Nevím, zda Vám pomohu, ale mám podobnou zkušenost se samičkou alexandra rudohlavého. Budku u stropu voliery odmítala, snažila se hnízdit v kdejaké skulině u země, v domečku pro křepelky, v pařezu pod miskami, ve škvíře mezi prkny v rohu voliery. Sundala jsem stojatou budku a položila ji na zem, vstupnim otvorem skoro ke stěně, aby samička nabyla pocit bezpečí, okamžitě ji přijala a odseděla hnízdění.
Ahoj, myslím, že k tomuhle mám úplně čerstvě co říct. Při zimování v boxu mi aymarkovi také přerostly drápky, až jsem se zhrozila, když jsem ho viděla, jak není schopný pustit se pletiva. Nikdy jsem drápky nestříhala, celkem jsem z toho měla obavu, takže jsem to taky řešila drsnými větvemi na šplhání, teď už by to rozhodně nepomohlo. Vybavení žádné, tak jsem vzala kleštičky z manikůry a zastřihla pár milimetrů z každého drápku, šlo to překvapivě lehce, drápky nebyly nijak tvrdé. Takže žádný strah, klidně mu drápek zastřihněte, než si zdeformuje prstík. Ale bylo by fajn sem nejdřív vložit fotku, a´t víte jistě, že je to potřeba.
Dobrý den, Martino.
1,0 je sameček
0,1 samička
označení třeba 3,2 znamená 3 samečci, 2 samičky
Určitě chápu, že se Vám líbí právě velcí papoušci jako žako a kakadu. Asi těžko Vás jako začátečníka přesvědčíme o kvalitách andulky, ale takový žako nebo kakadu vyžaduje z Vašeho času několik hodin pozornosti denně, a jakmile ji nedostane, dá Vám to pěkně vyžrat a je po jakékoliv mazlící idylce. Takže zkuste zvážit kompromis, u papoušků obecně platí, čím větší papoušek, tím náročnější péče. Kakadu je psychicky velmi složitá osobnost, žako je jednodušší, ale je třeba také na základě Vašeho dotazu upozornit na prach, který se z velkého papouška šíří po bytě. Je šance, že by se Vám líbil jako mazlík menší druh papouška? Třeba senegalec nebo mníšek či pyrura?
Litomyšl 4 stupně, déšť se sněhem. Až do dnešního dne jsem si nadávala, že mám ještěptáky v zimovišti. Podle záznamů vloni jsem je stěhovala na čarodejnice. Letos ještě trošku počkám.
Souhlasím s Orinou. Je třeba papouškovi nedat jasný signál "chytím tě a zavřu". Je dobré ho při hraní dávat do otevřené klece, nazavírat za ním, ať si zase vyletí, nebo mu dát v kleci dobrotku za odměnu a zas mu nabídnout ruku a vyndat ho.
Jinak při čtení zadání mě napadlo, že mám taky problém u senegalky, pojmenovala bych ho" nechce ze mě slézt :-)". Vždycky, když ji ze sebe sundám třeba na ptačí strom, dám jí na zabavení oříšek, a potřebuji odejít z místnosti (je to zimovací pokoj pro papoušky), ale dělá to i v obýváku, když ji nechci mít u vaření nebo žehlení, rozletí se za mnou a je schopná se nechat skřípnout do zavíraných dveří.
Tak já měla kliku, zaprvé Bobo je vstřícná k manželovi i k návštěvám, miluje když jí hladím, drbu za krkem, vyloženě mi leze pod ruce, jediné tvrdší gesto si dovolí, když mi sedí na rameni a já si jí nevšímám, to mě štípne do ucha, ale i to mi přijde jen jako výstraha. Měla jsem asi fakt štěstí na důvěřivé vstřícné a jemné zvířátko. :-)
jinak vzhledem k věku to horší opeření nemusí ukazovat na problém, moje senegalka vypadala tři měsíce tak, že bych se jí styděla vyfotit, přepeřovala velmi pomalu, a teď je z ní uhlazená frajerka :-)
k tomu krmení, sice zrovna u senegalky s tím problém nemám, ale když mi nějací papoušci nechtějí brát ovoce a zeleninu, zkouším jim ji namíchat rozmixovanou přímo se zrním (samozřejmě v malé dávce a za pár hodin odebrat), nebo i jako džus k pití, u některých to zabere, přejdu na čímdál hrubší a větší kousky.
