Anonymní: Inu dobrá, děkuji vám za vaše příspěvky i když s nima teda nesouhlasím. Nevím proč by nemohla mít fena bez papíru štěňata, není méně cenná. Znám spoustu takových fen, i v inzerci je mraky štěňat bez PP a je to plné právo majitele psa jak s ní naloží. Ale nenapsala jsem, že chci mít od ní štěňata, byla to úvaha.
Ale dobře, existuje nějaky vyšetření u veterináře který by mi odhalil případné vady feny nebo se to musí udělat až u štěňat?
Ony nejsou jen nemoci, které otestujete u feny a štěňat a víte, že už nikdy nic nevyleze. Ony jsou vady, nemoci a problémy, které testovat nelze. A tady nastupuje ta pravá chovatelská práce. Znáte rodiče feny? Jací jsou povahově, zdravotně, v jakých podmínkách žijí, jaké mají problémy? Co alergie? Hotspoty? Jaké výkony podávají? Jsou to psi-gaučáci, nebo je na nich nějaká zátěž, kterou zvládají? Jsou to konstitučně dostatečně silná, odolná zvířata? Ujdou v horku třicet kilometrů? V zimě se třesou v koutku, nebo běžné české počasí zvládají?
Co sourozenci feny? Minimálně pravé sourozence nějaké má, jistě je všechny dokážete dohledat a zjistit si, jestli jsou to zdravá a kvalitní zvířata.
Co Vaše fena? Co vybraný krycí pes, jeho rodiče a sourozenci, také je vše OK? Co širší rodina feny a psa, nevyskytuje se tam náhodou nějaká nemoc nebo náchylnost, která by mohla mít dopad na Váš odchov? Sestouplá varlata, žádné kýly (ani odoperované), nervozita, plachost, agrese, lízání tlapek, zdravé oči, orgány, kůže, srst…
Pokud, a jenom pokud, víte, že jsou oba psi (fena i vybraný krycí pes) a jejich rodiny v pořádku, tak s pánem bohem kryjte a neste si následky. Pokud si nejste jistá (a to u bPP psa nejste, protože její předky a příbuzné nedohledáte), tak nechovejte. Nestojí to za to.
Bezpapírový pes totiž méněcenný je, a to v jednom jediném ohledu, totiž v tom chovném. V každém jiném se papírovému psu vyrovná a lecčems ho může překonat, ale z hlediska chovu a s tím souvisejících věcí (výstavy, sport atd.) prostě na papírové psy nemá. A to říkám jako člověk, který 13 let žil s milovaným bezpapírákem. Nestarala bych se o něj o nic víc, nemilovala bych ho o nic niterněji, nesžila bych se s ním o nic blíže, nebyl by mi o nic cennější, kdyby měl ten nejlepší rodokmen na světě. Ale nechovala jsem na něm. Nebylo to tak správné.