Umělá inkubace kachen
Líhnutí kachních vajec
Většina informací dostupných o inkubaci slepičích vajec může být aplikována na kachny, přesto musí být některé rozdíly mezi těmito druhy vzaty v úvahu při umělé inkubaci.
Především kachní vejce jsou větší než vejce slepičí, samotné lísky nebo košíky v líhni musí být větší. Vejce většiny kachen, jako například pekingských, obvykle potřebují 28 dní k vylíhnutí. Vejce kachen pižmových vyžadují dokonce 35 dní k vylíhnutí. Vejce kachen pekingských mohou být od snesení skladovány až 25 dní bez většího snížení jejich kvality. Vejce kachen vyžadují standardní otáčení, nejlépe jednou za hodinu, kromě posledních 3 dnů v dolíhni, kdy vejce u většiny druhů drůbeže již neotáčíme. Základní pravidla které musíme pří líhnutí kachen dodržovat jsou následující:
- Pokud není inkubátor již v provozu zapněte jej a počkejte 24 nebo 48 hodin dokud se teplota a vlhkost nestabilizuje. Nastavte teplotu na 37,5 °C a relativní vlhkost na 55 % ( 29,2 °C měřeno na mokrém teploměru). Ventilaci nastavte podle pokynů přiložené k líhni. Vejce musí být otáčeny buď automaticky, nebo ručně, minimálně však 4x denně. Mnoho systémů na otáčení vajec je nastaveno na otáčení každou hodinu.
- Vyberte vejce, které byly pečlivě prohlédnuty, prosvíceny a uložte je do líhně. Nedávejte do líhně vejce, která jsou naprasklá, mají dva žloutky, špatně tvarovaná, příliš velká, malá nebo špinavá. Pro nejlepší výsledky inkubujeme 3 den od snesení vajec. Vejce, která jsou skladována déle než týden, mají obvykle ztrátu 3% v líhnivosti. Po 14 dnech roste množství vajec, která se nevylíhnou na 10%. Kromě malých líhní, které neotáčí vejce automaticky, položte vejce vždy menším koncem dolů. Pokud byla vejce skladována v chladničce, dejte jim celou noc na to, aby pomalu vyrovnala teplotu s okolím před tím, než je vložíte do líhně.
- V den, kdy jsou vejce připravena k inkubaci a líheň vyhřátá a nastavena vložíme do ní vejce. První den pravidelně kontrolujte, zda je líheň v pořádku a správně udržuje teplotu a vlhkost. Pak pokračujeme v kontrole každý den 4x.
- Asi okolo sedmého dne inkubace, prosvítíme a odstraníme vejce, která jsou neoplodněná (čistá), nebo nevykazují vývoj zárodku (mrtvé vejce, zakalené).
- Ve 25 dni inkubace (pekingské kachny) přemístíme vejce do dolíhně, na speciální pletiva určené na líhnutí. (pokud máme dolíheň, pokud ne tak vejce ponecháme v líhní a upravíme teplotu, a vyměníme lísky za síto na líhnutí). Znovu prosvítíme vejce a odstraníme ty, které se nevyvíjejí, nebo jsou mrtvé. V dolíhní nebo při líhnutí v líhni snížíme teplotu na 37,2 °C a vlhkost na 68% ( 31,1 °C mokrého teploměru). Když proces líhnutí začne prvním pípnutím, zvýšíme vlhkost na 80 % (33,9 °C mokrého teploměru) a zvýšíme rovněž ventilaci o 50 %. Když je líhnutí u konce postupně snižujeme teplotu na 36,1 °C a vlhkost na 70% (32,2 °C mokrého teploměru). Ventilace má být na maximum ke konci inkubace. Odneste káčata z líhně (dolíhně) když 90-95 % je již suchých.
Řádná ztráta vlhkosti během inkubace
Když se káčata vyvíjí, vejce ztrácejí postupně vodu a zvětšuje se vzduchová komůrka. Pokud se káčata vyvíjí normálně, mněla by vzduchová komůrka zabírat přibližně jednu třetinu celého vejce ve 25 dni inkubace ( u většiny druhů kachen). Ztráta váhy může být také nápovědou, zda je všechno v pořádku. Většina druhů kachen ztratí během 25 dnů inkubace okolo 14 % váhy vejce
Přirozená inkubace po kvočnou
Vejce kachen je nejlépe líhnout pod kachnou nebo pod slepici. Mezi nejlepší kvočny patří kachny pižmové, jsou schopné vysedět 12-15 vajec pekingských a až 23 svých vlastních. Hnízdo by mnělo být umístěno na čistém a suchém místě, ve vhodné bedničce. Během sezení musí mít kachna k dispozici dostatek vody (i na koupání) a potravy.
Skladování vajec
Pokud musíme vejce skladovat po určitou dobu, než je dáme do líhně, musíme dodržovat určitá pravidla tykající se teploty a vlhkosti. Pro menší počet vajec stačí chladnější místo jako sklep nebo špajz. Vejce skladujeme při 13 °C a relativní vlhkosti vzduchu 75 %. Vejce skladujeme malým koncem dolů.