Prim jo. Holky hur, jsou kastrovane.
ale tohle slo do reky 😀
Prim jo. Holky hur, jsou kastrovane.
ale tohle slo do reky 😀
Vcerejsi prochazka, aneb dalsi motivacni na tema “(ne)porizujte si zlate retrievery” 😀
Nedela nic 😀
Resp. ma dva mody. Na prvnim vibruje, na tom druhem ne. Na obou sviti kontrolka jako ze maka, aby clovek vedel ze maka. Predpokladam ze ultrazvukuje na obou modech, ale jasne - jistotu nemam. Nevydava zadny zvuk, teda aspon zadny ktery slysim ja. Ale podle vysledku bych rekla ze maka, jelikoz pri pouziti jen pasty s klasickym kartackem byla ucinnost podle meho usudku nizsi.
Ted se prodava nejaka nova verze, Emmi pet. Ale ono to bude to same v blede modrem, jen novy lepsi “dizajn”. Ale koukam ze cena zustala stejna 😀
Alenko jo, je to palka. Ale ja tehda zvazovala co a jak a ona narkoza a cisteni u veta krat moc pes a pak pripadne opakovani … Jeste jsem nasla ze to nekde v salonu delaji za (tehda) tri kila za aplikaci, takze pri poctu zubu u nas doma jsem si proste vypocetla, ze porizeni se mi vyplati 🙂
Mam kartacek i skrabku, oboji ultrazvukove.
Obr. 1 - kartacek. Ten s epouziva s pastou a je suepr ze je tichej a nevybruje a pokud neni pes ultranespolupracujici, tak jim v ty hube nijak zvlast nevadi.
Obr. 2 - skrabka. Ta vydava klasicky zvuk jako ultrazvuk u zubare, i kdyz mi prijde tissi nez co ma muj lidskej zubar. Pes musi byt klidnej aby si to nechal delat (u nas neni problem a krom kavaliru zvladaji vsichni). Jen tohle neni na klasicke cisteni a pouzivani dlouho na jednom miste. Nema to chlazeni jako lidsky zubarsky, takze je to jen jakoby tupnout na nanos kamene, nechat vterinu/dve a hned dolu a pak tupnout jinde. Kamen to narusi, jde pak dobre dolu, ale pouzivat to jako kartacek (tedy treba pul minuty na jeden zub), tak to muze narusit sklovinu.
Nicmene pro me kombinace obojiho super. Pokud prijde nekdo s fakt hnusnejma zubama a je klidas, pouziju nejdriv tu spachtlicku, otupam a narusim co jde a o zbytek se postara kartacek a pripadne klasicke mechanicky doskrabu jak srpkem. Pokud dotycny klidas neni, holt jen kartacek a pak rucni prace a trva to o trochu dele.
Na udrzovani zubu v prijatelnem stavu pak uz pouzivam jen kartacek.
Pro ty co zvazuji nebo zavrhuji UZ kartacek - VRELE DOPORUCUJU.
Mame ho doma uz par let, pac seniori co k nam prijou mivaji obvykle v hube kamenolom. A ne kazdej je ve stavu schopnen. zvladnout narkozu a cisteni na veterine.
Ja jsem obecne lepml. Ale kartacek pouzivam cca 1 az 2x tydne na vsechny. Ti co maji zuby v pohode je maji v pohode porad. Ti co maji zubni kamen ho maji po pouzivani vyrazne mene a to jak rikam pouzivam malo.
Musi se pouzivat s enzymatickou pastou. Verim ze kdybych pouzivala jen pastu bez kartacku, bdue to fungovat taky, ale asi mene. Ten kartacek tomu dodava to “chveni”, takze ta pasta udela bublinky a vleze vsude a zmekci kamen. A ten pak jde vcelku dobre odloupat, staci fakt pouzit parkrat.
Taky verim ze kdybych to pouzivala denne, maji vsichni zuby (aspon ty co jim zbyly) uplne vystavni.
Toz asi tak.
Pro pripadne zajemce v okoli Praglu muzu predvest praktickou ukazku pouziti.
efe:Tohle si tak trochu myslim no… z UA cestoval nějak na podzim roku 2022, to mu ještě nebyl ani rok. Těžko říct, co má vše za sebou…
Jinak oni spí všichni různě po gaučích a křeslech, ale ne spolu, každý se rozvaluje na svým. A neděje se to nijak často, že by se nevyspal, to zas ne.
Vezli jsme v cervenci 2022 fenu z UA, konkretne z Dnipra. Ostrelovani a bombardovani si uzili vic nez dost, majitele bydleli kus od letiste.
