Aktuálně: 3 997 inzerátů203 416 diskuzních příspěvků18 176 uživatelů

Koně nejen na ježdění

Koně nejen na ježdění
Kateřina Lipinská 13.10.2024, 12:00
211 6 minut čtení

I když většina lidí si pořizuje koně s vidinou jezdeckého využívání, někdy to (a ne vždy zcela dobrovolně) dopadne jinak. Vůbec není třeba se kvůli tomu cítit méněcenně nebo ochuzeně. Níže bych vám ráda demonstrovala, jakými různými obohacujícími aktivitami můžete s koněm příjemně strávit čas, pokud nechcete či nemůžete jezdit.

Procházky do přírody

I když pohled z koňského hřbetu je nejkrásnější, procházky na ruce mají také něco do sebe. Hlavně co se týče vaší fyzičky, zejména když máte v okolí kopečky. Protože se k této kratochvíli uchylují dost často nejezdci a méně zkušení majitelé koní, neodpustím si dvě poznámky k bezpečnosti. Předně, noste pevné boty, a to i když je vedro. Je vcelku jedno, jestli vás kůň omylem ťukne kopytem zezadu do achillovky, přišlápne vám malíček, anebo s vámi jen trhne a vy si dupnete na špičatý kámen, za tu bolest to opravdu nestojí. A pokud s koněm chodíte pravidelně, dříve nebo později se to zákonitě stane, všichni to známe.

A ta druhá – nepodceňujte stádový pud koní. To, že je kůň doma sebehodnější a sebevychovanější, neznamená, že se bude cítit venku sám bezpečně. I když mu určitou podporu ze země dodáváte, pokud se samostatnými procházkami začínáte, choďte na bezpečná místa a vyzkoušejte si samostatnost svého koně nejprve na uzdečce nebo obnosku, než vyrazíte jen na ohlávce. A pokud vidíte, že je kůň ve stresu, nezvyšujte nároky (nechoďte dál). Nechte ho nejprve získat sebedůvěru třeba jen kousek od stáje, jen tak si postupně spojí procházky s pohodou a bude si je užívat jako vy.

Práce ze země

Ze země se dá pracovat na sto a jeden způsobů. Můžete budovat důvěru a respekt, pilovat správné držení těla koně, anebo rozvíjet jeho pohybové dovednosti. Můžete také kombinovat více různých věcí. Je ale velmi rozumné si zvolit pro určitý druh práce určitý způsob komunikace a toho se potom držet. Pokud budete neustále měnit způsoby, jak koni sdělit své požadavky, sice se s tím nakonec také nějak popasuje, ale zcela jistě bude zmatený a vše se bude učit mnohem pomaleji. Neznamená to, že nemůžete pracovat s různou výstrojí – není problém kombinovat práci na parelce, na uzdečce a obnosku, ale pokyny se snažte dávat stejné.

Zjistila jsem, že mým koním je nakonec úplně jedno, jestli s nimi dělám piafu na obnosku na vodítku v pozici mírně před nimi, nebo na uzdečce v pozici vedle krku, ale teprve, když pochopí, co po nich chci. Pokud nový cvik teprve učím, vyberu si jeden (nejvhodnější) způsob a když ho kůň zvládne, učím ho to i jinak. Například se zmíněnou piafou začínám na obnosku na vodítku mírně před koněm a až po pochopení se přesouvám vedle koně a cvičím na otěži na přilnutí. Pak koně vůbec nepřekvapí, když ji chci i ze hřbetu. Obecně lze říci, že pokud si s koněm ze země plánujete spíš „hrát“ s osobním prostorem a respektem, a třeba mu to zpestřit nějakými „bubáky“, jako je plachta nebo deštník, je asi nejvhodnější parelka.

Pokud ho začínáte učit drezurním cvikům a používání svého těla, je šikovný obnosek a to buďto s jedním vodítkem připnutým do kroužku na hřbetě nosu (tam je třeba si být vědom, že nemáte zarámování ze stran a pomoci si třeba stěnou), nebo obnosek s otěžemi, zapnutými do kroužků po stranách.

Pokud se chcete posunout dál, abyste měli na co navazovat ze sedla, a neplánujete bezudidlové ježdění, je vhodné přejít na uzdečku a pozici vedle koně.

Práce na dvou lonžích…

…či na dlouhých otěžích pak může být dalším logickým krokem. To je už ale hodně vyšší dívčí, na kterou se většina lidí nepotřebuje dostat. Lonžování na jedné lonži je ale samozřejmě výborným způsobem, jak koně opohybovat i vylepšit kondici, pokud to jeho zdravotní stav dovoluje.

Cirkusové kousky

Cirkusové kousky a různé triky jsou potom další možností, co dělat. Návodů najdete mnoho v knihách, článcích na internetu, i na youtube. Opět bych jen chtěla apelovat, abyste se nenechali zlákat efektním vzpínáním, nebo piafováním, ale začínali pěkně postupně od začátku, protože spěch se tu nemusí vyplatit. Osobně si vybírám cviky takové, které mají i gymnastický přínos, jako je třeba úplně jednoduchý „kamzík“ nebo španělský krok, který uvolňuje lopatku a protahuje plec.

Kavaletové a skokové řady

Většina nejezdících lidí si nevzpomene, že by svému koni mohli něco takového postavit, ale je to škoda, protože koně skvěle protáhnou, posílí a dají mu možnost vyventilovat nadbytečnou energii. Návodů na ně najdete v knihách i na internetu také spousta, takže není třeba se jich bát.

Korektivní cvičení za využití kavalet, matrací, podložek a podobně

Poměrně nová a velmi užitečná věc. Na to, abyste zaměstnali hlavu i stabilizační systém těla koně postačí stará matrace nebo gymnastická podložka. Nebo opravdu vysoko zvednuté kavalety, přes které koně třeba i v kroku vodíte. A pokud se vám to zdá příliš jednoduché, zkuste přes ně chodit šikmo.

Extreme trail

A pokud máte pocit, že doma už to znáte a chcete novou výzvu, udělejte si výlet do některého z extreme trail parků, kterých je v Čechách už několik. I s koněm na ruce tam najdete spoustu nových a zajímavých výzev.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Kateřina Lipinská

Autorem od: 03.11.2023

Katka Lipinská je vystudovanou pedagožkou a psycholožkou. Koním věnuje značnou část svého života. Jezdí drezuru do stupně S a prostřednictvím psaní a překládání se snaží o to, aby se koním s lidmi žilo co nejlépe.

Podobné články

Může vás také zajímat