Ale on se necha osetrit, jenze uz toho ma za sebou tolik, ze jsou veci, u kterych vyvadi, na coz ma plne pravo.
Příspěvky uživatele
PumaCZ
Ano, na osetrovani umi byt neprijemny, ale do ted zatim trpelive drzel. Kdyz se na nej nepospicha, nejde se na silu a snazi se s nim naopak clovek podobrem, tak vetsinu osetreni uz zvlada v klidu.
Tak jsme mluvili s vetem a zitra nas chce radeji zase videt. Ale je 100% proti odstraneni nekrotizovane tkane, a to z toho duvodu, ze rane poskytuje alespon castecne kryti a tim padem i ochranu, pod kterou se tkan muze bezpecne hojit. Kdyby se odstranil tak obrovsky kus tkane, mel by obrovsky kus obnazene tkane, coz by u nej bylo dost rizikove, vzhledem k jeho velikosti a chlupatosti. I se sterilnim vlhkym krytim by bylo tezke udrzet ranu v cistote. Navic vi, jaky je Hachi posuk, a ze udrzet ho v klidu neni snadne. Kdyby to byl mensi a “snazsi” pes, tak by se tomu nebranil, ale u Hachiho je striktne proti.
Psala jsem, ze ster bylo prvni, co nas vet v ptek nechal udelat. Vysledky ale vcera jeste nebyly.
Holky, diky moc. Nas vet nam bude volat, tak uvidim, co rekne, ale je to zkuseny veterinar a chirurg, takze mu budu duverovat, jelikoz doposud nam nedal duvod o nem pochybovat. Navic jeho manzelka je tez veterinarka, tez nohu videla, takze to neni nazor jen jednoho veta. Plus jsou to majitele kliniky s dalsimi nekolika vety.
Urcite dam vedet, az se dozvime vic.
Holky, nas vet byl az treti v poradi, kdo to videl, a jediny, ktery to videl uz otevrene. Prvni vet byla pohotovost v Plzni, druha vetka byla pohotovost u nas. Dneska jsme mu zase poslali fotky, tak pockame, az zavola.
Dnes rano se mu to otevrelo jeste vic..
Odpor k dalsi narkoze nemam, Hachiho jsme vcera brali na veterinu s tim, ze se bude muset mozna prispat, proto byl i nalacno, ale kdyz vet rekne, ze z jeho zkusenosti bude lepsi do toho nestourat, tak to mam zpochybnovat?
Tento vet zna Hachiho od stenatka a prave on mu zachranil zivot. Krome ortopedickych operaci to byl vzdy on, kdo ho do ted operoval.
Tak mi ted reknete, jak byste vy reagovali na mem miste.. Nejsem veterinar, jen biolog, navic molekularni, takze me znalosti teto problematiky jsou proste nedostatecne k tomu, abych mela rozhodnout, jaky zpusob lecby bude pro Hachiho to nejlepsi..
Ja fakt nechapu, jak je mozne, ze se mu stale postupne oteviraji nove a nove rany.. Zase z mini dirky sotva na strikacku obri rana. A v miste zeleneho krouzku to vypada, ze se otevre dalsi.. :(( Jak se mu tohle sakra stalo?!
Jinak vetovi se rana libila a je s prubehem hojeni zatim spokojeny. Z jeho zkusenosti je pry lepsi nekrotickou tkan nechat samotnou odpadnout, protoze kdyby mu to cistil chirurgicky, tak je to tak velky rozsah, ze by se to nedalo zasit a mel by velkou hlubokou otevrenou ranu.
Takze pokracujeme v tom, co jsem psala vyse, plus mame po oplachu betadinou po cca 5 az 10 minutach nohu jeste oplachnout fyziologickym roztokem.
Jinak ATB od patku na deset dni. A pokud se neobjevi neco, co by se nam nezdalo, tak mame prijit na kontrolu v pondeli. Jinak mame psat, volat a posilat fotky, pokud se nam nebude neco libit.
3x denny vyplachuji strikackou betadinou, tak snad nic nezanedbame. Myslis, ze 3x je dostatecne, nebo radeji vickrat. Oplachujeme mnohem casteji (cca kazde dve hodky po curani nebo venceni), ale vyplach strikackou delam vzdy pred mazanim masti, protoze u toho musi lezet.
