Aktuálně: 3 183 inzerátů222 299 diskuzních příspěvků18 378 uživatelů

Příspěvky uživatele

Varaxi

Varaxi
Varaxi 05.12.2023, 09:21:41 xxx.xxx.191.80

https://www.krmivahulin.cz/p/hovezi-tuk-100-pro-psy-5-kg 
Kdyby někdo měl zájem, tak mám dobrou zkušenost s tímto. Ale je to fakt pět kilo, ne vždycky se to dá zkrmit divokým ptákům za jednu zimu, takže to chce mít k dispozici záložního strávníka. Nebo ledničku, kam se vleze pětikilový kbelík loje a nebude zavazet. 🙂
Někde tam mají i tuk pro sýkory, věřím, že to je totéž, akorát s jinou nálepkou. 
Já do toho cpala sušené červy a slunečnici, vedle do krmítek jsem dávala mix semínek a ořechů a ten tuk a semínka z něj vždycky zmizely dřív. Je přepuštěný, takže se s tím člověk nemusí drbat, a přijde mi, že ho ptáci lépe a víc žerou než celé pruhy loje z řeznictví. Ale můžu to mít zkreslené tím, že jsem od dětství ty pruhy nevěšela, protože by mi je sežral pes. 

Chápu tu zvědavost a tu touhu po teoretickém poznání, ale v praxi nevidím důvod, proč ziskovat a testovat zkrmování netradičních druhů. Použití kokosového oleje doporučují často vegeweby, kde se kokosák cpe do všeho, takže za mě - tudy ne. O palmovém tuku nebo přepuštěném másle (proč? Je dražší, pravděpodobně nevhodné, nemá výhody, proč to vůbec zkoušet?) jsem opravdu nikdy neslyšela, ač teda z praxe vím, že se zkrmují tuky prakticky všech zvířat - kdo zabíjí na zimu staré slepice, aby je nemusel krmit v době, kdy stejně nesou velice málo, často zkrmuje slepičí sádlo. Myslivci zas často krmují sádlo a lůj divočiny. To mi dává smysl, kdežto použití kupovaných průmyslových rostlinných olejů moc ne. 
Povídat si o tom samozřejmě můžeme. 🙂 Taky by mě zajímal konkrétní důvod, co přesně na tom tuku vadí, jaké to má následky a k čemu to vede, ale v praxi bych to rozhodně neaplikovala. 

Varaxi
Varaxi 04.12.2023, 15:52:33 xxx.xxx.191.80

Vím, že někdo používá kokosový olej, na to mi pan myslivec řekl, že má špatný poměr kyselin. Jak je na tom palmový, jsem se nikdy specificky neptala, protože jsem ho nikdy neměla k dispozici. A sehnat lůj pro mě není problém. Takže nač měnit zavedené, když to funguje k všeobecné spokojenosti. 
Obecně prý rostlinné tuky nejsou plnohodnotné - resp. pro zvíře (i člověka) čelícímu obtížným situacím je vhodnější tuk živočišný. Samozřejmě Varaxi, která sedí u PC v práci a pak sedí u knihy doma ve vytápěné místnosti, má nároky jiné než sýkora, která teď v mrazech a ve větru sedí na větvi a má jen omezený čas, aby do sebe nasoukala a zpracovala dostatek kalorií. 
A mléko a mléčné výrobky jsou pro divoká zvířata, navíc ptáky, prý obecně nevhodné.

Já nemám osobní zkušenost s ničím než hovězím lojem. Nedokážu za sebe posoudit tato tvrzení, ale myslivec je to dobrý a nemám důvod mu nevěřit. 

Varaxi
Varaxi 04.12.2023, 15:11:07 xxx.xxx.191.80

Palmový olej je špatně z ekologických důvodů. Ztužené tuky jsou samozřejmě špatně ze zdravotních důvodů. A máslo obsahuje mléčný tuk a zbytky mléčných bílkovin, které jsou pro ptactvo špatně stravitelné - hrozí průjmy a rozhození organismu, v extrémním případě i úhyn.
Tak mi to bylo vysvětleno místním myslivcem. 

