Aktuálně: 3 181 inzerátů222 322 diskuzních příspěvků18 380 uživatelů

Příspěvky uživatele

Varaxi

Varaxi
Varaxi 17.01.2024, 17:19:58 xxx.xxx.191.80

Já si teda myslím, že Megí se nediví, ta naprosto přesně chápe, proč si to nenajde ženskou. 
Co už. 
Mně pobavila historka jedné mé internetové známé - jela autobusem a přistoupili dva muži se sněhulákem. Normálně s sebou do autobusu naložili metr a půl velkého sněhuláka a na další zastávce zase vystoupili. 🙂
A druhá věc - je to bulvár a nejsem přesvědčena, že se to skutečně stalo, ale pobavil mě nadpis v Super.cz: 
Vyprala si babičku: Britka omylem nechala popel zesnulé v pračce, může za to kocour
Za co všechno ty kočky nemůžou!

Varaxi
Varaxi 17.01.2024, 17:08:44 xxx.xxx.191.80

ale zoubek nění ulomený nebo uštiplý je prostě celý pryč a tak by měl dorůst nový.

Za mě je to vyražený mléčný zub. Pro klid duše k veterináři jet můžete, ale pokud jste nám něco nezamlčela, tak to považuju za zbytečné. 

Varaxi
Varaxi 17.01.2024, 13:10:09 xxx.xxx.191.80

Nojo, taky jsem to slyšela - že psi dobře vnímají sykavky a vrčivé hlásky r a ř, ostatní hůře a b, m a p neslyší prý vůbec. 
Je-li to pravda a jak na to přišli, kdo ví. 

Varaxi
Varaxi 16.01.2024, 11:52:41 xxx.xxx.191.80
lupus4:

oslovil mne (nevím proč) ten Bobík na 7 . fotce, nemít Lůďu, tak do něj jdu 😀

To dělají ty uši. Ten mě oslovil taky. 🙂

Varaxi
Varaxi 16.01.2024, 11:37:40 xxx.xxx.191.80

U nás se kompletně upravovala půda (vč. vápnění, bylo-li třeba) na základě rozboru a při celkové obnově pastvin. Rozbor, přidat, co chybí, upravit, zaorat, osít… 
U založené pastviny je vždycky pak už problém doplnit živiny pořádně a celistvě. 
Jinak nás vždycky před vápněním varovali, že se tím krátkodobě zlepší kvalita půdy, ale dlouhodobě zase zhorší. Takže pak už nevápníme a celkem se to osvědčilo. 
Mluvím tedy o pastvině pro koně, ale předpokládám, že tyto základy jsou u pastevních zvířat obdobné. 

Varaxi
Varaxi 15.01.2024, 16:54:53 xxx.xxx.191.80

Ono stačí mít fenku-bolestínka, která kníká, nežere a tváří se smutně častěji, a máte po ptákách. 
Nebo si projevy den dva bude majitel zaměňovat s falešnou březostí, když k ní má fenka sklony. To taky může být konečná. 

Varaxi
Varaxi 11.01.2024, 13:07:00 xxx.xxx.191.80

Možná jsem divná, ale mně ty mrazy vcelku vyhovují. Mám pod kalhotama punčocháče, to je pravda, a taky šátek přes pusu, když jdu ven, ale jinak? Mínus patnáct v noci, víc/míň u nás nikdy nebylo, a to nepovažuju za žádnou katastrofu. 

Varaxi
Varaxi 11.01.2024, 13:03:48 xxx.xxx.191.80

Pokud chcete být zcela nezávislý/á na přilivu krve zvenku, bavíme se o desítkách kusů chovných zvířat . Plus odchovy. Máte kde ta zvířata mít? Máte vyřešeno, co budete dělat s odchovy, které dále neplánujete chovatelsky využívat? Něco se jistě prodá na mazlíka, ale jste připraven/připravena prodávat přebytečné jedince jako krmné?
Jinak mimo výše zmíněné doporučuju také mít zajištěnou karanténní ubikaci a na genetickou soběstačnost se vykašlat. 