Ranni update: Rana vypada v ramci moznosti hezky, vrsek uz se zacal zase zatahovat, prava dirka je tak akorat velka na strikacku, takze to ma vyplachnute betadinou, a jak uz jsem zminovala, za dve hodky uz budeme u veta, tak budeme chytrejsi.
Dnes v noci jsme se i docela vyspali, buzeni jen onpulnoci, ve ctyri, v sest a v osm 🙂
Jinak Hachi uz venku zacina tahat na voditku, na zahrade si uz hral s micema, a aby toho nebylo malo, tak chtel i lovit chudaka ptacka (vybehl za nim, ale mela jsem ho na voditku).
Tak snad to bude uz jen lepsi a lepsi 🙂
P.S. Fotka je az po namazani masti
Megalampion byl usit pote, co bez obtizi prekonql ten normalni, se kterym si prave ted vylizal tu nohu.. Cimz moc dekuji pani z vymazlenej.cz za ochotu. Jeste mam nabidku, ze mu do toho velkeho totiz zasise plastovy, aby to nemel tak jednoduche i s timhle, protoze i s tim si bohuzel umi poradit..
Na fotkach ten prvni v normalni velikosti.
Vecerni update - ten, kdo rikal, ze se to otevre i na druhe strane, mel bohuzel pravdu. Z prave strany se udelala zatim mala dirka a pri promackani okoli z ni vyteka asi mok s krvi.
Jinak jsem se to snazila vic vyholit, vcetne dlouhych chlupu na druhem stehne, ale hlavne v okoli te rany to proste poradne nejde, aniz bych do nej tim strojkem ryla..
Zitra jdeme k vetovi, tak ho pro jistotu necham rano o hladu, kdyby mu to chtel precijen prohlednout a vycistit v narkoze.
S jeho 45 kg potrebuje velke tlapicky 🙂
Nas vet volal a podle nej to vypada hezky. Ano, ten hnedy flek, co se mi nelibil, je odumirajici tkan, ale jinak je rana hezka, cista, bez hnisu (i mokvani je velmi zredukovane oproti predchozim dvou dnum). Noha ho asi boli, ale nemel problem dnes doma lovit mouchy, uz si dnes sam vzal i nejake maso a teplotu podle me nema (nos, usi i packy maji normalni teplotu - analne ho kerit nebudu, po bolestivem vysetreni prostaty pri tom dost vyvadi). Otok je take mensi a celkove ma Hachi vice energie. Krome zminene mouchy uz zase hlida a rve pri kazdem podrzrelem zvuku.
Ted odpoledne byl trochu klidnejsi na osetrovani, tak vecer zkusim lepe vyholit.
Zitra ve dvanact tricet jdeme na kontrolu.
Mockrat vsem dekujeme za podporu ❤️
Holky, neni to dobry. Rana se mu otevrela jeste nahore, takze je to ted neco jako “skoba”.
V noci jsme se nevyspal ani jeden. Hachi byl nervni, kazdou hodinu se budil, zeychlene dychal. Dnes si to nechce nechat ani osetrit, takze jsem to zatim nemela sanci vice vyholit, ale presne tam, co byly chlupy priplacle a ja mu v tom nechtela ryt, se otevrela dalsi do ted skryta hluboka rana. Navic se mi nelibi “ctverec” tkane, ktera mu jakoby zhnedla a je mekka na dotyk.
Zase piseme nasemu vetovi.
Pokud myslis ten flek napravo, tak ten si vylizal sam, kdyz jsem vcera rano po me “nocni smene” na chvili usla opravdu tvrde. Mel samozrejme limec, na tu velkou ranu si tedy nedosahl (resp. Jsem o tom presvedcena), tak si alespon osetroval to, co mohl, a vylizal si tam ranu. Je to v podstate “jen” sedrena kuze, ale jak tam je infekce, tak to vypada osklive.
Zitra se na to chystam. Bohuzel nam pri holeni dosla baterka ve stojku.
Myslis, ze bych mu mela zkratit i chlupy na druhe noze? Desinfikuji mu betadinou i tu, ale nevim, zda je to dostatecne.
Dalsi update. Oplachujeme, proplachujeme, mazeme.