Odborny clanek? .) Se nedivte. Groessl je provarena firma a pekne pruser, kdyby drzel zobak a jel si ty svoje prihody pro panicky 50+, ale on se angazuje a prisira. Co bych asi tak na to mel rict, podekovat mu? Jestli to ono neni spis tim, ze ty odborne clanky jsou na strane vlka, ochranaru a nebo podobnych pijavic jako je Greossl a ostatni vypasaci co sajou z AOPKa ze ano.
Děkovat mu nemusíte, ale poukazuje věcně na problém. Tvrdí, že nízký plot plus pes stačí na ochranu, a já beru, že máte protiargument, že to není v souladu s legislativou, že za těchto podmínek by stát neuznal náhrady. To je také věcný argument - a bylo by možné se nad tím zamyslet, jestli by v některých případech neměl stát začít uznávat i jiná ochranná opatření, než jen ta, která jsou uznaná dnes. Upřímně neznám nikoho, kdo by jako ochranu před vlkem užíval metrový plot v kombinaci se psem, tak nemám podklady pro hodnocení, jestli zrovna to je kravina, nebo není. Doznávám, že úplně bezpečné mi to nepřipadá. Ale jinak se z té situace nedostaneme, než věcnou diskuzí, návrhy řešení, jejich posouzením a případně realizací. To vyžaduje spolupráci a argumentaci. Vyvracení předpokladů, omylů a neodborných názorů lze jen uvedením na pravou míru, nikoli odmítnutím, že autor je šupák. A ještě jednu věc je třeba zohlednit; každý má ty podmínky jiné. Co Vám připadá jako hloupost, někomu skutečně může fungovat. A naopak, co funguje Vám, nemusí fungovat někomu jinému. Nemusí mít pro to potřebné podmínky, schopnosti, možnosti, příležitosti. A to je realita, kterou opět nelze nijak obejít. Připouštím, že můžou být místa, kde bude třeba výskyt vlka minimalizovat. Nejsem fanatik, abych tvrdila, že vlk má přednost před ovcí. Ale jinde to třeba nebude a budou fungovat standardní řešení. Protože ono to platí i naopak, ovce nemá přednost před vlkem.
Děda míval léta páně ve slepičím výběhu na zemi natažené králičí pletivo. Přesně proto, že tam slepice nehrabaly a nemohly vytrhat a vyzobat kořínky. Tráva tak mohla neustále obrůstat a dorůstat. Přestal s tím, když začala ta strašná letní sucha. Slepice sežrala trávu, kořeny nic nestínilo, rostliny stejně uhynuly. Taky ne každá slepice byla inteligenčně zdatný jedinec, který si zapamatoval, kde ještě hrabat lze a kde už leží to pletivo, a některé občas hrábly i na tom pletivu. Asi to příjemné nebylo, pamatuju, že došlo i na krev. Odchované slepice s tím problém neměly, ale kupované často ano. Nemyslím si, že je to dobré řešení. Za mě je ve Vašem případě nejsnazší obyčejný přenosný plotek a výběh rozčlenit a různě obměňovat dle potřeby.
Vám je těžké se zavděčit. Někdo tu uvede odborný článek - a Vy se vyhraňujete k autorovi. Pokaždé. Kdyby jednou, dvakrát, ale pokaždé. Člověk opravdu získá dojem, že každý, kdo má jiný názor, poznatek, zkušenost, než máte a zastáváte Vy, je pro Vás podřadný a nestojí za pozornost.
Jste si jisti, že se ve výběhu nepasou? Zní mi to, jako když se spokojeně celý den krmily a teď se na tu trávu vrhnou jen proto, že vědí, že jdou domů a budnou přes noc bez trávy. Tak rychle ještě do sebe chtějí něco nahrnout, aby měly co přežvykovat.
To je půl roku, ten první odkaz. Ke kravám dáme rotvíky… ne… leopardy. 🙂 Broumovské skály patří do Hradeckého kraje. Vyhrává, no, mastnacekk už o tom mluví edukativně roky, teď už jen nadává, že. 😀 No hrozné to je celé. My si to taky povídáme pořád dokola, jen tak, stejně to nikoho nahoře nezajímá. Ale ten oslík je fakt dobrý, nic o nich nevím, ale tady bydlí jeden u poníka a mini prasátek a všici jsou v pohodě, další hlídá dva koně… oni jsou ti osli asi nějaký vostrý nebo co.
