Aktuálně: 3 182 inzerátů222 336 diskuzních příspěvků18 380 uživatelů

Příspěvky uživatele

Varaxi

Varaxi
Varaxi 05.02.2024, 15:45:30 xxx.xxx.191.80

Komín je na exkrement, lepší je větrání ve výšce a vůbec nejlepší je jedna díra dole, druhá naproti nahoře, ale tak, aby způsobený průvan nešel přes slepice (tj. mezi těmi dírami nesmí být hřad, snášedlo ani krmení, prostě nic, kde se ty slepice budou nějak zdržovat). Logicky bývá jednou dírou vchod, druhou okénko. Jak píše Megi, přes ně pletivo nebo silnější síťovinu. 
Druhou variantou, kterak lze řešit nejen větrání, ale i přehřívání, je dvojitá sundávací a síťovinová střecha. Střechu dáte nad síťovinu tak, aby vznikla mezera, a máte od jara do podzimu vystaráno, a vlastně i většinu zimy. Což je taková high-tech vychytávka pro nadšence, obejdete se v pohodě i bez toho. 
Vysrážená vlhkost skutečně může na slepicích začít namrzat a způsobit zranění na lalůčcích a hřebínkách, ale pokud budete mít kvalitní kurník, tak se Vám to nestane. V případě obav můžete slepicím natřít inkriminovaná místa něčím mastným jako prevenci. Jako léčba je osvědčený krém Infadolan. 

Varaxi
Varaxi 05.02.2024, 15:29:33 xxx.xxx.191.80

Myslím, že to moc prožíváte a nesoustředíte se na podstatné věci. 
Slepice potřebuje přiměřenou teplotu (tj. nemrznout, ale poslední dobou bych se obávala spíš letních veder), dobré větrání, světlo, čistotu, prostor, bezpečí. Nesmí naopak mít průvan a vlhkost. Pak potřebují čistou vodu a kvalitní krmení. 
A zbytek je na Vás, jak to zajistíte. 
Logicky - když tam dáte olej, budete mít všechno zaprasené. Slepice Vám to můžou klidně začít žrát. Olejem se natírají nohy vybavení a okraje hřadů, stejně jako natíráte vršky terárií, když chováte krmný hmyz a nechcete, aby Vám utekl ven. Po tom oleji se totiž špatně leze. Ale nemusíte tam tu věc ponořit, stačí naolejovat (příp. natřít krémem, vazelínou…) a tu vrstvičku udržovat. Což je vopruz, žejo, proto to dost lidí řeší tou křemelinou, vydrží tam déle. 
Čmelíky mít na 99 procent budete, ony ty mrchy přežijí všelicos, ale hygienou je budete udržovat na přijatelné úrovni. Na to se hodí mít co nejméně vrstev kurníku (proto se často nedoporučuje ta izolace, dělá to spoustu skrýší pro ty malé bestie a taky spoustu životního prostoru), ale není to podmínka. Krom křemeliny a oleje, což jsou preventivní opatření, se mi osvědčilo jednou za čas slepicím zavřít kurník a zapálit v něm sirný knot. 
Pak potřebujete dořešit další aspekty - když budete rozhazovat krmivo nebo ho dávat víc, než slepice budou stíhat konzumovat, budete automaticky bojovat s myšmi a potkany. 
Ono všechno má svá pro a proti, časem si to vymazlíte k dokonalosti a naprosto přizpůsobíte svým podmínkám; pro začátek však pravím, méně je více. Začněte jednodušším postupem a vybavením, ono se to vystříbří, co je fajn a co je naopak zbytečná pakárna. Kupovat teď nějakou spešl zateplenou misku, když ani nevíte, jestli Vám vůbec bude v kurníku mrznout… 
Prostě přijde mi, že řešíte drobnosti, když ještě nemáte jasno v základech. 

Varaxi
Varaxi 05.02.2024, 14:17:49 xxx.xxx.191.80

Jj, tak 80 Kč, to je asi ekvivalent inflace. Ale tady to prodávají třeba za stopade, to teda fakt ne. 
Kosičky znám nejspíš od Vás, pro mé plány je to sice daleko, ale vypadají fakt dobře. 

Ohledně těch rajčat - cca půlka března, když jdou ven, ale ani vysetí koncem března není moc pozdě. Koncem února se vysévají ta, která jdou do skleníku, i když záleží, kdy je do toho skleníku chcete a můžete vysadit, že. Já někdy vysévám rajčata dřív, ale to jsou ta, která mám doma jako domácí rostliny a ven je dávám jen letnit, případně ta, která pěstuji na množení z postranních výhonů. To nemusíte řešit, pokud máte dost osiva nebo nechcete mít zaskládaný barák kytkama. 

Varaxi
Varaxi 05.02.2024, 13:31:04 xxx.xxx.191.80

Tak to já číst umím, 🙂 ale myslela jsem, jestli ten oficiální důvod je skutečný. Protože mi to zní tak… nevím. To v minulosti byly všechny evropské výstavy taky na dotace? Že by to bez nich fakt nešlo? 

