Čím svítíte 3 hodiny? Pokud nemluvíte o té Vitaluxce, tak je to hrozně málo. Není snad za 100 kč pořídit spínací hodiny, které Vám ráno rozsvítí a večer zhasnou sami.
Paroedura pictus - malý gekonek, tuším, že s denní aktivitou. Jinak i vousatky se dají zvládnout. Ovšem ať vyberete jakýkoli druh, je nutné pořádně nastudovat chov a ideálně navštívit zkušeného chovatele. Realita se často liší od představ na základě článků.
Rozhodně bych k sobě 2 druhy nedával. Ačkoli Váš samec nevypadá zrovna nijak nejlépe co se kondice týče, hardúny by svou přítomností nejspíš stresoval. Navíc jsou to agamy náročnější na podmínky v teráriu.
Malé terárium, nejspíš absence UVB záření. Také bych si tipnul, že nedostávala vápník nebo vitamíny. Sečteno, podtrženo, nedodrženy základní podmínky pro zdárný chov.
Co se krmení týče, rostlinnou potravu podávám už od vylíhnutí, postupem času je těžší je na ni naučit. Začátkem dne krmím nejdříve rostlinnou potravu a až pak živočišnou. Po hmyzu se jim do ní už moc nechce. Moučné červy nedávejte, mohou poškodit střeva, nemají příliš dobrou výživovou hodnotu.
K tomu rosení, neroste je. Pouze tak jednou do měsíce můžete na večer trochu porosit terárium. Jinak agamě dávejte pít klidně přími ze stříkačky nebo rozprašovače a to zhruba každé 3 týdny. Dospělým pak stačí po více jak měsíci.
Vitamíny a minerály kromě obalování? Úplně jsem nepochopil pointu :) Jinak používám tyto vitamíny (Roboran H, Nekton Rep nebo Nutrimix) a minerály (Plastin nebo samotný vápník).
Ať už použijete jako zdroj UVB slabé lineární nebo kompaktní zářivky, nebo silné výbojky, můžete s nimi svítit celý den. Důležité je dodržet správnou vzdálenost od zvířat, což se liší dle konkrétního zdroje. Pokud však mluvíte o nějakém opravdu silném zdroji jako je například Osram Vitalux 300W, tak tam se samozřejmě svítí jen chvíli denně.
Moloch není vůbec běžný ještěr a pokud nemáte s teraristikou zkušenosti, rozhodně bych si ho nepořizoval. Ve zverimexech na ně narazíte jen naprostým omylem, hledal bych u konkrétních chovatelů. Osobně však nemyslím, že ho seženete.
Pokud chcete osvětlení vyřešit opravdu kvalitně aby agamy prosperovaly, není to vůbec snadné. Doporučuji si přečíst článek o chovu na mém webu www.lizards.euweb.cz a další dotazy směřovat přímo na email.
Co se vitamínů týče střídám tyto výrobky : Roboran H, Nekton Rep a Nutrimix. Obecně není dobré se držet stále jedněch vitamínů. Jinak musíte si uvědomit, že krom vitamínů je ještě potřeba potravu saturovat vápníkem.
Tímto světlem můžete svítit celou dobu osvitu, tj. 10-14 hodin. Samozřejmě s ním můžete svítit i dýl, jen počítám s tím, že někdy mají Vaše agamy i noc :) Nejedná se o silný zdroj UV, takže se v tomto směru nemusíte nijak omezovat. Dovolte mi Vás pozvat na můj web www.lizards.euweb.cz, kde se všechny tyto věci snadno dovíte.
Agama vousatá patří mezi snáze chovatelné ještěry, ale rozhodně není její chov snadný. Důležité je začít s odrostlou a zdravou agamou. Takže vynechte zverimex a raději si ji kupte od nějakého chovatele, který Vám poradí v začátcích.
Určitě může být agama sama. Pokud se však rozhodnete k ní dokoupit ještě jednu, doporučuji nejprve zjistit pohlaví té, co máte. Pak můžete dále přemýšlet o tom, koho k ní pořídit.
Rozlišení pohlaví mám popsané na svých stránkách, zde je odkaz: http://lizards.euweb.cz/muj_chov.htm . Jinak mi fotky můžete klidně poslat na můj email a rád Vám poradím.
K tomu zimnímu spánku, agamy mají ve své domovině období zimního klidu a ačkoliv mi jim ho třeba nechystáme, ony si ho sami vytvoří. Pokud je v dobrém zdravotním stavu, zkraťte ji den, omezte osvětlení a topení, a také omezte příjem potravy na minimum. Důležitý je dostatek čerstvé vody. Takovéto zimování můžete postupně vrátit do normálu již po jednom měsíci.
Pokud tkaničku ze sebe ještě nedostala doporučuji do ní vpravit obyčejný rostlinný olej. Případně navštívit veterinu. Krmit ml8´data několikrát denně. Odrostlejší pár měsíců stará stačí jednou denně. POstupně je naučit 2-3x týdně hmyz. Jinak co nejvíce je zvykat žrát klidně i denně rostlinnou potravu. Tou se rozumí pampelišky,jitrocel,jetel... doplňkově také okurku,salát,cuketu,mrkev.. podávání ovoce vzhledem k vysokému obsahu cukru doporučuji spíše jen zřídka pro spestření. Více se dočtete na mých stránkách www.lizards.euweb.cz v rubrice Články > pogona vitticeps
terárium je příliš malé, bude stačit tak pro 2 do stáří 4 měsíců.
Pokud agama požírá umělé rostliny tak dává najevo chuť na zelené. Doporučuji zvýšit dávku rostlinné potravy, pokud by agama v ožíraní pokračovat tak rostlinu vyndat.
Literatura je dobrá snad jen ta zahraniční, v české toho příliš nenajdete, nebo alespoň ne více než můžete nalézt na internetu.