Rozklikni si to a pročti. 🙂 Když si klikneš na Přehled škod za (měsíc), tak tam jsou rozepsané jednotlivé události. Jak kdo svá stáda chtání, jak jsou vysoké ohrady a ohradníky, jestli je ochrana v souladu s normami. A naprostá většina těch ovcí chráněná nebyla, nebo byla, ale zoufale nedostatečně. Plot do výšky 120 cm není plot, který by měl chránit před šelmou. Takže se vracíme ke starému známému - pokud chovám zvíře, musím si je zabezpečit. Nešla jsem střílet dravce, když mi sebrali slepici, jediná, komu jsem vynadala, jsem byla já. Nešla bych střílet ani lišky (a že těch je podstatně víc než vlků), i kdyby mi nějaká vzala slepice, protože je mou povinností jako majitele se postarat, aby k tomu nedošlo. A ano, je tu ten argument, že v CHKO nelze mít tak či tak vysoké ploty, ale to je dáno tou legislativou, která by měla být změněna tak, aby bylo možné ty ovce a další chovat. Jedná se nejen o pastevecké psy, také majetkové poměry a další ohledy bude třeba předně právně vyřešit, aby bylo možné žít tu s ovcemi i vlky v souladu. Ale mně nešlo o to, jestli vlci páchají škody (páchají, ale oproti jiné zvěři skutečně zanedbatelné), jestli vlci jsou nebezpeční (jsou, ale oproti jiné zvěři skutečně zanedbatelně), jestli vlci to nebo ono, mně šlo o to říct, že to lze. Opravdu to lze. Bude pro to třeba ještě leccos udělat, aby to šlo poměrně pohodlně, ale už teď se stávajícími zákony to lze.
Nesmysl. Dobytek, vseho druhu se choval v blizkosti lidi. Vlka vymlatili proto, ze to bylo zrejme ekonomicky vyhodnejsi pro vsechny zucastnene. Nebudu se poustet do tehlech debilnich teorii, lidi pribylo a pribyvat bude. Zbytek si do rovnice dosadte sama.
Já to dosazeno dávno mám a pořád mi z toho vyplývá, že chovat ovce v sousedství vlka lze. Ono i vlci byli v blízkosti lidí, však z čeho jsou dnešní psi… A pastevečtí psi, ti se vždycky chovali, jak říkáte, v blízkosti lidí. (A taky v blízkosti velkých šelem. Jinak by ani nemohli vzniknout, že.) A pokud je platný argument, že pastevečtí psi patří mimo civilizaci, tak tam holt patří i ty ovce, protože ten pastevec s ovcemi přímo souvisí.
Kastraci v dnešní době třeba zrovna chápu, když vidím, jak lidi nejsou schopni zajistit psy, aby neměli štěňata a na psech z útulku už by se prostě chovat nemělo. Ti si zažili dost na to, aby na nich ještě někdo rejžoval peníze, nebo je vysiloval zbytečnými porody a spol.
ALE já bych třeba chtěla kastraci až na třech či čtyřech letech, protože bych chtěla nechat psa dospět. Ale taky nevím, jestli by mi to prošlo. 🙂
Mám psa s PP. Neplánuji ho nechat krýt a taky má koule. 🙂 Ale já si ho samozřejmě uhlídám.
Já principiálně souhlasím, ale nevím, proč by to nešlo zajistit jinak než kastrací. Já měla krásného bPP labradora, množit na něm mě nikdy ani nenapadlo. Za třináct let života měl 0 štěňat a 0 nakrytých fen. Kastrovaný nebyl. A doteď mi nikdo nevysvětlil, proč je nutné řezat do zdravého zvířete.
Ve spolcích je to fakt běžná částka. Většinou je zvíře i kastrované. Žrádlo a péče i třeba několik let něco stojí. Zase tohle bych jim za zlé neměla.
Já ano. O zvíře se stará majitel. Je-li ten majitel spolek, stará se spolek. Jsem-li jím já, starám se já. A druhá úroveň toho všeho - pokud mi vyúčtují krmné dny a nezbytnou péči, pak ano, to dává smysl. Ale bez dokladu? Bez rozpisu, kolik dní vlastně pes v dočasce prožral? Je to byznys. Bez paragonu je všechno byznys.
