Aktuálně: 3 731 inzerátů210 785 diskuzních příspěvků18 258 uživatelů

Příspěvky uživatele

l.dienelt

l.dienelt
l.dienelt 17.05.2010, 16:01:14 xxx.xxx.5.16
Dobrý den, nemám zkušenost s mníšky, ale dokrmovala jsem od 3 týdnů senegalce a přes den dostávali po 3-4 hodinách, večer naposledy kolem 23. hodiny, ráno kolem páté. Záleží na tom, jak rychle bude mládě trávit - je třeba krmit do prázdného volátka. Pro "nastartování" mi byla doporučena směs NutriBird (je sice matlavější, ale ptáče se rychle chytne a pěkně přibývá), pak přejít na Kaytee. Někdo ale krmí celou dobu Kaytee, určitě ani tím nic nezkazíte. Hodně štěstí, ať Vám ptáče prospívá, Lucie D.
l.dienelt
l.dienelt 29.04.2010, 20:09:35 xxx.xxx.5.16
Dobrý večer, zajímalo by mě, proč jste nakonec zvolil toto plemeno. Podle Vašich předchozích příspěvků vím, že jste dlouhá léta choval molossy, jmenovitě brazilské fily - napsal byste, prosím, jaké výhody má proti nim Vámi zvolený kavkazák? Taky se (raději s předstihemn) rozhlížím po opravdu hlídacím psovi, tak mě toto téma zajímá. Děkuji a zdravím, Lucie D.
l.dienelt
l.dienelt 24.04.2010, 22:31:13 xxx.xxx.5.16
Dobrý večer, aymary chovám, tak se Vám pokusím odpovědět. V přítulnosti a ochočitelnosti rozdíly mezi pohlavími nevidím, snad jen samičky mi připadají trochu energičtější a zvídavější. Ochočí se i dvě aymary najednou, zejména když si je pořídíte jako mláďata; pokud si je ale koupíte s jedno- až dvouměsíčním odstupem, ochočí se ta první velmi rychle a ta druhá to brzy okouká, takže to bude rychlejší. Kontakt bych navazovala hned od druhého dne, jen co se trochu zabydlí v kleci. Sedněte si k nim a povídejte a povídejte a povídejte... Protože jsou to papoušci neobyčejně nestresující a jsou zvědaví jako opičky, brzy si Vás přijdou prohlédnout zblízka a můžete jim začít nabízet ňamky z ruky. Mně se osvědčily piškoty, senegalské klásky nebo zrnka máčené pšenice. Není výjimkou, když už za týden mi sedí mládě na prstě. Přeji Vám šťastnou ruku při výběru a hodně radosti s Vašimi aymarami. Lucie D.
l.dienelt
l.dienelt 07.01.2010, 13:31:39 xxx.xxx.5.16
Dobrý den, gratuluji k radosti p. Šiškovi i pí. Svobodové, a dovolím si taky přispět svou troškou do mlýna - na Štědrý den mi senegalci i jeden pár aymar snesli po vajíčku, umíte si představit, že jsem zářila víc než večer stromeček...! Dneska mají oba páry po čtyřech vajíčkách a samičky pevně sedí, tak se těším a doufám... Hezký a úspěšný začátek tohoto roku Vám všem přeje Lucie D.
l.dienelt
l.dienelt 24.12.2009, 12:29:25 xxx.xxx.5.16
Náš Oliver to dělal také - s chrastítky naší dcery vydržel bojovat dost dlouho... ;-)
Obrázek
l.dienelt
l.dienelt 22.12.2009, 22:11:03 xxx.xxx.5.16
Také Vám všem přeji co nejpohodovější prožití svátků, hodně štěstí v příštím roce a hlavně samou radost s Vašimi papoušky. Lucie D.
Obrázek
l.dienelt
l.dienelt 04.12.2009, 16:59:10 xxx.xxx.5.16
Dobrý den, připojuji se k obdivování mláďátek - to je krásná skupinka!
Jinak moje aymary berou míchanici domácí i kupovanou, v době hnízdění ji sotva stačím doplňovat. Dávám ji občas jen tak na chuť i nehnízdícím ptákům a vždycky ji dostávají ti, kteří přepeřují.
Od chvíle, kdy se vylíhne první mimi, dávám zrní jen máčené a klíčené, od věku 4-5 týdnů mláďat přidávám i misku se suchým.
Z ovoce a zeleniny mi berou jablka, okurku, hroznové víno a někdy mrkev a hrušku. Nad kiwi, banánem a pomerančem ohrnují zobáky, větvičky ovocných stromů co jim nosím na okus neokusují, zelí a salát ignorují. Sezónně jim zkouším přilepšit lesními plody, ale kromě jednoho páru se na to tváří dost podezřívavě. Hezký den, Lucie D.
l.dienelt
l.dienelt 30.11.2009, 23:24:37 xxx.xxx.5.16
Letošní posledňátka (na barvy nehleďte, je to podsvícené...)
Obrázek
l.dienelt
