vím, že 6 UI je hodně; a vzhledem k tomu, že se tak drží, tak jsem chtěla zkusit jít níž. Bez schválení dr. to ale neudělám. A bude to chtít ten fruktosamin, vidět dynamiku. Tak mě napadá, že TEĎ dr. zavolám…
Edit: Jak jsem to sestudovávala, tak vím, že kočky mají dvojku. Jo a ta vetka ode mě z práce se tváří spíš nevěřícně a neustále mi říká, ať to zaklepávám na dřevo. Jdu volat. Pokud se dozvím něco zajímavého, napíšu to sem. Ono je to i u těch zvířat civilizační nemoc a co jsem se doslechla, zas až tolik zkušeností není. Důvod je hrozný: Řada majitelů kočku po stanovení dg. nechá uspat (vlastně mnohé důvody pro takovéto rozhodnutí jsem schopna pochopit).
Fikovnice: Zcela vážně a bez ironie se ptám: Psi nežárlí?
Teta provozovala dost pitomou věc. Přes plot krmila sousedovic psa. A Fločka u toho mohlo klepnout. Dorážel, štěkal, teta mezi těmi psy regulérně vypěstovala nenávist…a já myslela, že i žárlivost - stran toho žrádla…?
Dtto: Měla jsem tehdy chalupového kocoura. Fločka jsem vyzvedla a vzala též na chalupu. Jakmile jsem se mazlila s kocourem, Floky opět žárlil (přinejmenším se vztekal/vadilo mu to). Jak to tedy je?
megi-the-pes: Já myslela, že se bavíme o robotech (humanoidech), kteří mají AI.
Když jsme na tom zvířecím tom… zvířata prý nemají stejné emoce jako my.
Jak se to zjišťuje? Spousta lidí říká, že pes žárlí. A takové to… zadostiučinění asi taky neprovozují, ne? Že by se tohle naučilo něco s AI?
Tak jako jo, vím, jak to udělat. Vezmu krabici, nahážu tam DNA z lega, RNA ze Sevy, nějaký ten motorový olej (místo krve, chápete, že jo), pospojuju to Merkurem, počítačový věci - a hlavně wifi. A řeknu - hele, až se ti bude někdo smát, dej mu do držky.
😀
Zcela vážně a bez ironie se ptám: Psi nežárlí?
Teta provozovala dost pitomou věc. Přes plot krmila sousedovic psa. A Fločka u toho mohlo klepnout. Dorážel, štěkal, teta mezi těmi psy regulérně vypěstovala nenávist…a já myslela, že i žárlivost - stran toho žrádla…?
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 08.01.2024, 16:35:14
Ani nevíte, kolikrát jsem o spojení s operátorem žadonila. Fakt nekecám…😉
Jenže tady ten robot tomu asi i rozuměl, jenže se mi snažil vybrat vhodného operátora…a to už byl problém.
Mmch. doteď mi zpátky ta živá osoba nezavolala (co slíbila, že se za okamžik ozve). Takže nemyslím, že dnes ještě zavolá a znovu to martyrium dnes už absolvovat nechci.😛
Sarah01: Já mám naštěstí prase jenom jedno. Když prší nebo je po dešti a jsou óbr kaluže a máme s kamarády nějakou skupinovou procházku, tak vím, koho nebrat.
Panebože, já vůbec netuším, kdo to je…???🤣
Ale tuším, že je to foto zde na CHZ nejvíc zapraseného pesana (Ali, nemyslím to ve zlém!).😀
Ph: úplně největší prasata napříč plemeny
to si netroufam hadat, ktere plemeno v tomhle vyhrava 🤣 Ale podle me to odkoukavaji psi od sebe navzajem 😀 i mezi plemeny. Protoze i ja kdysi mela cistotne psy 🙂 A nějak se to zvrhlo. Od kamosky hovika to kdysi odkoukala canicka a uz to jede …
Ale asi ne kazdy psi jedinec je natolik prefikany, aby k tomuhle uceni odkoukavanim byl nachylny. Bracha Venci, co zije v jine rodine - to nedela.
“Protoze i ja kdysi mela cistotne psy 🙂 A nějak se to zvrhlo.”
