Kvalitativní rozdíly vajec
Vejce jsou plnohodnotným zdrojem živin. Vyznačují se vysokou stravitelností. Obsahují málo energie a mají vysoký podíl bílkovin, jejichž biologická hodnota je vysoká. To znamená, že esenciální aminokyseliny jsou ve velice výhodném poměru. Esenciální aminokyseliny jsou pro člověka velmi cenné, neboť si je nedokáže sám vytvořit a musí je tedy přijímat v potravě. Vejce obsahují také řadu vitamínů a minerálních látek. Obsah vitaminů, minerálních látek a esenciálních polynenasycených mastných kyselin lze ovlivňovat složením krmné směsi.
Kvalita vajec se snižuje s délkou skladování. Doporučuje se skladovat vejce tupým koncem nahoru. Skořápka by se nikdy neměla omývat. Na povrchu je ochranný obal tzv. kutikula, která chrání vejce před vnějšími vlivy. Pokud by se vejce omylo, snížila by se tím doba skladovatelnosti.
Slepičí vejce
Snáška slepic je závislá na hybridní kombinaci či plemenné příslušnosti. Pohybuje se v rozmezí 160-320 ks vajec ročně.
Obsahují všechny vitamíny až na vitamin C. Z minerálních látek zejména: fosfor, síru, železo, zinek, selen, ale také hořčík. Bílek se žloutkem obsahují zhruba 200 mg cholesterolu.
Chemické složení: bílek 65 %, žloutek 26 %, skořápka 9 % z hmotnosti vejce. Z toho sušina: 34 %; bílkoviny: 12 %; tuky: 10,5 %; sacharidy: 0,9 % a popeloviny: 10 %. Energetická hodnota je 316 kJ (u velikosti M).
Doporučená skladovatelnost je 28 dní. Prodávat jako čerstvá lze slepičí vejce do 21 dní.
Hmotnostní třídění vajec |
---|
S (small) do 53 g |
M (medium) 53-63 g |
L (large) 63-73 g |
XL (extra large) nad 73 g |
Křepelčí vejce
Jde o vejce křepelky japonské. Vejce jsou specifické svou barvou – hnědé, šedé nebo bílé se skvrnami. Křepelky jsou schopné snést až 300 ks vajec za rok.
Chemické složení: 74,6 % vody, 13,1 % bílkovin, 11,2 % tuku, 1,1 % popelovin. Energetická hodnota jednoho vejce je 632 J. Z aminokyselin obsahují metionin, tryptofan, leucin, a fenylalanin. Nejvíce jsou zastoupeny vitaminy A a skupiny B.
Hmotnost vajec se pohybuje v rozmezí 10,5-12 g. Bývají často nabízena jako bezcholesterolová. Tak tomu však není. Obsahují zhruba stejné množství cholesterolu jako vejce slepičí. Cholesterol nejde z vejce nikdy vyloučit. Je to důležitý prvek pro tvorbu kuřecího embrya, ale také pro správnou funkci lidského organismu. Cholesterol patří mezi tuky.
Perliččí vejce
Perliččí vejce mají vyšší podíl žloutku a výraznější aroma. Žloutek je sytě oranžovočervené barvy. Průměrná hmotnost vajec se pohybuje mezi 40-50 g. Snáška se udává kolem 160 vajec ročně a je sezónní (od března do září). Chemické složení: 53,7 % bílku, 30,5 % žloutku a 15,8 % skořápky. Vejce obsahují hodně železa. Skořápka je hustá a pevná, díky tomu je vejce možné skladovat delší dobu.