Fena jeste cca rok po prevozu mela nocni mury. Presne jak pisete - spala, najednou rev, vylitla, zdesena, uplne mimo. Byla schopna v tu chvili nacpat se kam se nevesla, pod gauc, pod postel, za skrin. Uplne mimo pes.
Pak dalsich par minut prodychvala. Nekdy pet, nekdy deset, nekdy hodinu. Ruzne. Dalsi den byla “mimo”, smutna, bez nalady. Obcas si hnula se zadama (preci jen veteranka na tohle neni uplne stavena) …
Nedky se povedlo zjistit co bylo spoustecem (napr. se blizila bourka nebo nejaky hluk z venku), ale vetsinou ne. Proste nocni mura.
Dostavala Alvis Calming a hodne ji pomohla pritomnost jedne konkretni feny - takze byly ty dve spolu, majitelka spala nejaky cas s ni a mela na ni ruku a po cca pul roce se to zaclo lepsit. Ted uz je uplne ok.
Toz asi tak no ☹️ Ono to tam fakt neni hezky …
Tohle je hodne zajimava otazka.
Ja mam zkusenost jen s postupne hluchnoucimi a/nebo slepnoucimi psi. Tam je to samozrejme jine, postupne prichazeni o smysly ale ve znamem prostredi a spodporou vsech kolem, takze vlastne pohoda.
Technicky par adoptaku prislo uz nahluchlych a nasleplych. Gwen, Imir, ted naposledy Saggi. Ale Gwenda na tom nebyla tak strasne spatne, Imirek sice nao, ale ten zas chodil minimalne. Saggi je zase zvyklej fungovat ve smecce (jinak by v osade neprezil), takze byt je na tom smyslove nejhur, tak kopiruje chovani smecky a ridi se podle nich. Plus ma teda extremni vazbu na me a hlida si dobre bidlo, takze o to je to jednodussi.
Kombinace slepota a hluchota u stenete je vrazedna. Na jednu stranu peklicko pro majitele psa vychovat aby fungoval a nebyl odsouzen jen na pobyt na voditku, na druhou stranu to zvire nic jineho nezna, takze jemu to vlastne pripada uplne ok.
Pomoc druheho psa by asi byla velmi fajn, jen ja bych se hodne bala vzit si sourozence. Preci jen vychova dvou stejne starych stenta da jednomu cloveku hodne moc prace, i kdyz jsou obe zdrava. Spis bych se asi rozmyslela vzit si takove stene k dospelejsimu rozumenmu psovi, vychovanemu, empatickemu, ktery bude miminu pruvodcem a ucitelem.
Ale to vsechno je samozrejme hypoteticke. Prakticke zkusenosti nemam a tise doufam ze ani mit nebudu. A ano - jak tu nekdo psal - krizeni double merle je tyrani chovem a melo by byt trestano. Jenze jak vidime dnes a denne, zakony sice mame, ale vymahatelnost v praxi znacne pokulhava ☹️
Tak jasne, kdybych chodila sama, tak mi Primitiv a Fretunie taky jeste chvilku vydrzej … jenze on pak nema s cim chodit muj drahy 😀
Definuj moc 😀
Musis si uvedomit, ze ja vlastne nemela psa na praci. Teda ted jeste jo, ale za dva, tri roky … vzdyt Primovi je 4 a kus, Feride 6,5 a Merune 9,5. Jako jo, jeste chvili budou zvladat, ale za par let budem v haji a sama vis, jak dlouho trva pripravit psa.
Ona teda jeste slusne maka Johana, ale s tou muzem jen na kachny a na nase hony. Ale na Konopisti by je asi trefilo kdyby ji videli 😀
Doron - ona klame telem 😀
Ale moudra je. Napriklad zjistila ze nedoskoci na snurku od susaku. Tak to vzala z druhe strany z obrubniku a tam uz dosahla.
Myslim ze ta mi neda nic zadara 😀
Hele ja jsem z ni nadsena. Ma uzasnou povahu, presne zapada do nasi silene domacnosti.
Jen si zas musim zvyknout na jehlicky v hube, no 😀
Takze vazeni vy, kteri obdivujete moji energii … Tak dneska teda fakt zadnou nemam 😀
To zviratko oziva kolem desate vecer.
Vcera nejprve nasla Feridi ocas. Pry fajn hracka. No, Ferida si to nemyslela …. prvni varovani madam prehledla, druhe ignorovala. Treti uz ji posunulo o pul metru dozadu. A co jako … oklepala se a sla ten ocas zabit znovu 😀
Usoudila jsem ze by to byla dost draha sekana a zachranila jsem ji. Pravda, proti jeji vuli. Byla odsunuta na dvur a … nasla sneka. Hlemyzde.