Nezdá se vám, že příliš předjímáte? Vy ty lidi znáte, že víte, že pes bude špatně krmen? Víte, že nemají nikoho, kdo by se o psa, pokud oni nebudou moci, postaral? Mimochodem, kdo z nás ví na sto procent, že se o jeho psa někdo postará, když zemře, nebo se nebude moci starat? Můžeme si to jenom myslet. Tak jako si já myslím, že se postarám o psa mé mamky. Ale nevím, jaké okolnosti, co bude, až ta doba nastane. Budu se moci postarat? To nikdo dopředu neví. I když to beru jako samozřejmost, že se postarám, tak nevím, jestli budu moci…
Invalidní důchodci (jako každá skupina lidí na světě) jsou dvojího typu: Jsou schopni a ochotni se o psa postarat, nebo nejsou.
Vám tohle zní jako předjímání? To se asi rozcházíme v definici významu slova předjímat. Jinak ano, já věděla, kdo se mi o psa postará, když zemřu. Měla jsem vypracovanou závěť, jejíž naplnění bylo podmíněno tím, že se dědicové zavážou postarat se o něj. To bylo jen pro jistotu, samozřejmě jsem měla domluvené pečovatele ústně, toto bylo jen pro případ nepředvídatelných problémů.
🙂leithan, ale ty tunto. Jdi si zamastit neco na ps at se nenudis a nevyjadruj se k chovu.
Varaxi, jednoduse. Pastevec patri mimo civilizaci stejne jako vlci. Tecka. Takhle jednoduchy to je! Kdo chce vlky okolo baraku, ten je posahanej dement bez pudu sebezachovy.
bílí tygři už nejsou (jen stará bílá tygřice na dožití). Jako v přírodě nepůvodní druh chovaný hlavně pro varieté nemá v moderní ZOO místo… Procházka príma - jen pro nás jedno velké omezení - pes tam nesmí.
Ale pokud byste tam fakt chtěly vyrazit - dejte vědět, mám to kousek. Pěšky asi půlhoďku…
Povedu Vás v evidenci jako majitelku psa, kterého lze pomazlit. 🙂 Teď mám zrovna hektické období, ale třeba během října bych se s Vámi velmi ráda sešla - klidně i mimo zoo, nebudu zastírat, že největší důvod k seznámení je samozřejmě Night. 🙂
A přizpůsobit rychlost a dobu jízdy psu. Totéž terén - kamenité okraje cest nejsou to pravé, asfalt lze přeběhnout, ale ne běžet po něm hodiny, a měkké či kluzké povrchy ničí klouby. Prostě s rozumem.
Za prvé - pár takových psů znám; vesměs malá plemena či jakoplemena, nosí hárací kalhotky nebo plíny, ven jdou opravdu jen několikrát do roka. Krmení zbytky od jídla, laciné salámy, piškoty v mléce a rohlíky. Nechtěla bych být takovým psem. Za druhé - může se stát, že ten pes přežije jednoho nebo oba své majitele. Také se může stát, že majitelům se zhorší zdravotní stav. Co pak s ním? Co pán, který není 24 hodin denně doma, bude dělat se psem, který pravděpodobně bude trpět separačkou? Jak paní, která není s to se postarat ani o sebe, bude pečovat ještě o psa? Co budou dělat dědicové, kteří o ne zrovna příkladně vychovaného psa zřejmě nebudou moc stát? Co se s tím psem stane? Invalidní důchodci (jako každá skupina lidí na světě) jsou dvojího typu: Jsou schopni a ochotni se o psa postarat, nebo nejsou. Pokud tento pár spadá do první kategorie (klidně může být, z popisu jednoznačně nevyplývá, i když já jsem silně na pochybách), pak ať dořeší případnou péči o psa, kdyby se o něj už nemohli dál starat, a ať si s radostí a bez výčitek pořídí čtyřnohého miláčka. Pokud se jich týká spíše druhý typ, ať si psa (a žádné náročné zvíře) nepořizují. S pejskem k nim může chodit třeba vnouče nebo soused(ka); nemusí to zvíře přece vlastnit, aby s ním byli v kontaktu.
Pokud se musím ptát, jestli jsem tlustá, tak asi jsem. A u koček zrovna tak. Pokud se majitel začal zajímat, jestli kočka není tlustá, na 90 % tlustá je.
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 01.09.2023, 17:28:42
Liberec jsou bílí tygři? Dobré. Asi jak ta Praha, taková průměrná zoo. Tam jsem byla jen jednou, protože to bylo pro mě daleko. Teď to mám za humny, tak bych se tam mohla jít podívat. Co takhle se tam potkat, hm? Plánujeme Var-Meg sraz už nějakou dobu… Myslím, že je to Jihlava, kde teď mají pár let postavený pavilon velkých papoušků, na ten se ještě musím jít podívat. To by mohlo přidat té zoo body, papoušky já ráda. 🙂