JanaJanaJanaJana: Jojo, řešení se najde pro každého, jen to má malinkatý zádrhel v tom, že to optimální řešení velmi často něco stojí, stát to nezaplatí, jelikož dotace podporují vzorec, který na řadě míst prostě není funkční (a dost často nemožný kvůli migračním bariérám - CHKO), tím pádem to zvýší náklady na chov již tak v Čechách podhodnocenému zemědělci.
Tím nekopu za samotné zemědělce, osobně jsem ideálně pro žádný odstřel nebo pro dobře zvážený u problematické smečky + nastavit optimální řešení pro zemědělce. Ale to je tak nějak ryze české nesnažit se alespoň trochu pochopit i tu opačnou stranu. Já Vám to samozřejmě nezazlívám, jen to prostě dělá minimálně větší polovina české populace.
Jinak přeji hezký den, vše v dobrém 🙂
Já uznávám, že řešení něco stojí. Uznávám, že ne každému to vyhovuje. A uznávám, že ne každý na to má.
Promlematice vlků v ČR se věnuji dlouhodobě, a ač to není můj největší zájem, přesto věřím, že se docela orientuji a zajímám.
Stát to nezaplatí zcela logicky, protože zajistit zvíře je povinností majitele. Dotace jsou dle mého naprosto dostatečné co do množství financí, spíš si myslím, že by to chtělo změnit systém než přidat peníze. Opačnou stranu chápu docela dost. Jsem ze zemědělské rodiny, půlka z nás žije a pracuje v zemědělství v oblastech zasažených vlkem, i když, pravda, všichni v malém. Proto uvádím jako příklad funkčního zemědělství chovatelku 50 dojených koz s odchovy na pastvě a ne chovatele pěti ovcí a dvaceti prasat, které má na zahradě, v sadu a na dvorku.
Nikdo z mého okolí nepřestal chovat kvůli vlkům. Přestali kvůli zdražení sena a dalšího krmiva, krmičům, zlodějům a lidem, co jim zvesela trajdali po pozemcích a nezavírali za sebou branky, kvůli zhoršení zdraví a nástupu stáří, nedosažitelného kvalitního chovného materiálu nebo veterináře, zhoršení genetického zdraví oblíbeného plemene, úmrtí milované ovečky, neschopnosti prodat produkt bez ztráty, zavlečení nakažlivé nemoci, která vyžaduje sanitaci pozemku…
Mimochodem, mnoho chovatelů zmiňuje ztráty na vysazených stromech kvůli srnám a potrhané ohradníky kvůli divočákům. Ale vlka jako škůdce nezmínil nikdo. Ptala jsem se cca 50 chovatelů z opravdu širokého okruhu rodinných příslušníků a známých a jejich rodinných příslušníků a známých.
Já chápu, že chovatel chce mít z chovu nejen radost, ale i užitek. Chápu, že zatímco do psa či koně chovatelé peníze zpravida vrážejí, u chovu užitkových zvířat by neměl být chovatel v červených číslech. Chápu, že ohrada je drahá věc, a bytelná vlkuvzdorná ohrada ještě víc. Ale vystřílet vlky není řešení.