Potraviny a rostliny jedovaté pro psy - nebezpečí číhá v kuchyni

Zní to přehnaně, ale prakticky v každé kuchyni číhá na psy nějaké skryté nebezpečí. A když už ne v kuchyni, pak určitě ve spíži a také v květináčích a truhlících na oknech.
Nepřítel přitom může mít nejrůznější podobu - tradiční i novou, nápadnou, ale i skrytou. Že psu může uškodit čokoláda, je dnes už všeobecně známo. Kdo by se ale obával obyčejné cibule nebo třeba fazolí?
Zákeřné fazole a nebezpečná cibule
Přitom cibule obsahuje látku, která ve větším množství ve psím těle narušuje červené krvinky a která se nedá zničit ani vařením. Naštěstí je smrtelně jedovatá teprve v množství od 40 gramů na kilogram hmotnosti psa, což by u pětatřicetikilového zvířete znamenalo, že by musel sníst 1,4 kg cibule. K tomu v praxi může dojít stěží, přesto však psu cibulačku, která vám zbyla od oběda, na dojedení raději nedávejte!
Další nečekanou záludností jsou fazolové boby. Jedovaté jsou však pouze v syrovém stavu (např. bílkovinné látky zvané lektiny, které způsobují shlukování červených krvinek, a přinejmenším u některých druhů i kyanogenní glykosidy faseolunatin a linamarin, z nichž se může uvolňovat kyselina kyanovodíková), jež se vařením zničí. Přesto však ani krmení vařenými fazolemi nelze doporučit, protože podporuje tvorbu plynů v břiše a tímto způsobem následně může vyvolat obávanou torzi žaludku.
Z žaludů jen kůru
Nepředpokládáme, že by dnes někdo hodlal krmit svého psa žaludy, nicméně v minulosti tomu bylo jinak. Po 2. světové válce, kdy vládl nedostatek potravin, se sbíraly i žaludy, vařily se a vyráběla se z nich kaše, která se přimíchávala psům do krmiva. V malém množství to je sice možné, ale rozhodně ne optimální. Žaludy totiž obsahují hořčiny, jež mohou ve trávicím ústrojí vyvolat problémy od zvracení přes průjmy až po chronickou gastritidu. Naproti tomu kůra žaludů má v přírodní medicíně své místo, paradoxně právě jako léčivý prostředek proti vážným žaludečním onemocněním. Používá se čerstvá kůra z žaludů, jež se sbírá hned brzy na jaře a suší. Jemně namletá se potom převaří v horké vodě a po několika minutách scedí.

Avokádo a čokoládu ne!
Ani avokádo netvoří běžnou složku psí potravy, přesto by někoho mohlo napadnout, že jím svému psu obohatí potravu, když ho odborníci na lidskou výživu pro cenné výživy tak vyzdvihují. Nebo některého obzvlášť žravého psa, že si jídelníček obohatí sám. Zatímco v lidech však avokádo žádné negativní účinky nevyvolává, pro domácí zvířata je ve větším množství toxické. U psů vede k nevratným změnám srdečního svalu a končí zpravidla smrtelně. Léčba doposud není známa.
Kakao obsahuje theobromin, který je záludný tím, že ho psí tělo nedokáže zpracovávat, a tak se v něm hromadí. U psa tedy může dojít k postupné otravě. Jedovaté jsou veškeré výrobky, při jejichž výrobě se používá kakao, tedy i čokoláda. Smrtelná dávka u psů je 100 mg theobrominu na kilogram živé váhy. Podle obsahu kakaa je tedy zhruba 60 gramů mléčné čokolády na kilogram tělesné hmotnosti pro psa smrtelných, a tedy a cca 100 gramů tabulkové čokolády může otrávit dvanáctikilového psa. Prvními příznaky jsou průjem a zvracení, později se dostavují poruchy centrálního nervového systému (třes, křeče, ochrnutí pánevních končetin, poruchy vědomí).

Ořechy, pecky - skryté nebezpečí
Vlašské ořechy samy o sobě jedovaté nejsou. Zelená slupka u těch mladých však ano, přesněji řečeno bývá často napadena jedovatou houbou, jež má podobné účinky jako strychnin! Poměrně často se stává, že štěňata nebo mladí psi ji spolykají při hře, což může být skutečně nebezpečné. Už malé množství může způsobit smrt!
Jádra ze třešní, švestek a meruněk obsahují kyanovodík. Pokud pes spolkne celé jádro, ve většině případů bez problémů projde jeho zažívacím traktem a na konci zase vyjde ven. Jiná věc však je, když pes začne jádra rozkousávat a jejich vnitřky polykat. V takovém případě se u něj mohou projevit vážné příznaky otravy. Psi zvracejí, sliní, dostávají průjem a horečku. Sliznice se zbarví jasně červeně, následovat může dechová nedostatečnost a křeče.

Konzervanty jen pro lidi
Málo známým nebezpečím jsou benzoové kyseliny, jež se v potravinářském průmyslu běžně používají jako konzervační látky. Nikoliv však ve stravě pro psy a pro kočky, tam jsou naopak zakázané, protože už v množství 5 promile mohou být smrtelné. Konzervanty E210 až E213 mohou být obsaženy v koncentrátech ovocných šťáv, v hotových salátech, v margarínu na pečení, v tekutých čajových koncentrátech, v zavařeninách s nižším obsahem cukru a také v naložené zelenině, dále v rybích výrobcích, v mléčných výrobcích, které neprošly tepelnou úpravou, v kořenících přípravcích, v hořčici, žvýkačkách a dietních potravinách.
Last, but not least
A „last, but not least", jedovaté jsou i mnohé pokojové rostliny, třeba brambořík, difenbachie, azalka, monstera, oleandr, kroton, klivie, gumovník, filodendron, juka, kala a anturium. A je třeba dát si pozor na venkovní rostliny, jako jsou narcisy nebo petrklíče, které si právě v tomto období lidé rádi přinášejí i do pokojů, aby jim připomněly, že jaro už je tu. Zaujmout mohou i psa a to by nebylo dobré.