l.dienelt 30.11.2009, 23:22:58 xxx.xxx.5.16
Já si dovolím zareagovat - aymary by mi hnízdily nejspíš v jednom kuse (díky krmení, přesně jak píšete), ale já jim po druhém odchovu beru budku a jdou do voliérky "do lázní". Ale totéž co pan Smrček radí i pan Žák - tedy budku neodebírat a nechat je hnízdit; prý kdyby se měli vyčerpat, tak přestanou. Jenže mně dva odchovy od páru za rok stačí, a taky je nechci nechat celoročně jen v chovné kleci (85 x 40 x 50 cm) - jen ať si taky zalétají...
Co se počtu mláďat týče, sami mi odchovávají nejvýš čtyři, víc jen s dopomocí (a ne vždy se podaří).
Přeji hezký večer, Lucie D.
Obrázek
l.dienelt
l.dienelt 28.11.2009, 12:27:52 xxx.xxx.5.16
Pro Janu: Z vlastní zkušenosti Vám doporučuji i jako mazlíky pořídit dva - přecejen asi nebudete mít čas sedět u klece v jednom kuse, a i když aymara je poklidný a trpělivý ptáček, který chvíle samoty snese bez viditelných problémů, po přidání partnera obvykle nesmírně ožije.Nehledě na to, že pozorovat jejich dovádění v kleci je báječná zábava. A ztráty krotkosti bych se nebála, kamarádka má dva aymary pořizované s odstupem jednoho měsíce, má je v docela slušně velké kleci (100 x 50 x 70 cm) a každý den je pouští po pokoji a ochočili se oba. Berou si z ruky, létají na ruku a nechají se drbat - a to je má 3 měsíce. Tak hodně štěstí při výběru i při vlastním držení aymar - jsou to opravdu kouzelní papoušci! Lucie D.
l.dienelt
l.dienelt 21.09.2009, 16:31:40 xxx.xxx.5.16
Dobrý den, já osobně jsem takhle přišla k perfektnímu chovnému samci, který musel opustit původní rodinu kvůli kousání. A je ho opravdu dost - kdybych mu při krmení a úklidu nedala "k boji" klacek, odrbal by mě, kam až by dosáhl. Takže sice měním misky a zametám jednou rukou (v druhé mávám klackem se zakouslým senegalským pitbulem), zato mám ptáka, který se nekácí, když potřebuji projít kolem voliéry nebo zkontrolovat budku, a navíc mluví, píská a mlaská, což je docela legrační. A díky své dominantní povaze zvládli moji starší, trochu nabručenou samici a výsledkem jsou dvě krásná mláďátka. Takže pokud najdete chovatele, který pro něj bude mít samici a pořádnou voliéru, jsem si jistá, že budou spokojené všechny strany. Hodně štěstí, Lucie D.
l.dienelt
l.dienelt 16.09.2009, 20:08:38 xxx.xxx.5.16
Děkuji za pochvalu - mně se pochopitelně taky líbí, ale u mně se to tak nějak předpokládá. Holčička je něžná a sladce přítulná (pořád bádám, jak to zařídit, abych si ji mohla nechat, ale nejde to nejde to nejde to), sameček má zobák jako lžíci bagru, velkou hranatou hlavu a neurvalé způsoby - to bude jednou chlap! ;-) Hezký večer, Lucie D.
l.dienelt
l.dienelt 13.09.2009, 22:28:55 xxx.xxx.5.16
Jsem ráda, pane Šiško, že si Vás moje poděkování našlo - Vaše rady a podpora mi opravdu přišly vhod. A po zkušenostech s tímhle dokrmováním pevně doufám, že to bylo naposled, kdy jsem něco takového musela dělat, a že teď už se ty moje potvory umoudří a začnou odchovávat samy... Hezký večer!
l.dienelt
l.dienelt 13.09.2009, 22:25:20 xxx.xxx.5.16
No řeknu Vám, že pro tu holčičku mi bude srdce krvácet - je velká, statná a na to, že je dokrmovaná až od pozdějšího věku, je neobyčejně kontaktní. Mám takové pokušení si ji nechat, jejího bratra vyměnit za nějakého šikovného samečka odchovaného pod rodiči (pokud takoví vůbec existují) a nechat je spolu vyrůst - jsem si jista, že bych za 3 roky měla báječný chovný pár. Jenže mě tísní prostory i finance, tak budou muset jít do světa oba. Ale máte pravdu, bude to těžké...
l.dienelt
l.dienelt 13.09.2009, 22:01:23 xxx.xxx.5.16
Druhý error - to si moje dcera vytáhla ze šuplíku stříkačku, z bedny plyšového papouška a s odhodlaným "Budu kumit papouka..." mu cpala virtuální kaši do zobáku aa dělala "Mňam mňam mňam!". Asi je to v rodině... ;-))