Tady přikládám moje voliérky
Příspěvky uživatele
Marty
Tady přikládám moje voliérky
S výběrem rosel, ale i jiných papoušků, bych nespěchal a raději bych si pozval na pomoc zkušeného chovatele, který mi pomůže vybrat pěkného papouška. Koupil bych je mladé, aby si na sebe zvykli a i na mě, aby se neplašili. Rosely jsou vyspělé ve věku jednoho roku, ale bylo mi doporučeno, je dát až ve druhém a jeden mi říkal at jim dám budku až ve třetím, že pár po tuto dobu dospívá a sílí. Pak jsou odchovy pěknější. Při odchovu mláďat je dobré podávat vaječnou míchanici, klíčené a máčené zrní a všelijaké zelené krmení. Když samice sedí na vejcích dáváme jen suchou směs zrní. To proto, aby se samec pestrým krmením nedostal znovu do toku a nerušil zbytečně samičku na hníízdě.
Jako zpestření v průběhu celého roku podávám větve (čerstvé) různých stromů na okus.
Jen bych dodal na závěr, že není na prvním místě odchovat hned v prvním roce a co nejvíce početných snůšek. Marty
Z "nepapoušků" mi uhynulo pár křepelek, ale to pouze mou chybou. Dvě mi postupně padly hladem a po čase jedna, když jsem vyměňoval napaječku. Zapoměl jsem ji tam dát zpět. Ikdyž jsem si toho všiml hned druhý den, byly některé zesláble a jedna to nepřežila. /takový malý organizmus to asi zvládá obtížněji/ To ale patří k chovatelství a já jsem dostal za vyučenou.
A abych se i já s vámi podělil, tak mi by se líbily všechny druhy středních i větších papoušků. takový komplex voliér pro rosely, alexandry nebo aratingy, tak to by bylo něco. Z větších se mi hodně líbi oratrixové a kakaduové růžoví. ale to je opravdu jen takové mé zamyšlení, nevím co z toho se doopravdy splní. Martin
V popisu druhů jste ještě přehodil roselu žlutohlavou a slámožlutou.
A když je modrá mutace x přírodní, tak by z toho měl vyjít přírodní štěpitelný na modrou.
Chtělo by to ale lepší a detalnější fotku hlavy, ze strany a ze předu. Ale jak už jsem napsal, podle mého to je kříženec.
Jak jsem přečetl váš text o rosele pestré nádherné, tak mě až zamrazilo v zádech. Musí to být super mít ve voliéře nezkažený čistý poddruh. někdy bych taky chtěl chovat čisté přírodní papoušky, ale bude to jistě ještě dlouho trvat. Nemáte nějaké jejich fotky, abychom se na ně pdívali? mě by to zajímalo. Liší se nějak o dnes chovaných rosel. jsou větší nebo výraznější? A ještě bych se chtěl zeptat na jednu věc, ikdyž to asi není k tématu. Čím je to, že některé dnešní rosely nemají pěkně krojené barvy na hrudí, ale červená a žlutá se jim vzájemně propíjí a zelená u noh se úplně stráci? To by mě také moc zajímalo. Děkuji. Martin Vašut
Pro odčervení používám panakur z burzy. To ale asi taky není nejšťastnější řešení. Papouška to asi hodně zatěžuje a někdy ještě zbytečně. Uvažoval jsem o koupi mikroskopu. Četl jsem, že si chovatelé dělají vlastní rozbor trusu a až po zjištění červů dají ptákům přípravek na odčervení. Co myslíte, je to dobrý nápad?
/Přemýšleli jste někdo o miskách, na které jsem se před tím ptal?/
Na fotce by měl být lutino penant, nikoli rubino rosela pestrá, jak si někdo myslí. A kdyby to byla opravdu pestrá, tak proč je v páru penant?? To samé v tom článku.