Aktuálně: 3 983 inzerátů203 896 diskuzních příspěvků18 181 uživatelů

Týrání skotu v kravínech na Třebíčsku na Vysočině

Týrání skotu v kravínech na Třebíčsku na Vysočině
Lubomír Pokorný dnes v 17:10
18 2 minuty čtení

Spolek Zvířata nejíme tento týden zveřejnil na svém YouTube  kanále další video s týranými zvířaty. Tentokrát to byl mléčný skot v kravínech na Třebíčsku na Vysočině. Podle dostupných informací by se mělo jednat o tajně pořízené záběry z kravínů v obcích Budkov, Čáslavice, Čechočovice, Kostelní Vydří, Kouty, Kožichovice, Rudíkov, Růžená, Slavičky, Stařeč, Třebětice a Velká Lhota.

Na videu jsou vidět zaměstnanci těchto kravínů, kteří krávy bijí železnou tyčí, kopou do nich, bodají do nich vidlemi nebo je dokonce vláčí za traktorem za řetěz omotaný kolem krku.

Týrání zvířat ve videích už prošetřuje Státní veterinární správa a některé konkrétní případy už začala prošetřovat i policie. Zveřejněno bylo pouze sestříhané video, kde není jasné z jakých situací záběry jsou nebo co jim předcházelo. Státní veterinární správa i policie mají údajně k dispozici nesestříhané verze záběrů. Vzhledem k tomu, že v některých kravínech měly být skryté kamery instalovány i více než rok, tak prošetřování určitě nějaký čas potrvá.

„To, co jsme viděli, je nezvládnutý management chovu“

Zdeněk Semerád, ředitel Státní veterinární správy

Mnohem rychlejší určitě budou postihy pro zaměstnance ze strany vedení. Ředitel Státní veterinární správy Zdeněk Semerád označil zveřejněné záběry za selhání managementu chovu. Provozovatelům kravínů totiž za toto chování mohou hrozit sankce až do výše tří milionů Korun. V případě, že se prokáže vina jednotlivce, mohou být sankce pouze do milionu.

Ilustrační fotografie Ilustrační fotografie

Hned v úvodu videa se také zmiňuje, že se jedná o kravíny, které dodávají mléko pro mlékárnu Madeta. Ta se od hrubého chování některých pracovníků ke kravám na záběrech okamžitě distancovala. „Společnost Madeta toto šokující chování ke kravám, o kterém jsme neměli povědomí, velmi důrazně odsuzuje a distancuje se od něj. Požádáme státní dozorové orgány, aby v této věci neodkladně zasáhly. S dotčenými dodavateli mléka jsme připraveni ukončit dodavatelsko-odběratelskou smlouvu," sdělila mluvčí mlékárny Marta Faktorová.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Lubomír Pokorný

Webdesigner a programátor na volné noze

Autorem od: 01.03.2013

Naprogramoval celý web ChovZvířat.cz. Vytváří internetové prezentace pro zákazníky z celé České republiky. Kromě webu ChovZvířat.cz je také autorem a provozovatelem soutěže Hokejová-Tipovačka.cz.

Podobné články

Může vás také zajímat