Aktuálně: 3 995 inzerátů202 182 diskuzních příspěvků18 150 uživatelů

Je BARF opravdu pro každého? Co byste měli vědět o způsobu stravování vašich domácích mazlíčků

Je BARF opravdu pro každého? Co byste měli vědět o způsobu stravování vašich domácích mazlíčků
Chov Zvířat dnes v 13:00
38 7 minut čtení

Snad všichni majitelé psů i koček se již někdy setkali s označením BARF, jako možnou variantou, jak krmit své domácí mazlíky. Přestože jsou kvalitní granule a konzervy snadnou cestou, jak dopřát svému pejskovi vše, co potřebuje, BARF představuje alternativu, o které se říká, že je pro zvířata nejpřirozenějším způsobem stravování. Nejvíce totiž připomíná to, co jedli předci našich domácích mazlíčků.  Přestože může mít BARFování opravdové benefity pro zdraví vašeho zvířete, má také svá úskalí.

BARF neboli Bone And Raw Food (v překladu kosti a syrové maso) je vedle granulí, konzerv nebo vařených diet pro psy další možností, jak krmit psa. Jak z názvu vyplývá, jedná se o metodu krmení psa syrovým masem. Výživa psa syrovým masem si pohrává s myšlenkou krmit zvíře co nejpřirozenějším způsobem a přizpůsobit se tak stravě jeho divokého předka.

Přestože se nám dnes může zdát, že granule jsou jediným možným způsobem, jak krmit psy a byly tu od nepaměti, opak je pravdou. Ještě poměrně nedávno byli psi krmeni různými zbytky jídla, jako jsou například odřezky a vnitřnosti od řezníka nebo zbytky ovoce a zeleniny. BARF je tedy opravdu pro psy přirozenou formou stravování.

BARF není jen syrové maso

Základní princip BARFu je poměrně jednoduchý. Pejskovi se podává syrové maso, vnitřnosti a kosti.  Kromě samotného syrového masa a vnitřností hrají důležitou roli také kosti, které jsou ve stravě obzvlášť důležité kvůli vyvážení poměru vápníku a fosforu. Okusování kostí navíc pomáhá udržovat krásně čistý a zdravý chrup Kosti svému mazlíčkovi nikdy nepodávejte tepelně zpracované, ale vždy za syrova. Tepelně upravené kosti mohou být pro psy nebezpečné. Vařené kosti jsou totiž velmi křehké, snadno se lámou a mohou tak poškodit trávicí trakt. K tomu je do misky možné přidávat také různé přílohy, jako je ovoce, zelenina, bylinky a další pro psy zdravé suroviny. Díky přílohám pes získá potřebné vitamíny, vlákninu a další zdraví prospěšné látky. Tyto přílohy navíc dodají pejskovi větší pocit sytosti. V neposlední řadě je možné do krmiva přidávat různé speciální doplňky k BARFu – jedná se o různé minerální látky nebo například chlorella, pivovarské kvasnice, oleje z ryb nebo rostlin, jako je ostropestřec, len a konopí.  Poměr masa a příloh by měl být zhruba 70–80 % masa, kostí a vnitřností a 30–20 % příloh.  Velkou výhodou BARFu je právě to, že můžete krmivo poskládat tak, aby to vašemu pejskovi co nejvíce vyhovovalo. V neposlední řadě přesně víte, co váš pes dostává.

Spousta lidí má psy za stoprocentní masožravce a je pro ně mnohdy překvapením, že BARF není čistě jen o mase.  Pes a ani vlk není 100% masožravec a přirozeně přijímá i ovoce a zeleninu jako důležitou složku potravy. Z ovoce a zeleniny psi získávají řadu důležitých vitamínů a vlákninu,” vysvětluje Zuzana Sequensová. „Se stravováním psů se pojí řada dalších mýtů a nejasností. I proto není BARFování tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Je proto opravdu důležité si o této metodě zjistit co nejvíce, aby pes dostával opravdu vše, co potřebuje. K dostání je dnes řada knih, které se BARFu věnují a nabízí i základní ‘recepty’ a příklady složení jídelníčku.

