Dobrý den pane Honzo,
máte velice pěkné chovatelské zařízení a také našlápnuto na pěknou kolekci vousáků. Mohl by jste prosím zde zmínit náklady na výstavbu Vašich podkrovních voliér. Děkuji. Gajdoš Zdeněk
Z bažantů vedených v příloze A+B dostali vyjímku - bažant paví, bělolící, malajský, bornejský, kteří jsou vedeni v příloze B (CITESU II). Vámi zmiňovaní jsou vedeni v příloze A ( CITES I.) a již samotné zařazení do citesové jedničky vyžaduje evidenci a registraci. G.Z.
Dle toho, že je v příloze A přímo uvedeno, že mimo jmenovaných populací s daným výskytem nejsou ostatní populace uvedeny v přílohách tohoto nařízení, a v příloze B opravdu již uvedeny nejsou, je Tvá úvaha správná. G.Z.
Radku, zákon stanoví povinnost vést záznamy o chovu a obchodu s ohroženými druhy živočichů spadajících do příloh A a B s účinností od 10.7.2010 Chovatelé, nebo obchodníci s exempláři druhů příloh A a B jsou rovněž povinni zpřístupnit své záznamové knihy případné kontrole ze strany České inspekce životního prostředí. Je důležité, aby se chovatelé, nebo obchodníci skutečně řídili tříděním druhů podle tohoto nařízení (příloh A a B) a nikoliv podle tzv. úmluvy CITES, jejiž systém třídění druhů živočichů je v porovnání se systémem tohoto nařízení mírnější a méně obsáhlý.
příloha A obsahuje druhy CITES I + některé druhy CITES II
příloha B obsahuje druhy CITES II + některé CITES III + druhy, které u nás nejsou chráněné úmluvou CITES !!
Zde jsou přílohy A až D
http://www.birdlife.cz/index.php?ID=989#A
Ahoj Radku a Adame,
povinnost vedení záznamu chovu a obchodu se vztahuje na všechny ptáky CITES přílohy A a také B s tím, že je uvedeno několik málo druhů na které se povinnost nevztahuje. Jedná se však především o papoušky. Z toho našeho soudku to již Radek uvedl, jen doplním ještě sojkovce sečuánského. Seznam druhů na které se povinnost nevztahuje a nějaké info k tomuto najdete v nové EXOTĚ - únor, březen 2011.
U ptáků, které jsem si pořídil na zahraničních burzách jsem uvedl místo nákupu např. Zwolle, Straubing apod., a jméno s adresou, které mi prodejce uvedl. Nenáleží mi však žádného chovatele legitimovat, takže je otázkou do jaké míry jsou uvedené informace pravdivé. Nekroužkované ptáky z ODCHOVU mám ¨prozatím okroužkovány kroužkem značícím. Nutné je však označení nezaměnitelné, takže mne čeká očipování. Jednoduchým řešením je nákup knihy chovu a odchovu. G.Z.
Zde se na přílohy A+ B můžete mrknout http://www.birdlife.cz/index.php?ID=989#A
Ahoj Jindro,
u čížků je v době odchovu vhodnější teplota vyšší, takže ta tvoje je optimální, jelikož čížci zahřívají svá mláďata "poctivě" jen několik dní a při nízké teplotě by docházelo k jejich podchlazení. Jelikož se jako minimum uvádí v chovu držet dva páry, tak už ti schází obsadit pouze čtyři bedny.
G.Z.
Ahoj Jindro.
Já bych Ti doporučil čížka ohnivého. Jsou to velcí krasavci, kteří si tě získají také svou čiperností a zpěvem. ochotně hnízdí i v bednových klecích, takže i proto mé doporučení. G.Z.
Ahoj Vašku.
Neuvažoval jsi o založení nového tématu s tím, že by jsi nás seznámil s lokalitou ve které se v současné době nacházíš ? Také nějaká ta fotka by rozhodně nebyla na škodu. Užij si to.
Zdeněk
Nazdar Radku,
zřejmě si musel přehlédnout předešlý Jindrův příspěvek ve kterém uvádí " Mám ho !!!", takže tukani jsou již u Jindry dopárováni, už je infikován, už je náš !