Aktuálně: 3 182 inzerátů222 336 diskuzních příspěvků18 380 uživatelů

Příspěvky uživatele

Varaxi

Varaxi
Varaxi 14.05.2024, 04:02:03 xxx.xxx.137.233

A co appenzellský salašnický pes, dlouhoststý belgický ovčák, dalmatin, bílý švýcarský ovčák, krátkosrstá kolie, vlčí německý špic a další plemena?

Varaxi
Varaxi 14.05.2024, 03:27:24 xxx.xxx.137.233
Buggyra:

Mně se zatím vyplatí obnovovat slepice spíš než investovat do voliéry 🙂

Voliéru takovou, aby mi ji liška nerozebrala, to by stálo opravdu mnoho tisíc. Mě jedna “násada” slepic vyjde na tisíc. A během pár měsíců se slípky zaplatí.

Ono je to jednoduché - buďto máte ty slépky ráda, a pak je budete chránir, nebo Vám jsou lhostejné. Chuděry slepice, to je tal vše, co k tomu můžu říct.

Varaxi
Varaxi 11.05.2024, 12:24:59 xxx:xxx.d432:5dff

Nechat si dát kalciovku. Jinak opravdu jak to oteče, tak už se nic moc doma dělat nedá.

Varaxi
Varaxi 11.05.2024, 01:14:49 xxx.xxx.129.250

Já výsev medonosných bylin nezatracuju, a to ze tří důvodů: 

1) Možná to je plivanec v moři, ale když to udělá každý, rozdíl bude pro včely přece jen znatelný. Zvlášť, když ekvivalentem domácího kvetoucího pásu na zahradě je nízký trávník nebo rovnou beton. 

2) Druhová rozmanitost, aneb nejde jen o včely a kolik medu mi to dá, zvlášť, když ekvivalentem kvetoucího pásu na poli je monokultura. Ono jde i o spraš půdy, další hmyz, postřiky atd.

3) I pokud budu široko daleko jediná, kdo si na zahradu pod stromy vyseje luční kvítí, tak aspoň budu mít kde dětem z rodiny ukázat, jak vypadá svazenka a další kytky a že na ně ty včely skutečně chodí. A pokud si to nevyseju, ale bude na blízkém poli ochranný pás, tak dtto. A můžu porovnat, že v té vyseté louce pro hmyz to hučí mnohem víc, než ve sterilním poli s řepkou. Pokud u následující generace nedojde k uvědomění, že tu přírodu včetně včel potřebujeme, tak to můžeme zrovna zabalit. A to se musí ty děti nějak naučit, co je zrovna tahle kytka a k čemu je dobrá; výukové video ve škole je fajn, ale vidět to na vlastní oči je nesrovnatelně lepší.

Navíc ten ochranný pás můžou mít i pole, která jsou osetá jinými druhy než je zrovna řepka, např. brambory, kukuřice. Tam už to není 100 kg medu vs. 10 kg, ale 0 kg medu vs. 10 kg.

Pokud se budu dívat na to, co můžu udělat já, mají květinové pásy smysl. Pokud se budu dívat na věc jako celek, tak neudělám nikdy nic, protože snažení jednotlivce je vždycky v porovnání s tím málo. Jenže to zrovna můžu přestat třídit odpad (stejně fůra lidí netřídí, tak rozdíl nepoznám), začít házet vajgly na zem (stejně jich tu už leží dvacet), čurat v bazénu (však nebudu jediná) nebo stříkat rondupem celou zahradu (stejně to dělá ZD vedle, tak se to ztratí). 

Jako já tu matematiku chápu, ale přesto si myslím, že i výsev či výsadba na malé ploše má či může mít smysl.

Varaxi
Varaxi 10.05.2024, 06:39:18 xxx:xxx.cdcb:52e6

Bob zahradní je náročný asi jako keříčlová fazole. Lze ho předpěstovat doma. Měla jsem osivo z Dobrasemena, pěstovala jsem ho dle návodu. Není to špatné obohacení jídelníčku, ale výnos byl tedy nižší než u fazolí. 

