Příspěvky uživatele
cone
Jinak z těch druhů co chovám vedou pap. konžští pro svoji úžasnou povahu a tarantíci.
A jak tvoje aratinga, navazuješ vztah? Je to ručně dokrmený nebo mladý přirozený odchov?
Takže Romane, zadejte námět, kvalitní, který se chytí, bude o něj zájem a bude o čem diskutovat.
Každý pták, který je chován v uzavřeném domě, bude trpět nedostatkem UV světla. Podíl UV ve slunečním světle, dopadajícím oknem do místnosti, je prosklením zachycen.Běžné domácí osvětlení nevydává žádné UV záření, proto je nutné zajistit jeho dostatečné množství. Arcadia Bird Lamp dodává toto vedlejší, životně důležité světlo v plné míře.
Viditelnost UV světla je také důležitá při výběru potravy. Zralé plody se ptákům jeví v jiné barvě.UV světlo způsobuje, že červené tony jsou červenější, zelené zelenější. V tomto světle lze zvýšit chuť k jídlu i těm jedincům, kteří odmítají potravu.
Samozřejmě je uvedeno v propagačním materiálu, který mám k dispozici, daleko více pádných důvodů k pořízení tohoto osvětlení. Velice rád vám poskytnu na požádání další podrobnosti, dle svých časových možností a vašich otázek. Cone
Při manipulaci s ptactvem vycházím z předpokladu, že i to nejšetrnější přemístění je pro ně stres a proto se snažím chytání omezit na minimum, pouze na opravdu nevyhnutelné případy.
U svého odchovaného pap. konžského jsem při zranění oka dokázal několikrát denně oko propláchnout a následně aplikovat ophtalmoframykoinovou mast.Bez chytání, pouze přes krmné okénko. Kdybych toto měl provádět s divokými žaky tak nevím. A to mi u aplikování masti sekundovali další dva konžáci.Ale po nuceném odchytu papoušků ve vedlejší voliéře i tito relativně krotcí pap. konžští ztratili na několik dnů důvěru, i když se jich to bezprostředně netýkalo.Takže z toho vyvozuji, že svoji dávku stresu si prožili i oni.
V každém případě je to metoda nevědecká, procento úspěšnosti záleží více méně na člověku, který drží nit, na jeho vnímavosti.Vše, co nejde regulérně změřit a zvážit nebo jinak poměřit a prokazatelně určit, bude zpochybňováno a napadáno / některými lidmi /. Určujícím stupněm důvěry v tuto metodu je množství chovatelů, kteří se obrácejí na veterinární laboratoře s problémem určení pohlaví, ať už se jedná o klasickou endoskopii či DNA.Mi osobně z toho všeho tedy vyplývá / i když tuto metodu "kyvadélka" neodsuzuji /, že chovatelé chtějí mít" něco na papíru", něco hmotnějšího než jen prohlášení z něčích úst, že se jedná o samce či samici.Ale to je dáno dobou, a stále to bude diskutováno a zvažováno pro a proti.
Hodně mým známý hnízdí i žakové spíše v zimě, samozřejmě za předpokladu optimálních podmínek. A asi nebude jednoduché změnit jen tak přirozenou dobu hnízdění, za všechno hovoří třeba potíže při sestavovaní párů rozel černohlavých / venustus / z jarních a podzimních odchovů. Z těchto kombinovaných období nezahnízdí, protože vesměs nedokážou sladit svůj tok.
Jedině, co bych vám kladl na srdce, v případě, že se rozhodnete pro pořízení pap. šedého, nezastřihávat křídla,jistě je omezení v pohybu pro tak učenlivého papouška stresující.