Mladé (senegalské, konžské nabo žaky) odebírám kolem dvaceti dnů, po nakroužkování je již obvykle k rodičům nevracím.
Je ale možné, že by váš rodičovský pár mladé " vytáhl až bidlo", volba je zcela na vás.
Váš odchovavající pár je opravdu 18 a 16 let starý?? pokud by u vás nastal s krmením mladých problém, ujal bych se jich.
Před mnoha léty se mi podařilo dokrmit mládě vrabce domácího - až do doby kdy byl schopný lítat a zařadit se o ostatním volně žijícím vrabcům do hejna. Zda to potom přežil nevím - ale doma prospíval docela dobře. Krmil jsem natvrdo uvařenými vejci, piškoty, to vše jsem doplnil rozetřeným listem pampelišek - naplocho nožem na prkénku a ještě jsem přidal kapku oleje. Jen pro info a pro kritiky - bylo to kolem r. 1983, nic jiného mě nenapadlo.
O pár roků později jsem stejným složením dokrmoval straku, také až do její samostatnosti, jenže tu jsem později našel roztrhanou kočkami ( měla můj dělěný kroužek!!)
Situace to je dost složitá, třeba i mín papá kvůli tomu límci, je to pro ni každopádně stres a antibiotika také ubírají na chuti k jídlu.
Můžete zkusit přidávat na posílení organismu do napájecí vody glukopur / hroznový cukr/ a samozřejmě v tomto období upřednostńit vše co chce jíst.
Dobrý den, váš dotaz jsem pozorně četl, ale osobně jsem se s ničím podobnýn nesetkal - asi většina čitatelů také ne, tedy moje odpověď by byla jen dohad. Možná že nebylo od věci dát i fotky puchýřků vašeho papouška.
Jediné, co vás ale mohu ujistit je, že to že jste Slovenka jistě žáden vliv nemělo, přispívá tady několik slovenských chovatelů a znalostí jednoho si velice považují a některé nejasnosti s ním velmi rád konzultuji. Tedy jistě vaše zklamání nemůže pramenit z národnosti, ale jen z toho, že zdejší chovatelé přispívající do tohoto fora se s s podobným problémem nesetkali.
Osobně budu velmi rád když na chovzvírat.papousci nezanevřete a budete zde chodit a přispívat i dále.
Jelikož se stále v příspěvcích objevuje : nechápu, proč...... v souvislosti se starými tématy, popotáhnu své vysvětlení na přední místo jednou týdně, stále dokola odepisovat by bylo dost unavující.
Ještě jednou díky za pochopení.
pokud si ho sundal, nebo mu byl stažen z nožky, zkuste nakroužkovat znovu o den nebo dva později, nožku při "těsném" nasazování můžete pro usnadnění natřít stolním olejem.
omylem jsem smazal inzerát na ručně dokrmené pyrury z moravskoslezského kraje, následoval hned za mnohým opakovaným -mužské a ženské conure -
omlouvám se vám za to, vložte si jej prosím znovu.
Také si myslím, že to jeden senegalec občas sám doma s dopředu připravenými hračkami na zábavu zvládne sám. Jinak senegalci nepatří k nejčastěji se škubajícím papouškům, ve škubání vedou žakové a eklektusové.
Dokrmil jsem několik desítek svých afričanů, asi polovina šla na PET mazlíčky, a věřte že mnoho z budoucích nových majitelů si chtělo konečný odstav "vyzkoušet" :-) samo, že to zvládnou, ale zkušenosti neměli žádné, jen utkvělou představu, že když si mládě dokrmí a odstaví, tak k nim více přilne.Takže obecně obecně je zavinění na obou stranách - u chovatelů těšící se na zisk z prodej i u nedočkavých nových majitelů.
Osobně ale neodstavené a nesamostatné mládě do jiných rukou nesvěřuji.
Dobrý den, podle toho co píšete tak přijímat potravu umí, jen se mu nechce ještě se krmit bez vaší (lidské asistence), pravděpodobně neproběhl odstav úplně dobře nebo po potřebnou dobu.
U chovatele jste měla zjistit kolik že má týdnů a jak je na tom se samostatným příjmem potravy. Nyní se musíte obrnit trpělivostí a učit ho brát zrníčka z misky , ovoce umístit někde poblíž bidel, aby příjem potravy spojoval se zábavou. Možná by lépe reagoval na zrní přes noc máčené, propláchnuté a okapané, třeba navíc nahoru přidejte rozdrobený piškot.
Nesmysly v inzerci a v tématických vláknech se snažím mazat jak jen to jde, jen pochopte že u PC nesedím 24 hod. denně.
Už jsem se o tom zmiňoval ve vláknu :
STARÁ TÉMATA & MAZÁNÍ
Jako nemocniční box používám jednu větší odchovnu - inkubátor. Je to plastová bedna zevnitř zaizolovaná tenkým polystyrénem s Al.folií na povrchu, vytápění zhora - topná folie 40W (používaná v teraristice) a regulátor teploty s čidlem.
Za celkem přirozenější pokládám zdroj tepla umístěný zhora,jak u inkubátoru tak i u nemocniční klece, a raději topný panel než žárovku, ještě v případě použití jako nemocniční klec instaluji nízko nade dno jedno bidlo.Jediné co asi brzy doplním je vnitřní osvětlení.