Hlemyzd prezil. Zpatky do baraku jsem ji ale musela nastrkat dvakrat - poprve mi prolitla mezi nohama a hura zpatky lovit sneka.
Nakonec doma objevila kocky. Teda ona je objevila uz driv samozrejme, ale vcera byla fakt rozjeta jak sane z kopce. Takze Carka se pred ni uklidila na stul a Cestmir ji zfackoval. Zatim bez drapu, opet jsem stihla zasahnout. Uz vypadal vcelku nasr…
Zjistila jsme ze to zvire je asi papousek. Zhasla jsem a dala pokoj.
Do te doby nez se z hospudky vratil muj drahy. To mela takovou radost, ze mi prokousla nos 😀
Zacinam premyslet jestli nejsem moc stara na tohohle raketaka 😀
Jim v praci (vetsinou), doma v koupelne (tam nikdo nesomruje) nebo za jizdy v aute 😀
Spim obcas v noci, vetsinou v aute kdyz neridim a v autobuse cestou do a z prace.
Ziju porad na 150%. Vyhodou je ze me bavi vse kolem psu, takze to pro me neni prace ale zabava a zivot. Deti to zatim maji podobne a muj drahy tez. Takze i dovolene jsou psi, zabavy jsou psi (hony, vyhaneni atd), venceni je pro me relax po praci, cviceni s vorechama zabava, bezna udrzba se zvlada prubezne a koupani a peci o srst provadime prevazne pred vystavou, tedy dvakrat do roka 😀
Alenko ja taky koukala na FB ale jeste jednou i tady - velka gratulka k pidatum, at krasne rostou a delaji jen samou radost 🙂
Hele ono se to zvladne proste tak nejak automaticky. Samo se to vyvrbi … proste chvili koukas a pak najednou zjistis ze to jde 🙂
Se optej Jany jak zvlada smecku labo-placatek 😀
No, ted nastala neoblibena situace a vencime nadvakrat. Resp natrikrat vlatsne.
Rano mlady na akcni prochajdu, pak seniori a prcek zvlast. Odpoledne vsichni na kratkou, pak mlady na akcni behaci a cvicici, seniori a stekanatek doma. Pak seniori ven na klidnou a rozumnou a pak prcek na socializacni. Blby je pocasi, pac seniori by klidne sli i delsi (a prcka bych poponasela), jenze to vedro jim proste nedela dobre ☹️
Vyhodou je ze vypomaha rodina.
Jinak me kruhy pod ocima uz brzy budou na zapis do Guinessovy knihy rekordu. Jeste tyden a budu si po nich slapat 😀
Kdyz ja nevim kam to pripichnout, tak jsem vybrala aspon trochu steneci tema, pardon 🙂
Aneb predstavujeme mistnimu osazenstvu nas novy prirustek.
Oficielnim jmenem Ready for Ragnarok (vybrano mnou a vzhledem k povaze jednoznacne odsouhlaseno chovatelkou).
Domacim jmenem Romi. Uz prekrtena na Roma-DURA, pac zasadne oziva ve tri rano a kupiruje mi vlasy a usi 😀
Chytra je jak vopice, ziva jak tekuty stribro, akcni a nebojacna, … presne povaha pro nas. Jo a kouse. I louzicky dela, ale zatim vzorne venku 🙂
On se Otik spatne popisuje, to se musi idelane zazit aby clovek pochopil 🙂
Jeden priklad z mnoha …
Prijeli jsme na akci, kde bylo asi deset fen a jeden jediny kluk, nas Otik. Jedna z fen harala, byla v nejlepsim.
Otik ihned po prijezdu pojal duvodne podezreni, ze “tady nekde je haravka” a jal se ji intenzivne hledat. Dotycna haravka zjistila, ze jediny potencialni zenich je nas Ota, takze se na nej nalepila a zacla ho svadet. Tocila mu prdku kolem hlavy, mavala na nej ocaskem az za uchem, oblemcavala mu tlamku, … proste delala vse mozne i nemozne aby si ji vsiml.
A Ota ji vzdy zdvorile obesel s vyrazem “budem si hrat, ale az najdu tu haravku”.
Takhle to provozovali dve hodiny. Obdivuju cubu za jeji vydrz, ja bych takovyhleho chlapa hnala 😀 Ale holt asi byla zoufala a vzala za vdek vsim no 😀
Po dvou hodinach bylo videt, ze Otik zaostril. Blik, cvak, nasel jsem ji! A zacalo druhe kolecko - Otik totiz v kontaktu se psy tuka. Do psu. I do fen. Do vsech. On se nikdy nemel sanci naucit normalni psi komunikaci - jako stene a mladej pes byl zavrenej a bez kontaktu a podnetu, jako starej uz to nikdy nedohnal.
