Tenurri: A tady bych chtěla pro zadavatele poukázat, že je to děsně individuální.
S fíkovnicí máme mainskou mývalí od stejné chovatelky (jiné vrhy).
Můj Willy je prakticky opak Elsy 😀 😀 až na bod c), celodenní válení se a fakt, že oba nenáviděli od mala česání.
Willy je kontaktní pouze se členy domácnosti a to i k nám musel nabrat postupem času důvěru. Návštěvy, pokud je velmi dobře zná (např bývalý spolubydlící) tak okoukává třeba 15 - 30 minut z povzdálí a pokud usoudí, že má zájem o kontakt, tak přijde, pokud ne, tak si někam zaleze a nechce být obtěžován. Na naši kočku si zvyknul k její nelibosti hned a museli jsme je rozdělit asi na cca 14 dnů, než si zvykla i kočka 😀.
Willy mňouká velmi často. Když přijdeme z práce domů, když vstáváme, když něco chce, když neví, co vlastně chce, stačí na něj promluvit a mňoukne zpátky. Nesnáší, když jsme každý v jiné místnosti - to chodí tam a zpátky a řve na nás 😀…když nemňouká, tak “vrká” jako holoubek. Prostě musí komentovat úplně všechno.
Mazlivý asi docela je, ale jak jsem již psala, pouze s námi a pouze, když se mu chce. Je to tank, takže když se vítá po příchodu z práce, otírá se tak, že je vám schopný i podrazit nohy, když nedáváte pozor 🙂.
A klidný rozhodně není. Je to plašší kocourek, spíše nejistý, naposledy se asi tři dny bál nové deky, jelikož byla smotaná v rohu místnosti…Občas se leká a bojí divných věcí a když čekám, že se něčeho bude bát, tak se toho zase nebojí vůbec. Jakmile mi spadne něco na zem, tak nadskočí metr vysoko a vyplašeně kouká co se stalo…Byl tedy takový už jako kotě v cca 5ti měsících, když jsme si ho brali. U chovatelky na cca 3h návštěvě přišel až na posledních 20 minut.
Nám to nevadí, ale věřím, že u lidí, kteří si často zvou návštěvy domů by to mohl být problém. K nám chodí prakticky občas jen rodina, nebo kamarádi, které zná z předchozího bydlení (a to většinou hrajeme deskové hry, tak nejsme hluční), takže je relativně v pohodě. Ale cizí lidi snáší dost blbě. Nikdo mu nikdy neublížil (no, v jeho očích možná veterinář 😀), ale prostě to má v sobě a je dost možné že kastrace (testosteron) to celé ještě zhoršila.
Takže koukejte nejen na plemeno, ale i na individuální povahu koťete.
To je poměrně síla, že? Navíc Willy a Elsa mají stejného otce, pokud se nepletu…?
Elsa si v poslední době zvykla mě víc okupovat než dřív. Spává teď na polštáři mně za hlavou. Je to poměrně komické - pootočím se a koukám jí přímo do očí. To jsme takto na sebe koukaly onehdá z oka do oka, až ona vrkla a jala se svojí obří packou mi do mého oka sáhnout! 🙂 Samozřejmě bez vytažených drápů, ale ještě že jsem ucukla. Myslím, že v poslední době je o trochu víc mazlivější než byla. Jo a Else táhne na šestý rok. Přijde mi jako včera, když byla malé kotisko!