Může. Samička může snést vajíčko na zem - to v lepším případě. Ale také v ní může zůstat a pak se to musí řešit, protože jí hrozí i smrt. Měla jsem stejný problém. Bylo by lepší je rozdělit než budou starší a třeba je nechte spolu jen mimo klec - když létají. A nebo jim raději dejte budku a vejce pak odstraňte (až je snůška celá). Také můžete zkusit klec přearanžovat, třeba je to zabaví a přestanou.
Já se také chystám dát do voliéry jezírko. Myslím, že je důležité, aby bylo mělké a asi ho raději budu na noc nějak zakrývat, aby se tam po tmě neutopili. Myslím, že je to bude moc bavit :-)
Přípravek Selemektin neznám, takže nemůžu poradit. Já jsem vždycky aplikovala Ivermectin jen jednou, ale to byla vždy jen začínající vápenka. Pokud je vápenka v horším stadiu, tak nevím jak často. Určitě bych se poradila s veterinářem.
Klec by měla být delší než vyšší. V kleci s průměrem 30cm nemůžou ani přelétávat z bidla na bidlo. A drží se co nejvíš, tudíš prostor dole skoro nevyužijí. Moc nechápu "taktiku", kterou uplatňujete - trestat je za to, že se nevrátí do klece? Nemyslím, že to andulky pochopí. Lepší by bylo je do klece nalákat na něco, co mají rády a nebo je prostě chytit, ale ne "za trest" nepouštět ven :-( . To, že pak pár dní nechtěli ven - možná měli z minula špatnou zkušenost. Chce to trpělivost !!! S tím koupáním - zkuste jim dát vetší mělkou misku s vodou a s umytými listy pampelišky nebo trávy, ne moc vody. Většina mých andulek se hned vykoupe. Ty vaničky, co se prodávají jsou malé a andulky se do nich nejspíš bojí vlézt. Rozprašovač má rádo jen pár mých andulek, ostatní před ním prchají. Je to individuální.
Modrá je samička a žlutý vypadá na samečka. Ale chtělo by to lepší fotku ozobí. S tím "hádáním" - zkuste jim v kleci přearanžovat větve, hračky, atd. někdy to pomůže. A plastová bidýlka opravdu nahraďte dřevěnými. Větve např. z jabloně, černého bezu, očistěte a omyjte horkou vodou. Andulky je milují - já jim je dávám i s kůrou (hodně dobře umyté) a všechny andulky je hned ozobávají :-). Také je možné, že se andulky "hádají", pokud je klec malá. Jaké má vaše klec rozměry? A jak často jsou andulky puštěné, aby se proletěli?
U hmotnosti záleží na druhu andulky. Výstavní andulky bývají větší a většinou víc váží, "normální" andulky váží méně. Pokud je vaše andulka "normální" typ andulky, měla by vážit asi mezi 28g - 50g. 20g už by bylo hodně málo. A víc než 50g může být příliš, ale záleží na typu. Andulka může být i křížená normální x výstavní a může být vetší než normální andulka, a potom by mohla vážit o něco víc. Obézní andulka může mít problém a létáním a když sáhnete na její hrudní kost, bývá obrostlá tukem. Když jí zajistíte dostatek pohybu a ne moc tučnou stravu, neměla by být obézní. Myslím, že pokud ji máte v zimě v chladnější místnosti, může začít víc jíst.
Já myslím, že o pořízení jakéhokoli zvířete do rodiny byste si měli být úplně jistí vy (dospělí). Dítě se sice na ptáčka rádo podívá, ale starat se o něj nebude - to musíte vy. Takže bych si určitě zjistila o andulkách vše, co mohu, než se rozhodnu. I malá a levná andulka je živý tvor a potřebuje péči a pozornost !!! Určitě bych si nepořizovala zvíře pro roční dítě - za pár let už mu andulka tak zajímavá nepřijde a co se s ní pak stane? Zamyslete se nad tím prosím, ať tím pak nemusí trpět andulka. Andulky žijí mnoho let. S těmi alergiemi nevím, ale v peří jsou roztoči a někteří lidé na ně mohou mít alergii.
S tim pozdejsim lihnutim - myslim, ze je to mozne, pokud je snizena teplota - tak se lihnuti muze o par dni oddalit. Ale problem muze byt i v necem jinem.