🤣👍
Jak já říkávám: Rozmohl se nám tu takový nešvar!😂
Jo a byl neskutečný estét (Floček). Nu, napíšu to… Lehával na tom kanapi s tetou, ale v momentě, kdy si teta “ubzdila”🤣, s neskutečně znechuceným výrazem ihned seskočil dolů!😂
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 08.01.2024, 17:12:55
Ali, já myslím, že jako skoro všechno, je to jednak individuální a druhak o zvyku. Fločka znáš jen z fotky, ale byl krátkosrstý. Miloval teplo…ale přece jen, když jsem na chalupě barák přetopila, tak vyhledával, kde se chladit. Stejně tak, jako u tety. I když tam často lehával v chodbě nalepený na jednom místě na zdi. Ptala jsem se proč a tehdy mi ještě strýc odpověděl, že je nalepenej přesně na místě, kde vede komín.👍
No, a když to strýc neviděl (neměl to rád), tak Floky lehával s tetou na pohovce/na kanapíčku.😂
Ph: ach jo…
Tak treba tady:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25418027/
“Results: Of the 21 cats in remission, 19% (4/21) had impaired fasting glucose concentration and 76% (16/21) had impaired glucose tolerance….”
Čili porušenou glukózovou toleranci už bude mít asi navždy, ale SNAD je v remisi!!!🍀
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 08.01.2024, 16:35:06
DĚKUJIIII!👍👏
Asi jste Petrahei…? Ale to je jedno, mám radost!!!
Vahine: Koukám, že ten diabetes je fakt věda, je to složité, aspoň mně to tak připadá…ale Fíkovnice, vypadá to s Fidouškem dobře a mám radost s Tebou. 🍀 dej vědět, jak dopadla ta hodnota fruktosaminu, jestli to píšu dobře…držím palce!
Moc děkuji Vahine!❤️
Víš, já fakt řeším milión problémů, tak si říkám a prosím, ať se osud smiluje aspoň tady…
Trvalo to dlouho…ta stabilizace Fida, ale já mám kromě hodnot glykémie jako indikátor i přátele. A ti bez výjimky říkají, že Fido vypadá moc dobře. Už jen to, že si pán v letech začal zase hrát!😄👍
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 08.01.2024, 15:42:38
Ještě k tomu stresu z odběru krve…
Teď, jak jsem jej měřila naposled, tak to bylo snad na 10. pokus!!😔 Ze mě už skoro crčela krev, prsty propíchané a jemu se ne a ne udělat pořádná kapka. Když to už už vypadalo, zahlásil glukometr error. Krve bylo málo, tedy z něj!🤣 Tak jsem si říkala, že chudák po takovém stresu bude mít nutně hyperglykémii…a měl nakonec těch 5.3!!!👍 Btw, právě mě okupuje a šíleně se mazlí, nevidím na klávesnici…😛
Tady je něco k diabetu u psů, ale je tam souvislost s tou kastrací…a prostě toto se Fida netýká. Takže dávám jen jako zajímavost:
“…nejčastěji cukrovkou postižené feny a to z toho důvodu, že feny se v určité fázi, v určitém věku dostávají do takových obtíží řekněme s gynekologickým aparátem, kdy mohou vznikat změny na vaječnících, které způsobují větší tvorbu progestinu, progestagenu v takové fázi, které my říkáme diestrus, to je mezi dvěma háráními. A v této fázi vlastně ty protestiny stimulují tvorbu zase jednoho hormonu, který se jmenuje somatotropní hormon, který působí proti účinku toho inzulinu. A tak v podstatě se ten inzulin neuplatňuje, tvoří se ho málo, dochází tam zase k té hyperglykemii a ta fenka trpí cukrovkou. A to je cukrovka, která je částečně reverzibilní. Říkáme tomu, že prostě potom, když se ta fenka vykastruje, tak po nějaké době, pokud tam je zachované dostatečné množství tady těch buněk na té slinivce břišní, které ten inzulin ještě dokáží vyrobit, tak ještě ta fenka se dokáže vrátit jakoby do normálního života bez toho, aniž by potřebovala píchat ten inzulin. Ale opravdu to záleží jenom, jak rychle se to chytne a jaká vlastně ta populace těch buněk je zachovalá.”
Jo jo, děkuji!
Nicméně ta cukrovka byla jasně potvrzená a fakt primární. Navíc mu šly nahoru právě i hodnoty fruktosaminu… Navíc měl pu/pd, hubl, žral strašným způsobem, hodnoty glykémie (nejvyšší) byly až 30, však si pamatujete jaký to byl děs. Probrečela jsem xy nocí.
Ale já opravdu někde četla, že diabetes u koček může být (samozřejmě ne vždy, spíš jako zázrak) reverzibilní.
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 08.01.2024, 13:50:10
Raduš, vy ale máte podlahové topení, ne? No a jak BSP, tak samojed jsou srstnatci, jak já říkávám.😀
megi-the-pes: Víte, jak, kde vznikají emoce?
Proč se ptáte? Já to vím.😉
Jako že AI bude vždy bezemoční?