Jsem u GR uz skoro … let (cenzura, jsem prehistoricka vykopavka).
Standart je jen jeden. Pokud se bavime o psich klucich, tak ma byt v rozmezi vysky 56-61 cm. Uz jen to udela hodne na pohled, rozdil mezi psem 61 cm a 57 cm je fakt videt.
Celkove to ma byt pes lehce obdelnikoveho ramce, symetricky, vyvazeny, s laskavym vyrazem a vyrovananym pohybem. Hlava ma byt dobre stavena, siroka lebka bez hrubych rysu, cenich siroky, hluboky, dobre vyvinuty. Delka nosni casti je priblizne rovna delce lebecni casti. Nos cerny, oci tmave hnede s tmavymi vicky, dobre posazene do stran. Usi stredne velke, zavesene ve vysce oci, mely by dosahovat spickou ke koutku tlamy. Krk suchy a svalnaty. Trup vyvazeny, dobre svazany, prostorny a hluboky hrudnik, dlouha dobre klenuta zebra, rovna zada, predni nohy rovne, lopatka stejne dlouha jako rameno, pevne lokty. Silna bedra, zadni nohy silne, dobre uhlena kolena, rovna hlezna. Srst hladka nebo mirne zvlnena, s dobrou podsadou. Na ocase a nohach vytvari praporce. Barva od svetle zlate po tmave zlatou, nepripustna je mahagonova, bila by mela tvorit max. flicek na predhrudi.
Toliko standart. V ramci toho se sejde mnoho ruznych typu - jeden je lehci v kostre, jeden je vyssi, jeden delsi, jeden ma hustsi srst, jeden sirsi hlavu … jeden se povede vic, druhy min. Jako u lidi.
Jen pro predstavu posilam fotky mych vobludek v prubehu let. Posilam jen ty moje s PP, 1997 - soucasnost.
Prvni je Aros, v te dobe 6 let a 43 kg, 61 cm v kohoutku. Ani gram tuku, uzasne elegantni pohyb.
Druhy Drake, focen 1,5 roku (ted 12). V te dobe 38 kg, 60 cm. Tez ani gram tuku, pohyb je pro me dulezity u vsech.
Treti Prim, focen v 1,5 roce. 33 kg, 57 cm v kohoutku.
Pak jsou holky. Za jmenem vek kdy byla fotka porizena - Borka 13 let, Zaja 11 let, Ciri 2 roky, Eris 3 roky, Ferida 1,5 roku.
Obecne treba srst u GR je delsi s pribyvajicim vekem. Ja osobne typuju ze je to tim, ze jak min litaj, min to odrbou v krovi 😀