Ale tím neřešíte problém eventuálního bacilonosičtví.
Tak bacilonosiče je nutné vzít sekerou, to je dané. Ale to se pak vybíjejí celá hejna, protože bacilonosiči jsou většinou i jedinci bez příznaků. Tudíž o eliminaci nekvalitního chovného materiálu není řeč, protože tam se to seká šmahem všechno. Ale pokud chovám v kontextu odčervování a očkování, tak se postarám slepicím o kvalitní podmínky, ve kterých ten odolný (tj. geneticky hodnotný) jedinec nemá problém. Ovšem nemusím seknout hned všechno, co je lehce náchylnější na invazi čmelíků. Můžu dát ty kusy jinam, separovat je a chovat je pro užitek, ovšem množit budu jen ty odolné jedince. Ty, které nemají hned po prvním úraze hnisavé infekce, kteří snášejí lépe zimu, dobře nesou i při horším osvětlení, kteří jsou zkrátka všestranně odolnější.
Já bych to naopak chápala u pracovních plemen, a to v kontextu této situace: Máme tu fenu, která dala s konkrétním psem naprosto bombastická pracovní štěňata, která jsou ale bohužel z nějakých důvodů hůře uchovnitelná až neuchovnitelná, případně v chovu nevyužitelná (příbuznost na ostatní psy v republice, nějaká vada na vzhledu nebo v typu, prostě něco, co nesnižuje užitkový význam těch zvířat). Taková štěňata si pořídí profi majitelé bez chovatelských ambicí, kteří se s nimi budou věnovat primárně práci/sportu, a ještě budou rádi, že je chovatel neotravuje s požadavky na uchovnění. Je to vlastně užitkový chov. A jestli je těchto štěňat pět nebo patnáct, je relativně jedno, protože riziko, že se na nich bude chovat, je malé, přitom kvalitních zájemců je dost. Pokud ta fena zvládne mít ještě aspoň jeden vrh se psem, se kterým svůj chovatelský potenciál prokáže a najde se v něm pokračovatelka, tak z genofondu plemene nevymizí ani její geny.
Slepice je nenáročné zvíře. Potřebujete zajistit základní životní podmínky a dál je to v rukách pána Býčka. Krmivo, voda, ovzduší, sluneční svit, ochrana před predátory a parazity a v případě nejhorším nebát se použít sekeru - a to je vlastně všechno. Samozřejmě se hodí mít kvalitní jedince, což ty vynesenky tak úplně nesplňují, na druhou stranu je to výběr toho nejlepšího (většina vynesenek jde na jatka), vždycky měly nadstandardní zdroje a veterinární péči a rozhodně nejsou podražené. Takže - proč ne…
ze kdyz nekdo prodava ovce, tak k tomu automaticky patri i odvoz a odvod.
a krmit je rovnou nechtěl?
Tak když si koupím pračku přes internet, taky mi ji přivezou, zapojí a navíc odvezou tu starou. Možná to chtěl taky tak - přivézt, zapojit a odvézt starou. Já to chápu. Splést si ovci s pračkou, to se může stát každému.
Naše mládě vymyslelo mravouky. To jsou mravenci, pavouci a jim podobné neřácké sfině . Drží se to u nás doteď. Všecko jsou to mravouci.
Jojo, mravenci, pavouci, ploštice a další. Tomu moje vzdálená neteř říkala mňam mňam. Kolikrát jsem ji z pusy tahala žížalu… Co už, každé dítě je jiné. 😀
A druhak, pokud se neptám indiskrétně, Ty se vyloženě specializuješ na genetiku, šlechtění atp.?
Dost mě Tvé znalosti zaujaly.👍
Vůbec ne. Jen jsem v předchozích 6 letech pracovala na pozici, kde jsem měla k dispozici počítač s neomezeným internetem a hodně, fakt hodně volna. V popisu práce bylo být k dispozici, nějaká činnost se vyžadovala třeba na čtyři hodiny denně, takže když nikdo nic nechtěl, prolézala jsem internet zleva zprava. Narazila jsem na iFaunu, Módní peklo, Serialzone, Zápisník farmáře, Zita Autism Story a další a mimo jiné jsem se teoreticky věnovala prakticky všemu, na co mi zrovna padlo oko a co mě zaujalo. Prohrabávala jsem internetové archivy odborných časopisů (zájemcům o příbuzenskou plemenitbu doporučuji https://vesmir.cz/cz/casopis/serialy/incest-geneticke-zatizeni.html), stahovala bakalářské práce na zajímavá témata a prostě četla. Ne vždycky se mi v hlavě všechno uchovalo, že. 🙂
To máte špatně diagnostikovaný, to neni koňská ruka, ale koňská hlava, páč tu ruku řídí mozek. Ešivá ho teda máte. Máte?
Když jsem byla malé batole, asi tak dva roky, tak jsem nějak obdlela nebo co, prostě jsem sebou švihla na zem a chvíli nereagovala. Vyděšená maminka mě sbalila a jela se mnou do nemocnice, kde mi dělali různé testy. Pár dní jsem si tam pobyla na pozorování a pak jsem šla domů. Nic zásadního nezjistili, akorát mi nedorostl mozek. Prý to tak některé děti mají a věkem se to srovná, spraví, doroste. Nerovnoměrný vývoj a tak. Nic tragického. Pokud vím, nikdy nikdo netestoval, jestli mi ten mozek dorostl. Já si z toho nic moc nedělám, protože právě v těchto diskuzích můžu říct - ano, já mám mozek. Sice možná není úplně celý, ale mám ho, a co víc, na rozdíl od mnoha lidí na to mám důkaz. No uznejte, kdo toto může o sobě říct?
Tak Varaxi, děkuji za inspiraci a zároveň pozvednutí ducha mého přijetím zbrusu nové informace o létající špagetové příšere a pastafariánství 😀
No jo, já nejsu moc kreativní osoba. Většinu toho, čím Vás tu oblažuji, už vymyslel někdo jiný. Neviditelného růžového jednorožce ani reinkarnaci Putinovy nohy jsem taky dohromady nedala já, nýbrž to už světem koluje nějaký ten pátek.
ne, nekreslím, to je jen takovej relax malování v počítači dětinských obrázků. Co potřebujete? Já neumím nic složitýho, jen to, co umí tříletý dítě. Retardovaný
Já bych měla nesmělé přání… Potřebuji rozšířit svoji jedinečnou sbírku obrazů znázorňujících kulhající rybičku. Je to sbírka světového významu a máte příležitost se do ní autorsky zapojit. Proto prosím mi nakreslete kulhající rybičku. Děkuji mnohokrát.
Nebudete mi to věřit, ale 31. Na občanku se mě ale ptají pořád, zejména, když jdu kupovat dealkoholizované víno. Jestli Vás to potěší, tak jsem si vědoma svých omezení a k volbám nechodím.
😀 Tu létající špagetovou příšeru si vygooglete, takhle vůbec nevypadá. 😀 Teď jste to udělala znova, zas jste ji urazila, to nevím nevím, jestli se z těch následků vyhrabete za dvacet životů. 😀