Edit: Ok, ten druhý článek jsem nečetla, děkuji. 

Varaxi
Varaxi 05.02.2024, 12:26:50 xxx.xxx.191.80

Tož pokud máte rajčata na ven, máte přes měsíc čas. I pokud máte rajčata do skleníku, není kam spěchat, týden dva ještě relaxujte. 🙂
Co se týče vynesených slepic, když se prodávaly za padesátikačku, tak to stálo za úvahu. Teď už mi to nepřijde jako ekonomická varianta, ale třeba máte vlastní tajný zdroj. 

Varaxi
Varaxi 05.02.2024, 11:32:22 xxx.xxx.191.80

Né, na ty jsem chtěla jít… 
Ví se důvod? 

Varaxi
Varaxi 05.02.2024, 10:59:22 xxx.xxx.191.80

Ruku do ohně za to nedám, ale podle mě to je nějaká směska. Pokud neplánujete chovat čistokrevná zvířata (což neplánujete, to byste si jeli kohouta koupit od chovatele), je to stejně jedno. 

Varaxi
Varaxi 05.02.2024, 10:57:43 xxx.xxx.191.80

Pokud budou zanášet, je třeba se zamyslet, proč se tak stalo a co je ruší ve snáškových hnízdech. Je na Vás, abyste zajistil podmínky pro to, aby snášková hnízda byla nejlepším možným místem na nesení vajec. 
Na 90 procent ten problém vůbec nebudete muset řešit, pokud tam jsou už navyklé chodit, a těch zbývajících 10 procent je řešitelných - a vlastně bude dobře, že slepice projevily diskomfort, protože se dozvíte, že máte problém (čmelíky, myši a potkany, nevhodnou podestýlku atd.). 

Varaxi
Varaxi 05.02.2024, 10:47:03 xxx.xxx.191.80

Měla jsem psa venkovního, zahradničili jsme. Co si nasbíral, bylo jeho - jahody, angrešty, borůvky... Trochu jsem ho dotovala jen přes zimu, hlavně banány, jablky a mandarinkami, zeleninu mi moc nebral. Kdyby ji chtěl, tak bych mu bez obav dávala klidně denně. 

Varaxi
Varaxi 02.02.2024, 14:26:55 xxx.xxx.191.80

Vysela jsem své oblíbené papriky na gril. A tím moje únorové zemědělské působení končí. 🙂

Varaxi
Varaxi 02.02.2024, 12:20:27 xxx.xxx.191.80

Možná ze mě mluví těhotenský mozek, ale řešila bych to tak, jak si přeje Vaše paní - kocourovi bych v předstihu zakázala chodit do ložnice (nebo do jiného pokoje, kde předpokládám, že dítko bude v nejranějším věku trávit nejvíc času), abych nemusela nonstop hlídat dítě před zvířetem a později zvíře před dítětem. Ono to dítko nemusí být ani zalehnuto, stačí, když udělá nečekaný pohyb a kočka se ožene drápem. Nestojím o ty představy, že budu mít potomka bez oka, bez ohledu na to, jak malé to riziko je a kolik lidí takto vyrostlo, aniž by se jim něco stalo. 

Varaxi
Varaxi 01.02.2024, 09:22:29 xxx.xxx.191.80

Mohlo se jednat o souboj mezi kohouty.  
Mohlo se jednat o dravce, hlodavce, ježka, kunu.
Mohlo se jednat o úraz o ostrý předmět. 

Varaxi
Varaxi 31.01.2024, 17:10:01 xxx.xxx.191.80

Vy jste konkrétně reagoval na Acher, když jste psal:
Díky za fundovaný názor v první půlce a v druhé mě těší, že jste potvrdila moje slova o vysoké výtěžnosti masných plemen. Zkuste, prosím, ještě totéž u čistokrevných a dejte sem prosím výsledek.
No, mohl jste ještě odpovídat někomu jinému, ale je to reakce na konkrétní příspěvek a objevila se pod Acheřiným, takže nejspíš to je odpověď na ni. 
Ale ona vůbec nepotvrzovala nic o výtěžnosti masných plemen, protože o jejich výtěžnosti vůbec nepsala; uvedla jen, že ji překvapuje procento, které zmiňujete Vy. Dále si ve svém příspěvku přejete, aby uvedla výtěžnost čistokrevných králíků, což však je přesně to, co udělala. 
Navíc nepsala žádný fundovaný názor na definici pojmu plemeno, psala prostě fakt. 

Takže nechápu, co jste tím příspěvkem chtěl říct nebo co jste si přál, aby Acher udělala. Vysvětlovat mi to nemusíte, to ne, já Vás přece k ničemu nenutím. 

Varaxi
Varaxi 31.01.2024, 16:00:57 xxx.xxx.191.80

Díky za tip.
No, já vím, že si to představuji trošku jako Hurvínek válku, ale co už. Nechte mi ty iluze. 🙂
Já mám s malým tři dohody: Nebudou dvojčata, přijde na svět normálním porodem a oba budeme zdraví. Já mu na oplátku nebudu vyčítat negativa těhoteství a porodu (že nespím už teď, kašlu a pravděpodobně se mi zhorší křečák a zrak, o vypadaných vlasech a okousaných prsách ani nemluvím). 
Jednoduše vzato: budeme oba zdraví a přijde na svět bez komplikací - a dál už to zvládem, ať se bude dít cokoli. 🙂

Varaxi
Varaxi 31.01.2024, 14:35:30 xxx.xxx.191.80
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 31.01.2024, 13:50:02

Já pěstuji převážně to, co se dá spapat nebo nějak jinak využít. Na papání. 🙂
Z rostlin, které mají primárně jinou než papací funkci, mám jen šeřík a růži Louise Odier (už jsem viděla hezčí růže, ale opravdu krásně voní). I když i ten šeřík se dá zužitkovat na sirupy, že. 
Brslen to holt nesplňuje. Co s tím křákem, krom toho, že je hezký? Takových je dvanáct do tuctu. Stejně jako když mi kdosi daroval rododendron - hezké, ano, ale práce kolem s ohledem na nároky na půdu, neužitečné a navíc nepůvodní, proč bych to měla na zahradě vůbec mít? Šel z domu, jedna sousedka mu poskytla milující domov a snad jsou všichni spokojení. 
A vadí mi i ta jedovatost - synovci i neteř jsou instruováni, že všechny zralé plody (brambory nepěstujeme) na zahradě jsou jedlé. 
Máme bezpečnou zahradu, aby tam mohly děcka běhat víceméně bez dozoru. Jasné, schody, zídky, stromy a tak, to tam máme, stejně jako stadardní nářadí, ale opravdu ostré nebo motorové nástroje jsou zamčené v garáži, veškerou chemikálii máme doma v zamčených skříňkách. Bazén máme obyčejný nafukovací a vždycky tam s dětmi někdo je, obdobně když vytáhneme trampolínu. Studna je také zabezpečená. Pozemek je oplocený. 
My běhali jako děcka po zahradě a nikdo nám nestál za zády, ale když postavíte dítě z města na zahradu, opravdu nevíte, co bude zkoušet. A já nevím, pořád vidím rozdíl v tom, když si dítko zlomí nohu, protože poprvé v životě lezlo na strom, což prostě považuju za riziko toho, že jste dítě. Ale otrávit se? Já nevím, přijde mi to nějak jiné…
Pěstuju papriky, boby a fazole i další jedovaté rostliny, ale děti vědí, že nemají ožírat záhonky. Hrášek, jahody a rajčata pěstuju na okrajích záhonků, aby byly od hrací plochy přístupné, ale dál nechodí. 

Varaxi
Varaxi 31.01.2024, 13:40:31 xxx.xxx.191.80
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 31.01.2024, 13:17:26

To ne, ale prý se to dá jíst. Taky dělá přirozenou zvonkohru. A já ráda testuji nové věci (krom elektroniky snad všechny - jídla, rostliny, odrůdy, postupy…). 

Varaxi
Varaxi 31.01.2024, 13:25:07 xxx.xxx.191.80
Odpověď na příspěvek uživatele acher nepřihlášená z 31.01.2024, 12:59:08

Nechovám žádné masné plemeno.Aljašky jsou původně kožešinový králíci.
Včera jsme poráželi 3 Al.Dva živá váha 2,8 kg čistá 1,9kg.Třetí 3kg čistá 2 kg.Což je 67 a 66 %.

Vás chápu, Toma50 ne… 

Varaxi
Varaxi 31.01.2024, 12:46:46 xxx.xxx.191.80

Díky za fundovaný názor v první půlce a v druhé mě těší, že jste potvrdila moje slova o vysoké výtěžnosti masných plemen. Zkuste, prosím, ještě totéž u čistokrevných a dejte sem prosím výsledek.

Masné plemeno je z definice čistokrevné. Takže… cože?

Varaxi
Varaxi 31.01.2024, 12:43:15 xxx.xxx.191.80
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 31.01.2024, 12:10:42

Tím bez užitku myslím brslen. A užitek myslím pro nás, lidi, případně moje domácí zvířectvo. 
Zahrada přece má být pro nás všechny. Nehodlám na své minizahrádce pěstovat keř, který mi neposkytne, co potřebuji, když jiný druh splňuje očekávání lépe. Když si dám vedle sebe hloh (nebo třeba šípkovou růži) a brslen, tak vím přesně, co z toho má pro mě smysl pěstovat. A tis nebo zerav, to je pro mě už úplně zbytečná existence. Dává to stín a to je tak všechno. 
Opět - nikomu nechci valit klíny do hlavy. Maminka má jako předělovou clonu řadu zeravů a je spokojená. To je v pořádku. 
Já jen, že já bych tak spokojená nebyla. 🙂

Varaxi
Varaxi 31.01.2024, 12:03:19 xxx.xxx.191.80
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 30.01.2024, 19:50:37

Jedovaté a bez užitku nechci, tak proto. 🙂
Uvažuju ještě nad klokočem, protože má oříšky.