Máčené a naklíčené zrní dávám ke stimulaci ptáků k hnízdění a následně v době odchovu mladých. Máčím a nakličuji: oves, pšenici, kardi, pohanku, mungo, slunečnici a proso.
Rozely nyní chovám ve voliérách 3 metry, ale letos budu stavět nové voliéry přes 4 metry. Pro alexandry (čínské) bude voliéra dlouhá 6 metrů. Jsou to rozměry zálet + výlet a okno bude tak velké, aby jím papoušci mohli bez problémů proletět.
Když dáte kolem voliéry sklo tak nemají myši šanci. Já mám taky kočku a myš jsem už dlouho neviděl. Teď je kastrovaná a že by si nesla myš sem taky neviděl. Když ještě kastrovaná nebyla, myši chytala, tak nevím co je na tom pravdy. Ale jinak s myšima nemám problém.
Zdravím, na samce to vypadá. Já vajíčka kontroluji asi deset dnů po snesení a to tak, že dám proti světlu. Vetšinou to jde poznat dobře, protože olozená vajíčka jsou prostě tmavá a neoplozená prosvítají.
Já mám penanty ve voliéře 3 metry dlouhé a chtělo by to alespoň 5 metrů. Penanti se vždy odrazí od bidla, nasměřují to k podlaze, zase se vznesou a pak přistanou na protější straně. Na chov a odchov to určitě stačí, ale pro pěknou podívanou je lepší delší voliéra.
Neřekl bych, že rubina má málo chovatelů. Ve většině chovů, kde se chovají rozely pestré naleznete mutaci rubino. Cena nebude příznivá stále, půjde dolů jako každá běžnější mutace.