Varaxi
Varaxi 04.12.2023, 14:30:49 xxx.xxx.191.80
Odpověď na příspěvek uživatele list z 04.12.2023, 12:07:30

Já jednou tahala z rybníka spolužačku; nasněžilo, ona to tam neznala, a než jsem se ohlédla, už běžela na tu krásnou louku, že si tam udělá foto. Ale ona to nebyla louka, nýbrž rybník. Udělalo to křup a měla vodu po pás. 
Asi nemusím psát, že rodiče neměli radost. 

Varaxi
Varaxi 04.12.2023, 14:10:17 xxx.xxx.191.80
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 02.12.2023, 10:22:00

To velice záleží na typu návštěvy… Mám známého, který by se dal rád pozvat a po jeho odchodu byste zjistil, že žádné mražené breberky nemáte. 🙂 
Ale na další várky přispívá. 🙂 A když mu chutná, tak děkuje a chce se pro příště podělit o poštovné. 😀 

Varaxi
Varaxi 01.12.2023, 18:13:59 xxx.xxx.191.80

Nekrmím směsí. 🙂 
Ale ne proto, že bych nechtěla - vím, že se dají sehnat krmiva, která odpovídají mým požadavkům. Důvod je ten, že slepice jsou obyvatelky rodinného domu, ale primárně se o ně stará maminka a té do toho kecat nemůžu. Směsi nechce. Mamince se totiž neodporuje a maminka se poslouchá. 🙂
Ale hmyz, sušené mléko nebo Propoul od Ježíška mi projde. 🙂

Varaxi
Varaxi 01.12.2023, 17:24:35 xxx.xxx.191.80

Nejde o zveráč, jde o účel produkce krmiva. 
Zvířátko, které je určené k spotřebě jiným zvířetem, které je určené pro lidskou spotřebu nebo pro produkci dalších produktů (vejce, mléko) pro lidi, má přísnější normy a limity. Oproti tomu zvířátko určené pro mazlíky takto přísné limity nemá. 
Proto máme krmné maso pro psy a kočky a maso pro lidi a maso pro zvířata, která hodláme sníst. Jsou to produkty rozdílné kvality. A já jednak mám ty slepice celkem ráda, tak jim nechci dávat žádné humusy, jednak ty vejce a nakonec i ty slepice jím. Tak je krmím tak kvalitně, jak bych krmila sebe. 
Nevěřím, že někdo namele do granulí pro psa prvotřídní řízek, a stejně tak nevěřím, že hmyz pro chameleony je krmen naprosto čerstvými krmivy prostými plísní. 
Já tomu nevěřím ani u lidského jídla, přesto si myslím, že to riziko je přecejen nižší.
Ostatně - hmyzí granule pro psa dělají skoronašemu psovi alergickému na všechno zle. Drbe se po nich a je to celé velké špatné. Tento hmyz pro jedlé ryby mu značně ulevuje. 
Může to být procesem zpracování, může to být kontaminací a kde čím, ale může to být i kvalitou vstupní suroviny. 

Varaxi
Varaxi 01.12.2023, 16:54:10 xxx.xxx.191.80
Odpověď na příspěvek uživatele Daniela z 01.12.2023, 14:41:31

https://www.krmivahulin.cz/p/suseny-hmyz-moucni-cervi#4497
Například tyto. 
Ale v podstatě jakékoli, které jsou určené pro jateční zvíře. Ze zveráče je nekupuji kvůli teoretickému riziku nevhodnosti pro slepice, jejichž vejce jím. Ze stejného důvodu nepoužívám internetem často doporučované granule pro psy nebo kočky. 
Nicméně z praxe nevím o žádném případu, kdy by to byl opravdu problém. 

Varaxi
Varaxi 01.12.2023, 16:47:36 xxx.xxx.191.80

Ono záleží, jak celé to focení probíhalo. Průměrná výstava společenských psů mi připadá obdobně otravná. 
Já na svého psa navěšela během let kde co a sledovala jsem, co s tím udělá. Měl čepici, moji vestu, stužku a ponožky a asi i něco víc, co jsem už zapomněla. Ne zaráz, samozřejmě. Většinou mu to nevadilo a pokud přece, nelíbilo se mu oblékání, ale jak se ten kus oděvu navlékl, nevadil mu. 
Pak si natrhl polštářek na tlapce a musel nosit botičku. Jak jsem byla ráda, že mám psa naučeného na to, aby na těch nohách něco snesl a neřešil to. 