Je BARF opravdu pro každého? Co byste měli vědět o způsobu stravování vašich domácích mazlíčků

BARF je (téměř) pro každého psa, ne však pro každého páníčka

BARF má opravdu řadu nezpochybnitelných výhod, ale jen tehdy, pokud opravdu pejsek dostává vše, co potřebuje. Díky kontrole přesného složení misky vašeho chlupáče se snadno vyhnete potenciálním alergenům a složkám stravy, které vašemu pejskovi nevyhovují. Protože jednotlivé složky neprochází žádným zpracováním, zanechává si všechny své živiny, minerály a stopové prvky. Pes navíc tuto stravu dokáže daleko lépe využít a, narozdíl od zpracovaného krmiva, se mu daleko lépe tráví. To se může velmi rychle projevit na zdraví vašeho pejska a krásná a lesklá srst tomu bude důkazem.

Tato metoda ale není pro všechny. Vyžaduje důslednost a daleko více času a plánování, minimálně v období, než si na nový systém zvyknete. Syrové maso se například doporučuje vždy před podáním hluboce zamrazit (minimálně 48 hodin dopředu), aby se zahubily případní parazité – to je potřeba také zavčasu vytáhnout. Ideální je maso kupovat rovnou mražené, odpadne vám tak část starostí, s tím, jestli jste maso nechali v mrazáku dostatečně dlouho. S tím souvisí také prostorová náročnost a dostatek místa v mrazáku. Zejména pokud máte více psů, pravděpodobně vám nebude stačit mrazák, který máte zabudovaný v lednici.

Všem, kdo s BARFem začínají, se tato metoda krmení může zdát finančně náročnější. Pravda je ale taková, že krmení BARFem vychází podobně, nebo je dokonce levnější, než krmení opravdu kvalitními granulemi, které bývají poměrně drahé.  Pejskům totiž není potřeba kupovat maso určené lidem. K dostání jsou například předmražená masa či směsi určené přímo pro BARF, které bývají zpravidla levnější,” vysvětluje Seqeuensová. „Většina lidí musí také jednou za čas řešit otázku krmení na cestách. Na dovolených často nebývá k dispozici mrazák, kde by bylo možné maso uskladnit. I zde je proto potřeba plánování. Nabízí se různé alternativy, jako jsou například kvalitní konzervy nebo sušený BARF na cesty. 

Aby BARF vašemu pejskovi opravdu prospíval, je důležité dodržovat zásady vyvážené stravy a zajistit, že dostane všechny potřebné živiny. Začátky mohou být náročnější a vyžadují trochu přípravy a studia, ale nenechte se tím odradit. Brzy zjistíte, že krmení syrovou stravou není tak složité, jak se může na první pohled zdát. Klíčem je načerpat dostatek informací a neváhat se obrátit na někoho, kdo s BARFem již má zkušenost

Tipy, co by vám k BARFu nemělo chybět!

Mražený komplet BARF

Jsou dny, kdy zkrátka nestíháte nakoupit vše, co je potřeba pejskovi do misky nasypat. I proto je dobré mít doma vždy po ruce mražený komplet, který obsahuje vše co pejsek k večeři potřebuje.

Mražené komplety MIXÁNO jsou pro tyto situace jako dělané. Jedná se o nahrubo namletou směs masa, vnitřností, kostí, zeleniny a doplňků. Díky kompaktnímu balení navíc nezabere příliš mnoho místa v mrazáku a vy ji můžete mít připravenou pro všechny případy!

Je BARF opravdu pro každého? Co byste měli vědět o způsobu stravování vašich domácích mazlíčků

BARF na cesty

Pokud vyrážíte se svým čtyřnohým parťákem za dobrodružstvím, pravděpodobně řešíte, jak vyřešit jeho stravování. Naštěstí existuje více možností, jak tento problém vyřešit. Nabízí se zavařené i sušené směsi, které lze skladovat mimo lednici či mrazák.

Mixáno BARF na cesty je sušená směs, která se zalije horkou vodou a nechá se 10-15 minut odstát. Ve směsi jsou obsaženy ryby a krevety, jež jsou ideálním zdrojem bílkovin ve výživě psů. Směs neobsahuje přidané chemické látky, konzervanty ani barviva.

Je BARF opravdu pro každého? Co byste měli vědět o způsobu stravování vašich domácích mazlíčků Je BARF opravdu pro každého? Co byste měli vědět o způsobu stravování vašich domácích mazlíčků

Mixáno zavařený komplet je  je zavařená kompletní směs masa vnitřností, čerstvé zeleniny a bylinek. Zavařování probíhá technologií CTP, při které dochází k uchování všech látek, naopak nebyla použita žádná chemie ani konzervační látky. Tuto směs stačí jednoduše nasypat do misky a můžete ji hned podávat! K dostání je ve více variantách.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat