Aktuálně: 3 961 inzerátů204 006 diskuzních příspěvků18 182 uživatelů

Jak oblékat psa do chladnějšího počasí

Jak oblékat psa do chladnějšího počasí
Lukáš Pololáník dnes v 13:00
15 4 minuty čtení

S příchodem chladných dnů většina lidí automaticky vytahuje kabáty, bundy a další zimní oblečení. Ale co naši čtyřnozí mazlíčci? Potřebují také kabát nebo pláštěnku na procházky v sychravém počasí, nebo je jejich srst dostatečnou ochranou? V tomto článku vám poradíme, jak správně obléknout psa, jaké volit materiály a kdy jsou oblečky vhodné.

Oblékat, nebo neoblékat?

Psí srst poskytuje přirozenou ochranu proti chladu i teplu, což díky termoregulačním schopnostem umožňuje většině psů zvládat nepříznivé počasí bez problémů. Neplatí to však pro všechna plemena a věkové skupiny. Stejně jako u lidí jsou citlivější na chlad mladí, staří a nemocní jedinci. Pro psy s řídkou srstí a bezsrstá plemena jsou oblečky nezbytnou součástí jejich péče. Rozhodnutí, zda obléknout či neobléknout svého psího miláčka, vždy zůstane na vás. Ovšem oblékat mladého a zdravého psa nebo psa, který je opravdu pořádný “chlupáč”, není nutné.

Typy oblečků

Existuje hned několik typů oblečků pro psy, které plní různé funkce v závislosti na počasí a potřebách zvířete. Svetry, kabátky a mikiny pro psy slouží především k zahřátí a ochraně před prochladnutím. Na trhu najdete řadu velikostí, materiálů a střihů. Některé modely mají také nepromokavou vrstvu a reflexní prvky, které zvyšují bezpečnost psa při venčení za tmy. Pláštěnky poskytují ochranu proti vlhkosti, často jsou i kombinací tepelného komfortu a ochranou před vlhkem. Takový obleček využijete především pro venčení v dešti nebo mrholení. Sušící psí župany jsou zase navrženy jako pomocníci pro rychlejší schnutí srsti po koupání nebo plavání, čímž zajišťují pohodlí a prevenci nachlazení vašeho mazlíčka.
 

Jak oblékat psa do chladnějšího počasí

Botičky pro psy jako cenný pomocník

Psí botičky představují užitečnou pomůcku pro ochranu tlapek v náročných podmínkách. Zimní období je zejména pro městské psy náročné, protože sůl a chemikálie používané na chodnících mohou podráždit a poškodit polštářky jejich tlapek. Botičky chrání psí tlapičky nejen před solí, ale i před mrazem, ostrými předměty, jako jsou střepy nebo kamínky, a před extrémně horkým povrchem v létě. Při výběru botiček je důležité zvolit správnou velikost a tvrdost, aby dobře seděly a neomezovaly psa v pohybu. Kvalitní botičky by měly být nepromokavé, protiskluzové a snadno upevnitelné. 

Funkčnost je klíčová!

Oblékat psa bychom měli do funkčních oblečků, nikoliv do svetrů, mikinek či kostýmků pro parádu. Funkční obleček splňuje přesně to, co je pro psa v chladných dnech, důležité.

Jaké vlastnosti by takový funkční obleček měl mít?

  1. Snadné zapínání – Funkční oblečení pro psy by mělo mít praktické zapínání, aby nebylo nutné psa obtížně prostrkávat otvory na hlavu nebo tlapky. Ideální je kousek, který jednoduše položíte na psa a pod břichem zapnete.
  2. Nepromokavost – Psa byste neměli oblékat do svetrů nebo mikin, které jej neochrání před vlhkem. Správně zvolený obleček zajistí, že pes zůstane suchý a udrží si správnou tělesnou teplotu, ať už prší, sněží, nebo mrzne. Nepromokavý materiál také snižuje riziko nachlazení a dalších zdravotních problémů, které mohou vzniknout po procházkách v mokru.
  3. Ochrana klíčových částí těla – Obleček by měl chránit především oblast od krku po kořen ocasu, včetně kloubů, páteře a beder, které jsou nejvíce vystavené chladu.
  4. Pohodlí při pohybu – Funkční obleček musí dobře sedět a nesmí při pohybu psa klouzat nebo odstávat. To zajišťuje, že pes se může volně a pohodlně hýbat i během aktivnějších činností.
Podělte se s námi o názor na tento článek →

Lukáš Pololáník

Autorem od: 18.11.2023

Podobné články

Může vás také zajímat