Varaxi
Varaxi 07.05.2024, 17:30:50 xxx:xxx.c09a:d7a5
»
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 07.05.2024, 14:30:09

Mno… ani ne.

Těhotenství bylo pohodové. Porod trval krásných 50 hodin, ale zvládli jsme to. A pak to začalo. Nespustilo se mi mléko včas, takže začal chudák s Nutrilonem. Pak, když už jsem měla mléka dost, nechtěl pít jinak než z lahvičky. Přechod na přímo trval skoro týden a během toho mi zhubnul. Brečela jsem, že nejsem schopná nakrmit své vlastní dítě, ale nakonec se to zlomilo a třikrát sláva, kojím.

Když se vyřešil jeden problém, nastal další. Dětské prdy mi udělaly z nocí peklo. Espumisam je nejlepší přítel. Ale taky už tomu přicházím na kloub, co můžu jíst a co ne. Takže logicky nastal další zvrat, tentokrát naštěstí na mé straně. Zdravotní problém navázaný na nástřih hráze je fakt chuťovka bránící tomu, abych mohla sedět, nosit kalhoty nebo normálně vystoupit z auta. Tohoto démona mi zbývá ještě pokořit, ač nepochybuji, že se pak objeví zas něco dalšího.

Šestinedělí je prý nejkrásnější období života. Tak to by mě zajímalo, u koho to tak skutečně a upřímně bylo. 

Těhotenství i porod byly svým způsobem krásné. Možná, až to bude za mnou, taky na dnešní dny budu vzpomínat s něhou. Ale zatím teda můžu říct, že něco tak těžkého jsem dosud nezažila. 

Malej je úžasnej. Je to andílek. Někdy pěkně uřvaný andílek, ale stojí za to - za bolavá záda, probdělé noci, křeče, brečení do polštáře, nastřihlou pipinu a výhřezy. Je smyslem mého života. Miluji jeho ouška, má nejkrásnější oči na světě a někdy na mě kouká, jako kdyby nic oslnivějšího neexiatovalo. A když na mě usne, jednou rukou mi objímá paži a druhou ukazováček, vím, že bych pro něj udělala cokoli na světě.

Vtipné na něm teda nic není, leda snad ty xichty, co háže, když usíná. 🙂

Varaxi
Varaxi 07.05.2024, 13:41:38 xxx.xxx.137.233
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 07.05.2024, 13:32:38

Já vím, mně se to kecá - třeba za patnáct let si prohodíme role. 🙂

Varaxi
Varaxi 07.05.2024, 13:30:06 xxx.xxx.137.233
megi-the-pes:

Vcera mi dite (plnolete, ale v tomhle mysleni na 10) reklo, ze si zamluvili psa. S jejim klukem. Uz meli psi holcicku odpoledne na navsteve. 
Kluka se psem rodice vyhodili, tak ze si ho musim vzit ja. Psa. Dite zacalo slusne natahovat, uz ma jmeno, Lillynka. Chtela jsem desne kricet, ale nevydala jsem ani hlasku. Odted uz nemohu nikomu nic o psech rikat.
Je to “pitbull”. Cervenej. Rekla jsem - jen pres moji mrtvolu. Dite plakalo.
Toto je vtipna historka. Je to poznat, ze jo?

Kdož jsi bez viny… Jako by se na mě dcerka dívala ze zrcadla.

Varaxi
Varaxi 07.05.2024, 13:26:23 xxx.xxx.137.233
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 07.05.2024, 13:05:12

To je co za pokémona? 😀

Varaxi
Varaxi 05.05.2024, 22:32:53 xxx.xxx.137.233

Adlibitní - ad libitum, tedy neomezená, česky sežer, kolik chceš. 

Varaxi
Varaxi 05.04.2024, 21:53:17 xxx.xxx.137.233
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 05.04.2024, 20:51:40

Dám vědět, ale nebudu to moc rozmazávat a nebudu sem dávat fotky ani příliš konkrétní info. 🙂

Varaxi
Varaxi 05.04.2024, 21:52:23 xxx.xxx.137.233
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 05.04.2024, 20:47:10

Nevím, mně obvodní lékařka řekla, že očkování není problém, ale musela bych holt přijet. Tak asi jak kde, ale někde ty vakcíny k dostání určitě jsou. Resp. před 14 dny byly.
Já se z nastalé situace nehroutím, ale byla bych radši, kdybych přeočkovaná byla. 

Varaxi
Varaxi 05.04.2024, 19:06:33 xxx.xxx.137.233
Odpověď na příspěvek uživatele Irma19 z 05.04.2024, 18:20:55

Já vím, že předám i kojením, ale bydlím v Čechách, obvodní lékařku mám na Moravě - a měla jsem rodit předevčírem. Tak se mi prostě nechce dělat celodenní výlet kvůli očkování, aby mě to někde cestou nepřepadlo. 
Gynekoložka mi nemůže dát to očkování, prý bych musela do očkovacího centra. Po krátkém googlení jsem si řekla, že tam spíš černý kašel chytím, než abych mu předcházela - chodí tam často lidi, kteří mají v kontaktech nemocného, tak se mi tam zrovna teď fakt nechce. A nejde jen o černý kašel, i o jiné nemoci. 
Prostě do té doby, než bude očkovaný, s ním nebudu trajdat po nákupních centrech a budeme jezdit autem. Stejně je to lepší i kvůli prevenci jiných chorob. Vzhledem ke vzdálenosti se na malého během šestinedělí stejně přijdou podívat jen babičky, a nikdo cizí mi nemusí koukat do kočárku, že.

Varaxi
Varaxi 05.04.2024, 18:21:00 xxx.xxx.137.233

Pirát je slečna dle mého gusta: černá hlava, bílé fousky. To se mi moc líbí. 🙂

Varaxi
Varaxi 05.04.2024, 17:41:41 xxx.xxx.137.233
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 05.04.2024, 17:06:44

Má. Okopíruju Vám text z netu:
Těhotné ženy je doporučeno očkovat jednou dávkou kombinované vakcíny proti černému kašli, záškrtu a tetanu během těhotenství, ideálně v 3. trimestru od 27. týdne těhotenství.
Doporučuju to probrat s lékařem. Ví nejvíc. Pokud se nepletu, tak do 36. týdne je to očkování plnohodnotné: i kdyby Vaše dcera vůbec nekojila, dostane mrňous dostatek protilátek. 
Já měla termín předevčírem. 😀 U mě to už je opravdu celkem jedno. 

Varaxi
Varaxi 05.04.2024, 17:36:26 xxx.xxx.137.233
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 05.04.2024, 16:20:00

No, měsíc snad přenášet nebudu, tak pevně doufám, že ano. 🙂

Varaxi
Varaxi 05.04.2024, 15:39:57 xxx.xxx.137.233
assil:

Tak ono pro zdravého dospělého to zas tak moc nebezpečný není, ale nějakým nemocným nebo hodně starým by to teda zaplatit mohli.

A těhotným, protože včas podané očkování chrání dítě do doby, než bude očkované. Chrání docela solidně i v případě, kdy je třeba z jakýchkoli důvodů očkování dítěte odložit. 
Kéž by mi to někdo řekl včas… 500/1 200 Kč bych za to klidně dala, ale já nevěděla, že se těhotné přeočkovávají - a moje doktorka je z těch, která zrovna černý kašel neřeší, spíš se bojí tubery. A teď už je pozdně na plné rozvinutí protilátek i pro malého, bez ohledu na to, že bych několik dní po termínu se musela jít naočkovat k obvoďačce na Moravu, což se mi jaksi nechce. Ta představa, že začnu rodit ve vlaku Praha-Brno, no, nevím, asi vsadím na to, že jsme tu všichni zdraví a nikoho cizího k malému nepustím, dokud nebude chráněný vlastním očkováním.