A taky můj papoušek chce ochutnat všechno, co jím já, tak prostě sedí na mě a ukusuje mi přímo od pusy :-)
Ahoj Šárko, nakoukněte někde do nového čísla časopisu papošci, je tam na konci článek, který by vás třeba trochu uklidnil. Mám doma také senegalku přes rok starou. Když zvládnete pubertu, budete mít zase milého společníka. Je třeba se nyní obrnit trpělivostí a papouška trochu omezit, ne kvůli němu, ale aby ve vás nerostla zlost či panika z jeho chování. Věřte tomu, že se to změní. :-)
Typická reakce neregistrovaného. Slečna nebo paní Klára se slušně zeptala na radu, jak naučit svého papouška na kšíry, zasloužila by si snad slušnou odpověď, nemyslíte?
Většina chovatelů je proti jejich používání, jistě oprávněně, neboť spousta majitelů mazlíků si neuvědomuje, že jako je u psa reakcí na ohrožení vrčení a kousnutí, u papouška je to zbrklý útěk, při němž se na kšírech může velmi šeredně zranit. Navíc pro papouška je strach snad nejpřirozenější reakcí, takže se vlastně bojí všeho nového, pro něho je nejjistější stále stejné neměnící se teritorium bytu, klece, voliery, balkonu, prostě není zvědavý na nějaké procházky.
Přesto samozřejmě většina majitelů mazlíků nadšeně sleduje papouška na kšírech v trávě vedle deky majitele třeba v létě u rybníka, jak si spokojeně probírá peříčka.
Ovšem kšíry jsou pro papouška něco tak blízkého, že pokud se je nenaučí brát jako takřka součást svého těla, která mu umožňuje bezpečnou novou zábavu většinou hned odmalinka, šance na jejich bezpečné a nestresující použití jsou takřka mizivé. Také jsem je zvažovala, ale nakonec nosím svou senegalku ven i s celou její klecí, ve které se cítí bezpečně a přesto může být u mě na trávníku a užívat si čerstvého povětří. Takže rada pro zadavatelku, obraťte se se svým dotazem na některého chovatele, který se věnuje výhradně umělému odchovu mazlíků, jistě najdete takových stránek dost, a snad dostanete i nějaké opravdu zasvěcené a upřímné rady a odpovědi, tady se jich pravděpodobně nedočkáte.
Naprostý souhlas, také se snažím používat "komerční chemii" v chovu pouze při výskytu opravdovdu vážného problému, pak je návštěva veterináře okamžitou samozřejmostí, pro prevenci používám přírodní zdroje. S nějakými vážnými úhyny se takřka nesetkávám.
Dobrý den, určitě by Vám tu rád někdo poradil, ale vzhledem k tomu, že jsou to ještě ani ne roční ptáci, podle fotek těžko dostanete nějakou jistotu. Zkuste popsat třeba jejich vzájemné chování k sobě, třeba pak dostanete lepší odpověď, která Vám bude ku prospěchu.
Já osobně bych si tipla, že jsou obě rozeli stejného pohlaví, ale jakého, to tedy bez porovnání nebo lepšího popisu vážně nevím.
Dobrý den, už podle názvu fora bych čekala, že se bude řešit zraněný pták, nikoliv situaovanost volier. Dovolím se zeptat, jaké je tedy zranění Vašeho rozelího samce, jak jste ho ošetřil, a jak to vypadá s léčbou a s odhadem případných následků. Díky předem za odpověď. S pozdravem Petra