Varaxi
Varaxi 05.01.2024, 12:49:39 xxx.xxx.191.80
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 04.01.2024, 12:56:14

Pocházím ze starého zemědělského rodu. Shodou okolností taky z Blanenska. A horký kompost se úplně normálně používal vždycky. Schválně jsem se přeptala maminky, Vaší vrstevnice, a ano, normálně se používal zejména na ty uhynulé kusy, zbytky z kuchání zvířat a podobně. Typicky to byla jedna ze zimních prací, kdy na to čas byl - po zbytek roku se větší pošlé zvíře většinou vozilo na hnojník k JZD, kde se to kompostovalo ve velkém. 
Hnojiště uprostřed dvora maminka zná z nejranějšího dětství, pak se pořídila tera a později traktor a vozilo se to dozadu k býkům a prasatům - bylo to blíž zvířatům, která produkovala nejvíc hnoje, bylo to čistší a bylo to voňavější. A ta hromada byla fakt veliká, odváželo se to pravidelně do toho JZD. 
Táta pochází z vedlejšího okresu, doma měli jednu krávu, párek koz, drůbež a králíky, velký dobytek se chodil pást, ti hnojník měli na dvoře, ale i on znal a běžně používal horké kompostování. 
A zas - vůbec neříkám, že nemáte pravdu nebo že Vám to nefunguje nebo že mám něco proti Vám, ale prostě máme jiné zkušenosti. 
Horký kompost není a minimálně sedmdesát let (táta už je fakt pamětník) dozadu nebyl až taková rarita. U Vás možná jo, ale obecně prostě ne. A desinfekční účinky horkého kompostu se znaly a používaly už tenkrát. 

Varaxi
Varaxi 05.01.2024, 12:24:22 xxx.xxx.191.80
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 04.01.2024, 09:41:48

Čerstvý hnůj topí a nedá se do něj sázet. To je ta chlévská mrva. Pak máte hnůj uleželý (to asi mluví samo za sebe) a ještě něco jiného je hnůj kompostovaný. A kompostuje se tak, že se to všechno naháže na hromadu a čekáte rok dva, to je studený kompost, a nebo tak, že to nahážete na hromadu, prohazujete a kontrolujete, zaléváte nebo různě doplňujete např. trávou nebo naopak slámou, a to je horký kompost. 
(Edit: Kompostovaný hnůj je právě ten vyzrálý.)
Kompostovat lze samozřejmě kde co, včetně rostlin bez přidání jakéhokoli hnoje/mrvy/exkrementu, a pořád to bude kompost. 
Uleželý hnůj už rostliny celkem dobře snášejí, kompostovaný je prostě běžné hnojivo. 

Varaxi
Varaxi 05.01.2024, 11:39:11 xxx.xxx.191.80

To je samá exotika. 
Kopřivy vč. semínek. Obyčejné jablko, rybíz, angrešt. Bylinky - pampelišky, řebříček, řapík, heřmánek. Mrkev, celer, petržel i s natí. Kvalitní sádlo, vývar od kosti, vajíčko. Aronie, kousíček papriky, jahody, borůvky, třešně, ryngle, meruňky…
Jsme obklopení superpotravinami… jen to pro samou cizokrajnost nevidíme.

Varaxi
Varaxi 02.01.2024, 17:03:09 xxx.xxx.191.80
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 30.12.2023, 15:35:39

S touto definicí se setkávám poprvé. To by v první trati byly jen dýně. 
Znám to tak, jak říkala bodlinka - jedná se o rostliny preferující půdu čerstvě pohnojenou uleželým hnojem či kompostem. Resp. pokud se použije čerstvý hnůj, hnojí se na podzim a seje/sází na jaře, tudíž hnůj stihne uzrát sám. 
No a ano, jedná se o hnojení hnojem a ne umělým hnojivem; předpokládám, že to už se nenapsalo, protože se řeší hnůj od králíků a ne umělé hnojivo, takže to je nadbytečná informace. Ale pro případ, že by to někoho mátlo, je asi dobře, že to tu zaznělo. 
A teda nevím jak Váš hnůj, ale můj bez prohazování požadované teploty nedosáhne. Možná je to složením, vlhkostí nebo jinými podmínkami. Já mám v hnoji i dost rostlinné složky, přidávám tam i věci, co by jinde přišly na kompost, takže je to třeba tím. Přesto doporučuji, pokud někdo chce mít hnůj, který prošel horkým kompostováním a je tedy relativně bez semen a choroboplodných zárodků, tak prohazovat, prohazovat a prohazovat. Zkontrolujete u toho stav, jestli není třeba přidat vlhkost nebo nějakou dusíkatou/uhlíkatou složku, kompost promícháte, očicháte, zkontrolujete rukou, jestli topí, ujistíte se, že vše klape, jak má. 
Ale pokud Vám projde hnůj horkým kompostováním bez prohazování, tak tiše závidím. 🙂