S tím líhnutím později nevím, mělo by to být tak 2 dny po sobě. Ta samička na obrázku je hodně mladá - pár měsíců. Je to ta, která má vajíčka? Jestli ano, v tom bude ten problém.
Chov v hejnu má i svá rizika. Klec/voliéra je přece jen omezený prostor, to v přírodě není. Stává se, že si andulky navzájem rozbíjí vejce nebo zabíjí mladé. Nebo bojují o budky. Mělo by být více budek než párů a všechny stejně vysoko. Ale co vím od chovatelů, tak je bezpečnější chov v párech. Mít chovné klece blízko sebe, tak se andulky sliší. Ale i jediný pár může v pohodě hnízdit.
Věk je v pořádku. Tak snad budete mít s ostatními vejci více štěstí. Znám případy, kdy andulky prostě mladé zabíjeli nebo nekrmili, i když bylo vše v pořádku, některé to prostě dělají a neměli by být znovu v chovu. Ale snad to není váš případ a andulky to příště zvládnou lépe :-) Přeju hodně štěstí. S naklíčením vám nepomůžu, mě se to skoro vždycky hned zkazí :-(. A možná bych teď odstranila z klece hračky - "aby se samec více věnoval rodině".
A jak jsou andulky staré? Andulky by měli být tak rok, rok a půl staré, dřív by se neměli nechat hnízdit. U mladších andulek je větší riziko problémů.Ale také by neměli být příliš staré. Možná mláďata nekrmili (měli plná volátka?), nebo je jeden z rodičů mohl zabít (mě kdysi mladý samec zabil 2 mladé a jedno zmrzačil), atd. Ale mláďata mohou uhynout z mnoha důvodů. Také by hnízdící pár měl mít klid, některé páry mohou při rušení přestat krmit nebo mláďata zabít. Je lepší dát krmení blíž k otvoru budky, aby to samice neměla daleko a můžete jí zkusit dát do budky klas senegálského prosa. To by mohlo pomoci, pokud mladé nekrmila. Hlavně, pokud mládě uhyne a v hnízdě jsou další mlaďata nebo vejce, co nejdříve mrtvé mládě odstraňte, rychle se rozkládá a mohlo by to ublížit dalším vajíčkům/mláďatům. To první vajíčko možná rozbili, protože nebylo oplodněné.
Jestli si trhají peří, to nevím, ale na samotu určitě trpí každé zvíře. Asi by možná bylo lepší mít potom dvě korely - můžou být i stejného pohlaví. Aby měli jeden druhého než přijdete domů. I tak mohou být ochočené.
Nevím, co Vám přišlo kruté? Ta aplikace pod křídlo? To se jen kapne z injekce (bez jehly samozřejmě) pod křídlo, protože tam je velká žíla a tak se přípravek přes kůži vstřebá do systému a působí zevnitř. Našla jsem foto pokročilé vápenky - myslím, že to mluví samo za sebe. Určitě bych to jen tak nenechala, ale šla bych na veterinu.
Já myslím, že "naše" zimy jsou pro papoušky moc chladné. Možná, pokud je nějaká mírná zima, tak ano, ale v Australii jde teplota tak k -5C a ne -25C jak někdy u nás. Já bych to určitě neriskovala - to nemůže být ani pro zdravého papouška dobré.
Já je mám ve vnitřních voliérách a protože jsou v nich nově, tak jim v noci svítím, aby nepanikařili - protože to tam ještě neznají. Ale jinak jim přes den nepřisvěcuji, ani v zimě - mají dostatek denního světla. Ale v noci přisvěcuji, jen tak aby viděli, protože bez světla mi často v noci panikařili, lekali se (mám andulky a korely, nevím jestli to dělají i jiní papoušci)
O samotě chovaný papoušek (i korela) potřebuje Vaši pozornost. Hračky, atd. jsou určitě důležité, ale papouškovi společníka plně nenahradí. V přírodě žijí v hejnech a pokud ji budete mít o samotě a nebudete jí věnovat dostatek pozornosti, korela bude nešťastná. Alspoň když přijdete z práce/školy, tak korelu pusťte z klece, aby se prolétla (až si trochu zvykne na nové prostředí, ne hned po koupi) a věnujte se jí (hraní, ochočování, atd.)