Růží, nerada tě budu prudit, ale vidím tam z praxe problém :-(. Nevím, jak se při odchytu chovají tvoje aymarky, ale ty moje neskutečně rychle a bezhlavě v panice vystřelují všemi směry a zdrhají. Ty branky po celé ploše jsou moc velké, pokud volieru přepažíš v půli, při odchytu budeš muset přes prostrčenou ruku celý zbytek dvířek zavřít a na aymarky jen nějaký kus hadříku nebo záclony nestačí, doslova ti skrz něj prostřelí ven. Dá se to řešit prostrčením prkna či dektury, ale kdybys ty branky řízla napůl a dodělala, určitě by ti to udělalo službu.
Vkládám vlastní fotku, v levém dolním boxu mi teď hnízdili aymary.
Pro rýpaly: :-) ten rubínek tam jen přes den čekal na kupce.
Jen pro upřesnění, já mládě nedokrmila, po celou dobu se starali rodiče, pouze jsem kontrolovala fixaci! Taky co jde nechávám na přírodě, ale když se nad tím upřímně zamyslím, to bychom ve volierách od spousty druhů neodchovali z různých důvodů nic.
4 Biker: samečka oddělit nemohu, při hnízdění krmil i samici a později byl s mládětem v budce dokonce často i jen on, je to dobrá chůva :-)). Dala jsem velkou L budku o dvou místnostech a uvidíme, co bude dál :-)
Děkuji pěkně za odpověď, i chování rodičů a projevy mláděte tomu nasvědčuje. U tohoto druhu je to bohužel mé první mládě, takže jsem si s ohledem na věk nebyla jistá, zda se barva ocasních per ještě nemění. Díky!
Každý máme právo na vlastní názor. Jsem přesvědčena, že mládě bylo silné a životaschopné a že by mi teď i bez mého zásahu lezlo po volieře, bohužel s nožičkou na zádech, tak proč bych měla rozhodovat o jeho životě a utrácet ho? Toto téma jsem založila proto, že mne napadlo, že nemusí jít pouze o shodu náhod, ale že by v tom mohla být dědičnost. Nikdo mi tuto doměnku nepotvrdil, každý spíš připomíná vliv prostředí, výživy a podobně. Nejpravděpodobnější mi přijde vzhledem k tomu, že druhé mládě uhynulo následkem zranění, že nemotorný sameček při pohybu v malé budce šlapal po mladých, ale ................. pořád je tu to ale.
Otázka na neregistrovaného: Jak v tomto případě zhodnotíte, zda šlo o silné mládě z úrazem či slabé s vrozenou vadou? Díky předem za odpověď.
Dobrý názor, v kynologii se pohybuji. Často se používají dál vědomě sourozenci takto postižených psů, a vždy se to někde o generaci dál objeví. To je genetika. Ale co způsobuje tohle?
Už dle zadání tématu je zřejmé, že mne právě stanovisko chovatelů z pohledu genetiky zajímalo. Bohužel buď nikdo nekomentoval anebo napsal, že to není zmapované. Nemusíte se obávat, že bych někomu zamořila chov, neboť si mládě nechám. Od rodičovského páru se pokusím o další odchov v zcela jiných podmínkách a o výsledek se zde klidně upřímně rozdělím. Vím, že většina chovatelů se věnuje pouze zdravému chovu mohutných a překrásných ptáků, anebo to seká na mnohokusy, já ne, mám ve volierách často ptáky nechtěné, zmrzačené, s vadou, upozorňuji, že ne nemocné, a odchovávají zdravá mláďata, vzhledem k množství se mé odchovy pohybují pouze v desítkách mláďat ročně, takže snad tím nikomu nekazím dojem z chovatelství. Pokud ano, omlouvám se. Ale když takto složený pár zahnízdí a vyvede zdravé mladé, mám o to větší radost.