Já si myslím, že by se nemělo ani to. Pokud to není uvařené/upečené.
Jednou takhle nějaké čerstvé zbytky do popelnice vyhodila sousedka. V létě - kromě smradu se mi docela eklovaly desítky muších larev, které z té popelnice vylézaly. A to učím patologii, nejsem žádná citlivka, ale tohle mi vadilo.
Já znám lidi, kteří to dělají úmyslně - nechají muchy naklást vajíčka do těch zbytků masa a larvy pak sbírají slepicím. Inu, proti gustu…
Mně vždycky vydržela rajčata do listopadu, ale jen ta, která jsem měla v květináčích u jihovýchodní stěny domu. Ostatní už byla dávno vyhozená. Teď mám už sklizený balkon, dozrávají mi čili papričky a nevím, co s nimi. Nejím je, ale ráda je pěstuji, nicméně veškeré pálivomilné příbuzenstvo jsem už obdarovala.
Chov potemníků (moučných červů) není komplikovaný a lze ho provádět i v bytě. Jednou ročně koupíte pár dospělců kvůli udržení široké genetické základny a přimícháte je k dospělcům a je vystaráno. Známá je začala chovat podle tohoto návodu: https://www.jaknahmyz.cz/moucni_cervi Časem si každý najde systém, který mu vyhovuje. Ona třeba má červy ve dvou teráriích a různě je přesypává podle věku a potřeby do jednoho nebo druhého terárka. Taky to plánuji zkusit, až budu mít ten domeček, slepičky atd. Protože mi to přijde jako dobrý nápad - využití zbytků na maximum, levná produkce krmení, pro mě je třeba hodnotný už ten fakt, že to je zase něco nového.
Bioženky nemusejí mít na balkonech jen biokompostéry s biokalifornskými biožížalami. Mohou si pořídit biobráněnky.
Až jim příště chcípne slepice, tak ji nemusí biozakopávat, mohou jí nakrmit bráněnky, že.
Tyjo, to má uplně jiné grády. Já jako děcko chovala obyčejné muchy ve sklenici od okurek a taky se mi množily, akorát ty potvory létavé vždycky utekly. Pak se vylíhly nové ze substrátu a měla jsem další generaci, kterou jsem nedokázala udržet ve sklenici a zas mi zdrhla. A tak to šlo, než to maminku přestalo bavit a sklenici s muchami mi vzala. 😀 Proto bych radši ty brouky, jsou méně létaví, ale koukám, že i ty dospělé bráněnky se dají udržet v uzavřeném prostoru, jen moc nechápu jak.
Známá takto chová potemníky - má zdroj různých zbytků, ne všechno sežerou slepice nebo se hodí na kompost, tak má chov potemníků. Různé zbytky potemníkům, larvy potemníků slepičkám. Ekologie a kvalita. Jak by se řeklo, krása střídá nádheru. 🙂 Asi by se obdobně daly chovat i bráněnky, dle internetových zdrojů to není kdovíjak obtížné.
Zakladatelé a přispěvovatelé "Teplákovek" - kam jste se ztratili? 😲
Já sice moc nepřispívala, ale diskuze jsem velmi ráda četla a chybí mi . . . 😟
My tu pořád běháme, ale je fakt, že teď je kecacích vláken více a tím pádem teplákovky hynou na oubytě. Navíc na podzim se toho v zahradách a sadech až tolik neděje. Založte listopadovou, třeba se ujme. 🙂
Pokud je kocour domácí, tak si myjte ruce po návratu domů a na ty cizí kočky nesahejte. Pokud je venkovní, tak alternativně minimalizací kontaktu (voliéra atd.), případně se o kocoura dobře starat, pravidelně ho kontrolovat a doufat. Měli jsme na vísce podobný problém, nepomohlo nic. Leda svoje kočky nepouštět ven, případně ta voliéra.
My máme slepice fakt vostré a kočku vyženou. To člověk vidí, že v tom kurovi dříme obávaný masožravý dinosaurus, nějaký raptor nebo co, a jako organizovaná smečka vlků se smeknou proti vetřelci. Kdo neuteče, toho uklovou. Uklovaly myši i hada a kočku bez problémů zaženou. Pes, ježek a noční tvorové, které tam vlezou, když pipiny spí, jsou horší. Ale přes den kočka opravdu radši zdrhá.
Už to začíná. Bílé vajíčko 83 g. To je od mladé. Mám katastrofických 10 vajec denně od deseti slepiček. Jdu na trh.
To bys moc neutržila, to nestojí za to. Spíš je lepší ušlehat žloutek s medem a bílek s citronovou kůrou a kapičkou oleje, každé zvlášť zabalit a prodávat to jako Luxusní dvousložkovou masku na obličej po dvou stovkách za kus.
Tak přesně to PSSM mě napadlo taky. Na první dobrou. A to fakt nechci.
Ony se průšvihy vyvrbí i u koní původně zdravých. Ale jít tomu naproti…
Ale inzerent to aspoň píše na rovinu.
Kdyby psal narovinu, tak uvede diagnózu. Takto se můžeme domýšlet a méně znalý si třeba myslí, že na tom krmení až tolik nesejde, případně že takto krmit koně je hračka. Toho koně bych nechtěla ani zadarmo.
Divoké lamy si škrtněte rovnou. Zůstává alpaka, která je zdravotně náchylnější, a krotká. Nemyslím si, že lama je vyloženě snadno chovatelné zvíře, ale když už, tak rozhodně upřednostit krotkou.
No, tak dlouho ne, zas tak stará nejsem, ale je to na internetové poměry hodně dlouho. 🙂 A divím se, že si na to někdo vzpomněl (pokud to zná Kilian ode mě).
Nutno si uvědomit, že toto téma nejspíš nebylo založeno (jakkoli do hlavy autorovi nevidím) za účelem upozorňování na vyloženě nezákonné jednání. Pouze za účelem upozornění na to, jak by inzerát “neměl vypadat”, případně zavádějící informace, případně řekněme neadekvátní cena.
Inzeráty, které jsou v rozporu se zákonem, porušují dle mého názoru i pravidla webu, a takové se patří nahlásit adminům k odstranění.
No však jo, fíkovnice to udělala správně. Ten inzerát je na hlavu, ale není nezákonný, tak ho dala sem. Jen na přímý dotaz přímo odpovídám, že ač je ten inzerát tragédie, tak na rovinu - půlka inzerátů je tohoto typu. A nelegální to není. Tak je to na kupujícím, jestli mu takové zvíře stojí za ty peníze. Informací o množírnách je všude milion.
Ono to může být i stresem. U některých plemen a linií to mohou být genetické předpoklady. Pokud to chcete vyřešit, tak veterinář a pátrat. Pokud je vyloučena nakažlivost a zahojí se to časem samo, aniž by to způsobovalo nějaký diskomfort tomu zvířeti, asi bych to sledovala, sem tam vyfotila a porovnala fotky a jinak nechala být.