Tak vám mě dnes při kontrole volier napadlo, že kdybych chovala samé papoušíčkky a aymary, měla bych v tomhle počasí pohled jen na prázdné voliery :-(, jsou schovaní v budkách, do jednoho, chytráci :-)
Já chci sluníčko! Kdo je pro? :-)
Dobrý den, pokud sestavíte pár ze dvou modrých andulek se žlutou maskou a perlovou kresbou třeba jako na přiložené fotce, mezi potomky se jistě objeví velmi často mláďata s dvojitým faktorem(2F), která jsou bílá či taková smetanová s nádechem do žluta nebo i modra s červenýma očima, postupem času taková andulka získává čímdál víc žluté. Viděla bych to i v tomto případě. Snad se vyjádří někdo další. :-)
Tak s velkými druhy zkušenost nemám, ale i menší druhy to hůře snáší. Není dobré papouška dát k jinému chovateli, protože tím, ještě zvětšíte jeho stres, bude nejen opuštěný, ale i v cizím prostředí. A že máte edět místo dovolené doma je taky rada za všechny ........ :-). Myslím, že nejlepší je ve své přítomnosti alespoň nějakou dobu nechat papoušky krmit někým z širší rodiny či kamarádem, který je ochotný se o ně postarat, tak jak radil již někdo anonymně nade mnou. Týden není tak dlouhá doba, že by nestačilo zůžit péči pouze na nezbytné krmení. Navíc je fajn, že vlastníte papoušky dva, nebudou Vás zas až tolik postrádat.
Pro zadavatelku: je mi líto, ale tohle není duhová andulka.
A pro Michala: hezké tvrzení o oficiálních termínech z andulkářství, stačí zapátrat v literatuře a zjistíte, že tento termín se v ní nacházel pravděpodobně ještě dřív, než se většina z nás narodila.
Dobrý den :-). Rozhodně jsou lépe ochočitelní papoušci, třeba aymarky. Navíc vzhledem k jeho velikosti mu jako mazlíčkovi hrozí v domácnosti dost nebezpečí, Létá velmi rychle, je přirozeně plachý. Ještě možná je dobré zvážit, jak málo je jich u nás chováno, takže je i trošičku škoda ho držet jako osamoceného mazlíka, když už papoušíčka, tak lépe dostupného a trošku klidnějšího šedokřídlého.
pokud byl dotaz na mě, tak dvojvoierka byla pro andulky, pletivo do venku jsem překryla pro jistotu svařovaným. Ale rudohlaví si mi nikdy za ty roky voliery ani nevšimli, nejsou to žádní ničitelé.
Pro zadavatelku, nákup alexandrů rudohlavých je sezonní záležitost podstatně víc než u jiných druhů. Hnízdí od prosince do března, takže mláďata na prodej se teprve začínají objevovat. Hodně štěstí při shánění a pak se nám tu pochlubte vlastními dojmy z tohoto krásného papouška.
Trochu pozdě, ale přece si ještě dovolím přispět. Chovám oba druhy a rozdíl je nejen v hlučnosti, ale i v chování. Oboje ptáky chovám ve volierách, ozývají se ránoa večer, alexandr rudohlavý celekem exoticky a příjemně prozpěvuje, alexandři malí jen ostře krátce pronikavě pískají. Největší rozdíl nastane ve chvíli, kdy se v jejich blízkosti objeví nový příchozí, zatímco rudohlaví ztichnou, alexandři malí spustí neskutečný povyk, a nejsou k utišení. Setkala jsem se se stejným chováním i u al. malého jako mazlíčka, návštěva takové domácnosti byla doslova o uši :-)))
Ahoj, proč hned lamentovat, že nikdo neodpoví? Noc z neděle na pondělí je dost lidmi věnovaná spíš spánku než chatování a foru. U chovu ve více párech se vždy můžete dočkat zvláštních reakcí jedinců, obzvlášť těch nově přidaných. Pokud jste samečka přidala k liché samičce rovnou do hejna, chvíli trvá než vůbec volnou samici objeví, příčin může být mnoho a všechno jsou jen dohady. Pokud to prostor dovoluje, je vždy dobré nejprve nechat nově skládaný pár o samotě, aby navázal kontakt a vy zjistila včas, zda harmonizuje. A pak teprve ho vpustit do hejna. Pokud už v něm probíhá hnízdění, může nastat spousta problémů i tak, nový pár hledá volnou budku, když se mu zalíbí plná mladých a rodičovský pár si ji neubrání, klidně si ji nový pár "vyčistí" :-(, mladé vyhází, pozabíjí. Nebo je to výborný rodič, který chce za každou cenu pečovat o mláďata, i cizí. Také mohl být sameček prodáván z důvodu takového problému v chování ....... příčin může být moc. V každém případě jste udělala dobře, že jste zasáhla. Pozorný chovatel v hejnu objeví díky pozorování problémy včas, ale někdy je to i tak katastrofa.