Varaxi
Varaxi 01.12.2023, 12:37:04 xxx.xxx.191.80

Mno, variant je více. Já přilepšovala naklíčeným obilím, nastrouhanou mrkví do míchanice nebo sušenými kopřivami. Pokud zbyla dýně, kterou jsme už nechtěli jíst my, tak jsem jim tam také dala. 
A na Vánoce pravidelně dostávají sušený hmyz, který po trošičkách dostávají cca dva měsíce. 
Takže jim přilepšuji tím, co si přes zimu nenahrabou, nenasbírají: hmyz a zelené.

Varaxi
Varaxi 30.11.2023, 13:13:44 xxx.xxx.191.80
JanaJanaJanaJana:

Děkuji, Situace je taková, že v domě žijeme týden, kočka si na nás zvyká  pes byl deset let bytový a na kočky nezvyklý, ale neubližuje jim. Vše je ve fázi navykání, řeším teď především bazální potřeby kočky. Ještě jí mohl čekat útulek.

Já myslím, že je super, že se vůbec staráte a zajímáte o cizí/toulavé zvíře. Protože ta kočka fakt není Váš problém a cokoli, co pro ni uděláte, je velký nadstandard. Ne že bych od Vás čekala méně 😉, ale objektivně vzato nemáte vůbec žádnou povinnost brát tu kočku v milost. 
Zastřešené místo v závětří, krmení a voda, aby nemusela žrát sníh, je vlastně vše, co potřebuje. 
Co majitelka, ta si ji neodveze, nezajistí si ji a nepostará se o ni? Chudák číča, má velké štěstí v neštěstí, že jste ten dům koupila právě Vy. 

Varaxi
Varaxi 30.11.2023, 11:11:45 xxx.xxx.191.80
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 30.11.2023, 08:09:36

Děkuji, mrknu na něj. 
Od výrobce mám doporučený Herkules, má certifikaci na hračky pro děti, které taky žvýkají kde co, tak to zatím vypadá na něj. 

Varaxi
Varaxi 29.11.2023, 17:15:12 xxx.xxx.191.80

Zdravím zdejší osazenstvo. Potřebuji pomoct. 
Synovec dostal křečka. Od Ježíška dostane nějaké materiály na výstavbu prolézaček, ale neumím si poradit s lepidlem. Musí být nezávadné, aby ho křeček mohl okusovat (na rozdíl od synovce ho maminka neučila, že nemá strkat věci do tlamičky), musí být snadné na manipulaci a mělo by unést křečka (cca 150 g). Bojím se, že cukrářské lepidlo nebude dostatečně trvanlivé (je sladké, křeček ho asi ohlodá) a že křečka neunese. 
Za každý tip budu vděčná. 

Varaxi
Varaxi 29.11.2023, 15:53:00 xxx.xxx.191.80

Já nejsem pro seznam plemen, která jsou zakázaná, ale jsem pro seznam vlastností, které jsou zakázané. Geneticky daná měkkost chrupavek, které lze předejít kvalitním chovem a vážně snižuje kvalitu života? Kříženec divokého a domácího zvířete, jehož vlastnosti nelze úplně předvídat a které může být potenciálním nebezpečím pro místní/tamní zvířata? Myši-tanečnice, které jsou nositeli nervové poruchy, která jim brání v chůzi rovně? Ano, chápu, proč se to někde zakazuje. 

Varaxi
Varaxi 29.11.2023, 15:42:06 xxx.xxx.191.80

Záleží, jaká si určíte kritéria. 

