Je zdravější bio, omega, či obyčejné vejce?
Když se řekne zdraví prospěšná potravina, asi málokoho napadne vejce. Vždyť je v něm přece spousta cholesterolu. Přitom je prokázáno, že vejce, především pak takzvaná "omega", působí preventivně nebo jako součást léčby u mnoha chorob.
Jejich žloutky totiž obsahují kromě řady vitaminů a minerálních látek také omega-3-polynenasycené mastné kyseliny, které mimo jiné snižují riziko kardiovaskulárních a některých zánětlivých chorob, jako je například artritida.
"Nejlepším přirozeným zdrojem omega-3 kyselin jsou tučné mořské ryby, ale těch se jí v Česku málo. Dobrou alternativou mohou být kromě některých margarínů s upraveným složením právě vejce," dává tip na zdravější jídelníček Kamila Míková z Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
A právě omega vejce jsou v tomto směru ještě lepší. "Aby se vejce stalo omega vejcem, musí se upravit krmná směs nosnic například o rybí moučku nebo olej, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Ty se pak dostanou z potravy krevní cestou až do žloutku."
Čerstvé vejce neplave
Chcete vědět, jestli je vajíčko opravdu čerstvé? Dejte ho do nádoby s vodou. Pokud bude čerstvé, zůstane u dna. Naopak stará vejce, u kterých bude už velká vzduchová bublina, budou plavat na hladině.
Je rozdíl mezi obyčejným, bio a omega vejcem?
Zajímalo nás, zda vejce prodávaná pod označením "omega", která stojí obvykle jednou tolik než ta obyčejná, jsou skutečně tím, za co se vydávají. Mají opravdu více omega-3-polynenasycených mastných kyselin? A jak jsou na tom biovejce ve srovnání s běžnými?
Nechali jsme proto otestovat obyčejná, bio a omega vejce od stejného distributora - společnosti Europotraviny.
Výsledek? Omega vejce skutečně odpovídala požadavkům. Poměr mastných kyselin - omega 6 a omega 3 - byl 2,15:1, což je méně než povolená horní mez (3:1) pro tento druh vajec.
Proto lze konstatovat, že tato omega vejce mají příznivé zdravotní účinky a lze je doporučit zejména jako prevenci kardiovaskulárních chorob.
Také biovejce nedopadla vůbec špatně - 9,5:1
"Aby se pozitivní účinky omega-3 kyselin projevily, musí být poměr 10:1 nebo nižší. To tato biovejce splňují, takže je lze ze zdravotního hlediska doporučit," říká Kamila Míková z Ústavu chemie a analýzy potravin.
"Nejde však o nikterak výjimečné hodnoty. I běžná vejce se obvykle pohybují v rozmezí od 6:1 až po 14:1."
Proto byla velkým překvapením obyčejná vejce původem ze Španělska s poměrem mastných kyselin 22:1. "S tak vysokou hodnotou jsme se u vajec ještě nesetkali.
Důvodem je zřejmě více kukuřice nebo olejů v krmné směsi, než je běžné," dodává Kamila Míková. Ze zdravotního hlediska tedy tato španělská vejce nejsou prospěšná.
Cholesterol - proč ne?
Obavy z cholesterolu ve vejcích jsou přehnané. Obsahují ho sice poměrně hodně, ale i zde platí, že důležité není absolutní množství, ale poměr mezi "dobrým a zlým" cholesterolem a dalšími složkami žloutku. A ve vejcích převládá díky omega-3 kyselinám právě ten dobrý.
"Jestliže si dáte vejce, ohrožujete se méně, než když jíte například máslo, kde je sice cholesterolu celkově méně, ale převládá v něm špatný," upozorňuje Kamila Míková.
Vejce navíc obsahují látku lecitin, která zabraňuje, aby se do těla dostalo nadměrné množství cholesterolu. Proto, když si dáte jedno nebo dvě vejce denně, nemusíte mít o své zdraví obavy.
Kromě toho studie prokázaly, že při konzumaci dvou omega vajec denně došlo ke zlepšení zdravotního stavu a snížení krevního tlaku.