Varaxi
Varaxi 02.01.2024, 15:39:50 xxx.xxx.191.80

No. Já vysela rajčata určená na balkon. Víc aktivity po mně v tomto povánočním čase dojídání všeho možného nemůže nikdo chtít. 🙂

Varaxi
Varaxi 02.01.2024, 15:37:50 xxx.xxx.191.80
Odpověď na příspěvek uživatele Quash z 02.01.2024, 14:12:14

To je pro mě, to přece nedám psovi. 
Jo svíčkovou nebo něco jiného trapně libového, to bych se podělila. Ale speciality a anglická, to je moje. 

Varaxi
Varaxi 22.12.2023, 14:04:34 xxx.xxx.191.80

Jsem v práci, hraju karty, popíjím nealko sekt, ochutnávám vánoční cukroví od kolegyň a přemýšlím, jak využiju poukaz do italského e-shopu. Rozdávám firemní jablka, která by tu nepřežila do nového roku, a líně zvažuji, že příští rok napíšu Ježíškovi o kumkvat v květináči (miluju kumkvaty!). A jsem za to placená. 
Nevím, jestli to je nějak pozitivní obecně, ale pro mě to je pozitivní velice. Taková pohoda nebyla ani nepamatuju. Když je klid, mám tendence usnout, ale tady je klid a zároveň tak nějak čilo, aktivně, nevím, prostě vůbec nemám pocit nudy nebo únavy. 
Asi na mě jdou ty Vánoce, nebo co. 🙂

Varaxi
Varaxi 20.12.2023, 12:54:08 xxx.xxx.191.80
Zrzavci:

A to já si klidně zase dárek koupila. Byla jsem na služební cestě a měli tam výbornou sadu keramickou. To by mi nemohl nikdo koupit. Tak jsem si to koupila, zabalila a prskla pod stromeček. Hele to bylo překvapení. - pro druhou půli, vůbec nechápal, kde se to tam vzalo 😀 .Asi Jéžišek.

Já si myslím, že si klidně člověk může udělat radost a koupit si dárek sám sobě.

To já si takhle pod stromeček jednou nadělila přízi, jakou jsem chtěla. A pak ji dala mamince s tím, že chci uplést svetr. Taky docela koukala. 🙂

Varaxi
Varaxi 15.12.2023, 12:24:58 xxx.xxx.191.80

Odlít odlitek v sádře a ještě vlhký odlitek vtisknout do písku.

Varaxi
Varaxi 13.12.2023, 13:59:26 xxx.xxx.191.80

V obchodech se zvířecími potřebami je sprej proti okusování. Na obrázku je kočka a pes, ale funguje i na králíky. 

Varaxi
Varaxi 12.12.2023, 13:10:21 xxx.xxx.191.80

Téda, koukám, tolik optimismu, to snad ani neunesu. 
Tak poslechnu několikrát opakovanou radu - nečíst negativní zprávy - a přestanu to tady na chvíli číst. Protože to je celkem rychlá cesta na depku. 
Do Prahy se stěhují kapybary! No, krásná zpráva, ne? 
Před pár týdny se vyklubalo v Zoo Praha maličkaté supátko a to je taky super, ne?
No tak, přece se tu hromadně nebudeme přesvědčovat, jak všechno stojí za prd… 

Varaxi
Varaxi 12.12.2023, 09:18:26 xxx.xxx.191.80
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 11.12.2023, 21:50:30

To bohužel nevím. Bylo to prakticky stejné, jako se nakládá na uzení, ale maso bylo v láku 24 hodin. 
Zkusím se poptat, ale určitě se do vánoc k strýci nedostanu.