Takze to v praxi vypadalo nasledovne - cuba stala jak prikovana, ocas za uchem a drzela. A Oticek stal kolmo k jejimu boku a v pravidelnych dvouvterinovych intervalech zapruzil na prednich nohach a ve vyhopsnuti do feny nezne tuknul cumakem, nekam do oblasti zeber.
Po dalsi pulhodine to uz vzdala i miminchtiva cuba a sla se s naprosto zhnusenym vyrazem uklidit pod keriky, aby se z toho zklamani vyspala. No a Otik ztratil objekt ze zorneho pole, tak zas zacal hledat, kde ze ta haravka je …
On je proste jinej. Ale stejne ho milujeme 🙂
Otik vypada vcelku jako GR. Laik nepoucen standartem drobne rozdily v exterieru nevidi.
Pokud se budeme bavit o jeho mentalnich schopnostech tak je autista, kompletne. K tomu ted uz nastupuje i starecka demence, takze autista na druhou. Jeho mozek ma kapacitu na tri veci - jist, behat a kamosit se. Vic se mu do hlavicky nevejde. Z povelu zvladl sedni a obcas lehni (s napovedou). Kdyz bych po nem chtela dalsi povel, musel by jeden z tech co umi vypustit. Jinak by mu asi praskla hlavicka.
Ma slabe chvilky kdy se potka s realitou, ale nebyva to prilis casto. To je dokonce schopen k tomu hulakajicimu a skakajicimu a mavajicimu panakovi i prijit (rozumnej ja snazici se ho privolat a upoutavajici jeho pozornost.)
Povetsinou ale dusevne pritomen nebyva. Takze zije ve svete "jee motylek, jeee kyticka, jeeee lidi, jeeeeee ta pani hulaka na nejakyho Otika - musim ho najit a jit se skamaradit.
Vyhodou je ze je GR alespon v povaze, takze i kdyz nahodou potka ne prilis kamos psa tak nepobira, proc na nej dotycny vrci/snazi se ho sezrat a s mirne udivenym vyrazem dal pokracuje v pokusech o navazani pratelskeho kontaktu. Pripadne nekam bezi, nevi kam, ale urcite tam bude hezky.
Dalsi vyhodou je, ze pro nej plati Padesatkrat a vzdycky poprve. Takze prochazky mu fakt nezevsednej 😀
Posledni vyhodou je, ze nas dvounozce to udrzuje v dusevni kondici (musime hodne myslet za nej) i v telesne kondici (jemu to fakt i v tech letech beha kur…evsky rychle).
Otik pro vizuelni predstavu je takovej ten spic z Cisarova pekare “Tak ho bodni do neme tvare”. Vecne vysmatej jak leco.
efe:Jojo, to je hodně moc fteřinek… 😀
Rika se ze super inteligentni a rychlej pes to zvlada pod vterinu.
Vetsina normlanich psu ma vterinu.
Nekteri experti dve vteriny. Bez plemene prislusnosti, ale myslim ze vsichni vime, kteri jedinci maji predispozice 😀
No a pak jsou tvoreckove vyjimecni, kterym leckdy ani minuta nestaci. On ten oblouk probehne mozkem, ale jaksi se nema kde uchytit.
Ale muzem Vasila seznamit s Otikem. Myslim ze by si kluci porozumneli … tak po hodince, dvou 😀
megi-the-pes:Myslim, že i na if byla s tímto nickem. Protože jsme na ten původní byli zlí. Tak nějak. Už nevim. Už je to 9 let a tehdy psala, že je mu rok a pes umírá…
Hele ja jen cumim co z toho nakonec vylezlo …
Jako jo, ten pribeh z IF si pamatuju. Pravda, matne - uz je to par let. Ale nejak mi v hlave utkvely dve veci:
1 - to nebohe zvire si dve damy poruznu privazovaly ke klice u dveri aby se ho zbavily.
2 - to nebohe zvire melo udajne v hajzlu ledviny.
Tak a ted co. Bud mam blbou pamet (coz rozhodne nevylucuju, nemec uz tuka hajzlik) a nebo ma nekdo zazracny lek na ledviny a ja byvh ho tez prosila. Jako jo, jatra umim udrzet celkem dlouho, ty maji slusnou regeneracni schopnost, ale ledviny cca 9-10 let? Fakt?
Takze je to ten samej pes nebo ne? A kecal nekdo tehda nebo ted?
Fakt spusta otazek.
Kazdopadne pro dobro psa doufam, ze se ma a bude mit dobre. Snad.