Aktuálně: 3 930 inzerátů204 619 diskuzních příspěvků18 183 uživatelů

ZOO Plzeň je blízko velkému úspěchu. Želva obrovská nakladla vejce

ZOO Plzeň je blízko velkému úspěchu. Želva obrovská nakladla vejce
Chov Zvířat dnes v 09:30
21 3 minuty čtení

Želva obrovská je druhou největší suchozemskou želvou na světe. Délka krunýře může dorůst až do 120 cm a dospělá želva váží i dva metráky.

Ve volné přírodě žijí v suchých, skalnatých oblastech Seychelských ostrovů a ostrova Aldabra v Indickém oceánu. Další izolovaná populace druhu se nachází na ostrově Zanzibar. Želvy obrovské žijí ve skupinách a jsou aktivní ve dne, s vrcholy aktivity dopoledne a navečer. Protože na Aldabře obývají především suché travnaté křoviny a lesíky, kde se ke šťavnaté potravě příliš nedostanou, jejich jídelníček sestává hlavně z tuhé trávy, spásané nakrátko, a spadaného listí. Dokonce i v zoo dávají přednost senu před čerstvou trávou. Jsou nesmírně houževnaté a dokážou přežít několikaměsíční hladovění a žíznění.

Ačkoliv je želva obrovská chována asi v 80 evropských zoologických zahradách, odchov v zajetí se podařil pouze v jedné z nich – ve Velké Británii. Nyní má velkou šanci napodobit celosvětovou senzaci i ZOO v Plzni, která chová tyto želvy už dvacet let. V roce 2004 si pořídili skupinku mláďat, která nyní dospěla do reprodukčního věku. Jedna ze samic snesla ve čtvrtek 17. října 31 vajec. Jde zatím o částečný úspěch a na jásání je ještě brzy.

Kurátor oddělení plazů, Ondřej Trávníček, prozradil, co se s vejci po nakladení děje: „druhý den ráno byla vejce opatrně vyhrabána ze substrátu a uložena do inkubátoru. Pokud půjde vše podle plánu, budou se mladé želvy líhnout za čtyři měsíce“. Nicméně je jasné, že odborníci poznají oplozená vejce už po pár týdnech inkubace. Jde už o celkově třetí snůšku vajec od této samice. Ovšem nyní bylo něco jinak. Při předchozích snůškách trousila samice ledabyle vejce po expozici. Nyní je snesla naráz a vzorně zahrabala do kladiště. To by mohlo dávat jistou naději, že budou oplozena.

ZOO Plzeň je úspěšným chovem různých druhů želv proslulá už dlouhé roky. Kromě plzeňské zoologické zahrady, jsou v ČR želvy obrovské k vidění ještě ve Dvoře Králové a v Praze.

ZOO Plzeň je blízko velkému úspěchu. Želva obrovská nakladla vejce ZOO Plzeň je blízko velkému úspěchu. Želva obrovská nakladla vejce ZOO Plzeň je blízko velkému úspěchu. Želva obrovská nakladla vejce

Chov želv obrovských v ZOO Plzeň

Plzeňská zoo chová od roku 2004 skupinu želv obrovských, pořízených jako roční až dvouletá mláďata, první roky žily víceméně mimo návštěvnickou trasu. Jediná tuzemská skupina dospělých obrovských želv žije v Zoo Praha, v minulosti se občas objevily i v dalších zoo. Tam však většinou dovezli dospělá zvířata, sledování růstu od mládí v Plzni je proto výjimečné. Kvůli želvám došla expozice patřící původně makakům a lemurům náležitého zateplení.

Plzeňská zoo je v tuzemsku jediná, která kromě pražské chovala i želvu sloní, konkrétně několik měsíců na počátku 70. let.

Celosvětové odchovy želv obrovských

První odchov želvy obrovské mimo Seychely a Mauritius se podařil roku 1976 v Austrálii, poté několikrát v USA, dále v Kuvajtu, Japonsku a Velké Británii. Samice zahrabává vajíčka do důlku v půdě, který udusá. Od želvy sloní se obrovská liší malým (tzv. nuchálním) štítkem na předním okraji karapaxu (zádový krunýř).

V 18. a 19. století jejich početní stavy poklesly v důsledku lovu a sběru vajec a na některých ostrovech byly želvy vyhubeny. Rozmnožování v lidské péči se rovná malému zázraku.

ZOO Plzeň je blízko velkému úspěchu. Želva obrovská nakladla vejce ZOO Plzeň je blízko velkému úspěchu. Želva obrovská nakladla vejce ZOO Plzeň je blízko velkému úspěchu. Želva obrovská nakladla vejce
Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat