S těmi pap. červenokřídlými s tebou naprosto souhlasím, jinak jelikož se ceny dost vyvíjí, a řekl bych že spíše směrem dolů, rozhodl jsem se přepracovat ceník papoušků z r. 2009- vše dle cen uvedených na našem trhu.
Jinak můj dojem je , že ceny odchovů ptactva souvísí pouze s poptávkou na trhu, nikoliv s náklady potřebnými na zdárný odchov.
Při pročítání příspěvků na jiných forech a dokonce i s jinou problematikou než je ptactvo jsem narazil na zajímavou myšlenku -" je pochopitelné, že s nárůstem cen všeho okolo se zvýší i cena odchovů "- jednalo se o makaka rhezus.
Myslíte si, že cena papoušků obecně jde či v budoucnu půjde s nárůstem cen všeho okolo / rostoucí ceny krmiva,rostoucí ceny na vybudování nových voliér, ....../ nahoru, že se toto vše nějak do cen odchovů promítá? Nebo jdou prodávající s odchovy pod cenu ?
Majeráci patří k těm málo hlučným druhům, určitě jsou mín slyšet než třeba pap, senegalští. Ty uváděné rozměry bych považoval za minimum, ale jistě tam přežijí a dokonce i můžou vyvést mladé.
Chovám více velkých papoušků a takový masívní úbytek opeření jsem už dvakrát zažil také, vždy jsem měl podobné pocity jako vy, o škubání peří nikdy nešlo.
Sám jsem si to vysvětloval jako nedostatek nějaké látky v krmivu, pravděpodobně vit. A a možnou nevyváženosti i něčeho jiného. Snažil jsem se vždy maximálně zpestřit jídelníček a podávat do napájecí vody nějaké vodou rozpustné přípravky - Promotor L, AV Brillant, něco od fy. AQUAMID. Samozřejmě že ne vše najednou. Pokud je peří vzhledově normální, obvyklé kvality / není matné a lámavé /, byl bych spíše v klidu.
Rozepište se o velikosti, tvaru, materiálu a eventuálně i o povrchové úpravě hnízdních budek, a také pro jaké papoušky či jiné ptáky je používáte .Nezapomeňte také zdůraznit, jak jste s jednotlivými prvky spokojeni a jak vyhovují vaším chovancům!
Z ostravské burzy jsem se právě vrátil domů, bylo přesně jak jsem očekával - od všeho trochu, byl jsem překvapen prodejem kroužků, účasti prodejců krmiva - pánové Bartl, fa Ježdík. papoušků a ptáků obecně málo, andulky přijel nabízet i p Groda, bylii k vidění alex. velcí, amazoňané modročelí, jeden venezuelský, tři kakaduové a nějaká Austrálie.
Při vstupu ohromná řada ještě v deset, kdy jsme odcházeli, klobásky dražší než v Přerově. Takto bych burzu zhodnotil já, pro pořadatelé asi dobré, lidí opravdu hodně.
Když si zadáš do " Prohledávání diskuse" do Hledat -slova "ceník papoušků"- tak ti vyjede. / vše je v levé liště /.Jen bych si tě dovolil upozornit, že ceny se od té doby neaktualizovaly ajsou už pravděpodobně někde jinde, ale pro základní orientaci by ti tento ceník mohl pomoci.
4 honza .hrbác - pleteš jablka s hruškama, nejedná se o žlutou mutaci ale oaratingu /?????/ žlutého, je to přesně tak jak ti Marty vysvětlil, k té ceně - guarouba je více než destkrát dražší než solstilatis.
Marty pěkná fotka, také bych rád tento druh choval, dokonce jsem už byl jednou i blízko
Filipe, asi myslíš Ivetu S., opravdu skvělý člověk na svém místě, myslím že zásluhu na tom všem co se v ostravské ZOO podařilo s papoušky, má hlavně ona.
Přidám vám další informace o svém chovném páru, dnes jsem nakroužkoval dvě mladé - kr. č.4- ve věku zkruba tří týdnů a odstranil zbylá tři vajíčka, všechna oplozena-zárodky uhynuly v různých stádiích vývoje.
na foto hrdý otec, jako u některých druhů - ten pěknější z paru.
Odpověděl bych vám na část dotazu. Co se týče ceny- tak od 6tis / amaz. venezuelský/ a výše. Modročelý, žlutolící a běločelý kolem deseti, ostatní o nějakou ticícovku až milion korun navíc. Ale zůstaňme u těch "normálních" a dostupných.
Nároky na chov - tak to si musíte osahat sama, jen počítejte ke směsi zrnin pro amazoňany ještě díl ovoce a zeleniny, vše pro jednoho amazoňana není nějak drstický na peněženku, jen pořizovací cena papouška a pořízení klece / snad kolem 5TiS a více?/.
Povahové rysy se trochu druh od druhu liší, samozřejmě také jedinec od jedince může být jiný.
Ke zmíněné knize bych vám ještě doporučil další knihu stejné autorky s názvem" Proč můj papoušek??"Pokud se pro chov rozhodnete tak vám přeji šťastnou ruku při výběru jedince / raději ručně dokrmeného / a hlavně prosím něco dopředu nastudujte, je lépe vědět a plavat než v problémech jen plavat.
Bambus pro papoušky jedovatý není, někteří chovatelé jej vysazuji kolem voliér. Pokud myslíte na bidla, tak je podle mého mínění trochu hladký, takže určitě ne bidla všechny z bambusu.