Příspěvky uživatele
Hicks
Samice na vejcích pohled z boku. Sledujte vždy tvar hlavy, velikost oka a velikost zobáku.
Čeleď Růžovité
Všechny pěstované i plané druhy peckovité a malvicovité této čeledi obsahují kyanogenní glykosidy hlavně v semenech (jádra) a kůře. v malém množství i v listech (v listech je významnější obsah kyanogenních glykosidů u broskvoně obecné). Mandloň obecná, meruňka, broskvoň. Obsahují amygdalin, z kterého se při jeho rozpadu uvolní kys. kyanovodíková(kyanovodík HCN). Amygdalin sám o sobě není jedovatý. HCN je sice hodně toxická - jed enzymů, ale v rostlinách je ve velmi nízkých koncentracích. Navíc uvolnění HCN z rostlin je velmi pomalý proces, takže nedochází ke kumulaci potřebného množství. Menší množství jedu obsahují: švestka, trnka, třešeň, višeň, jabloň.