BO - nepřekonatelný v mnoha aspektech, ale vyžaduje psovoda s mozkem v hlavě větším než průměrným. Rozhodně to není pes pro každého.
Pudl - nepřekonatelný v mnoha aspektech, ale je zjevné, že obrany nebudou jeho parketa. Pes univerzální, zvláště ten velký je vhodný do rodiny i na vrcholový výcvik, a to jak služební (vyhledávají drogy), sportovní (agility), tak i pracovní (vodí nevidomé) a lovecké. 
Hovavart - nepřekonatelný v mnoha aspektech, na prvních místech ho často neuvidíme, ale v kombinaci služebního, strážního a rodinného psa patrně nemá konkurenci. 

A nemůžu opomenout plemena, která pracovní nejsou, ale přesto mají vlohy, pokud se dostanou do rukou schopného majitele. Třeba tady na stránkách je aktivní paní, která vyhrává ceny s motýlem. S kingy se zas vcelku úspěšně experimentovalo při vyhledávání na letištích - malý pes roztomilého zjevu nikoho neděsí, naupozorňuje na sebe a v klidu si prošmejdí všechna zákoutí zavazadel. Kanaánští psi fungují v izraelské armádě v podmínkách, v jakých by jiné plemeno těžko uspělo. 
Takže dle mého - jdete na to špatně. Napřed si určete definici, co je podle Vás pracovní plemeno, a sestavte si jejich seznam; pak si určete kritéria, podle kterého budete pracovní plemena hodnotit, a až pak stanovte, které pracovní plemeno je nejlepší. 

Varaxi
Varaxi 23.11.2023, 13:11:29 xxx.xxx.191.80

Strýc s tetou chemicky kastrovali kavalíra předtím, než ho dali kastrovat nožem. Nějaké zásadní rozdíly mezi kastracemi nepozorovali, teda kromě toho, že chemická časem vyprchala. 

Varaxi
Varaxi 23.11.2023, 11:30:05 xxx.xxx.191.80

Za mě je rozdíl v tom, jestli je to zvíře užitkové, nebo domácí mazlíček. Za králíka v hobby chovu lidi normálně utrácejí u veterináře tisíce a běžně se takový zajuch veze na poslední cestu na injekci, kdežto ti samí lidé se ke králíkům na maso chovají naprosto jinak. A nevidím v tom problém. 
U slepice bych opravdu léčila většinu problémů ostrým nožem (a tuhletu konkrétní nefotila na internet, ale to utrpení jí urychleně ukrátila), ale pokud je pro někoho domácím mazlíkem, tak je logické, že hledá cestu léčby. Tam je podmínkou začít léčit včas a mít k dispozici dobrého odborníka, což tady očividně nenastalo. 

Varaxi
Varaxi 23.11.2023, 10:08:57 xxx.xxx.191.80

A jak je na tom Liška teď? To už musely přejít všechny následky odčervení, ne?

Varaxi
Varaxi 20.11.2023, 16:45:12 xxx.xxx.191.80

Já už zimní kabát vytáhla - jezdím do práce vlakem a zůstat někde viset na hodinku dvě se mi v podzimní bundičce nechce. Ale nebýt toho, taky ještě nechám kabát spát. 
Papriky uzrávají jak blbé, žížaly zatím ještě mám na balkoně, suším 10 kg zeleniny na domácí instatntí vývar, nenudím se. 
Uvažuju, jak to letos udělám s vánočním stromečkem. Loni jsme kupovali v květiáči před nákupním centrem, který samozřejmě nepřežil, teď hledám nějaký zapěstovaný… Asi mrknu do zahradnictví, jestli mají nějaké jehličnany v kontejneru, které nejsou primárně určené jako vánoční stromeček, aby nám vydržel. 
A těším se na Vánoce jak malé děcko! Já je tak miluju. Mám dárek pro synovcova křečka a maminčiny slepičky, ještě mi zbývá vymyslet dárek pro zebřičky. Uvítám tipy, máte-li někdo nějaké. 

Varaxi
Varaxi 20.11.2023, 14:33:53 xxx.xxx.191.80

Na výstavě jsem byla a náramě jsem si to užila. 🙂
Sníh a zimu miluji, naopak nepreferuji bláto a lezavo. Takže já bych sněžnou pokrývku brala hned. 
jo, odkud jste? Stačí přibližně. Děkuji. Kamarádka mi posílala fotku z Ještědu a nevypadá to, že by tam bylo víc sněhu než máte Vy.