Ahojky, nedá mi to se dnes nepochlubit :-). Napadlo mne udělat radost k vánocům také své ochočené senegalce. Beru ji "vyvenčit" několikrát denně do zimovací místnosti, tak aby nemusela sedět na volierách, rozhlédla jsem se po netu. Vyděsily mne ceny nabízených ptačích stromů. Vzala jsem les útokem, našla padlou břízu, dovezla domů kousek, našla květináč, pár hřebíků, provázků. A ještě dodala špalíky na sezení. Senegalka má chromou nožičku, takže nemůže šplhat ani si držet dobroty. Trvalo mi to půl hodiny .....jí pak sotva 3 minuty než to okoukala :-). Třeba bude tenhle příspěvek inspirací pro někoho dalšího :-))
Ahoj, na tuto otázku existuje jednoznaná odpověď NE! Jistě odpoví více chovatelů, a třeba se mezi nimi najde i bílá vrána, která je tak úspěšně chová, ale to bude 1 ze 100, jistě má na ně speciálně upravenou volieru, páruje od mláďat a podobně. Všeobecně řečeno většina středních a velkých australských papoušků je v toku velmi agresivní, nesnesou další pár ani v sousední volieře, experimentování u těchto druhů končí krvavě :-(.
Pro Orinu: opovaž se přestat psát! S kým bych se asi tak radila? :-( Taky ze mě udělají hňupa 3x do týdne, ale občas mi někdo poděkuje, že se mu podle mě něco povedlo, a to je náplastí na všechny bolístky. Funguje to jako v politice, čím víc jsi vidět, tím většího z tebe veřejnost udělá blbce. A ty jsi teď díky článku a častějším reakcím vidět víc než obvykle :-). Ruku na srdce, vždyť nás ty diskuse občas i baví, ne?
Neobvyklé téma, to se musí nechat, já na jiné diskusi přiznala, že letošní sezona byla zatím má nejhorší :-(, a už je ze mě rychlokvaška, co má příbuzenský chov duhových andulek plný nekvalitních malých myší, a ještě nechce nic prodat a všechno chrtí pro sebe :-(.
Tak nevím, jestli je dobré přiznávat pravdu. Díky mokrému květnu mi ani z větších papoušků takřka nic nehnízdilo, až andulky v závěru sezony, takže se stěhovalo domů i s budkami. V těch vlnách horka a ochlazení v srpnu mi dokonce aymarku ranila mrtvice, ochrnula na půl těla, a přes veškerou péči veterináře uhynula. Padlo mi 7 silných samečků duhových andulek, večer nic, a ráno na dně voliery .............. takže u mě letos špatně snad úplně všechno :-(.
A přesto si myslím, že jsem udělala maximum. Jinak zastávám přírodní názory, budky kontroluji jen v případě problému, ptýky neruším zbytečně, zimuji doma, prostě ne vždy to stačí. Příští rok bude líp :-)
Ahojky, můj první alexandr byl jak se říká afrikán :-), jsou povahově jiní, vzhledově je pozná chovatel alexandrů taky, jsou náchylnější na zimu. Není to samostatný druh, spíš jde o původní linii, všude se píše, že původní výskyt je severní a střední Afrika, Indie, Barma a jih Číny, takže jednoduše řečeno potomci alexandrů afrických jsou lehce jiní. Ten můj byl opravdu krasavec, uhlazený, velmi výrazně zelený, ve srovnání s ostatními neskutečně divoký, kousavý, nedůvěřivý a hlučný, prostě nepřehlédnutelně jiný.
Moc hezké, tiše závidím :-). Jen bych se taky přiklonila k názoru zesílené stěny mezi boxy, ale já bych to řešila přírodní rohží ze strany drobotiny, tím se jejich box i zateplí a amazoňani tím získají kousek soukromí :-)). Ale je to fakt hezky udělané :-).
pro Ruza5: dneska jsem na stránky napsala v letu článek o aymarkách, mrkni, pobavíš se :-)
http://www.dodinky.estranky.cz/clanky/papousci/aymara-pruhovany---postrehy.html