Aktuálně: 3 995 inzerátů201 540 diskuzních příspěvků18 146 uživatelů

Výstava exotického ptactva Třebechovice pod Orebem

Výstava exotického ptactva Třebechovice pod Orebem
Emil Škoda včera v 13:00
128 3 minuty čtení

O víkendu 21. - 22. září 2024 se konala v našem areálu výstava exotického ptactva. Na letošní výstavu se sešlo rekordních 83 druhů opeřenců, z toho 6 druhů mělo u nás premiéru. V bodované části výstavy byly postavové a barevné andulky a z agapornisů růžohrdlí, škraboškoví a fišeráci.  

V propagační části výstavy na sebe svým typickým chechotem upozorňovali ledňáci obrovští, kteří svůj hlasový projev předváděli několikrát za den. Další druhy hmyzožravého ptactva bylo možné spatřit ve společné voliéře, kterou obývali vzácně chovaní  dudkovci stromoví, dále s nimi voiéru sdíleli leskoptve kovové, leskoptve tříbarvé, leskoptev smaragdová, samec leskoptve bělobřiché a perláci červenožlutí. Sbírku hmyzožravého ptactva ještě doplňovali špačci pagodoví, kardinál šedý a timálie čínská. 

Výstava exotického ptactva Třebechovice pod Orebem Výstava exotického ptactva Třebechovice pod Orebem Výstava exotického ptactva Třebechovice pod Orebem Výstava exotického ptactva Třebechovice pod Orebem Výstava exotického ptactva Třebechovice pod Orebem Výstava exotického ptactva Třebechovice pod Orebem Výstava exotického ptactva Třebechovice pod Orebem Výstava exotického ptactva Třebechovice pod Orebem Výstava exotického ptactva Třebechovice pod Orebem Výstava exotického ptactva Třebechovice pod Orebem

Mezi největší oblíbence návštěvníků patří tradičně papoušci. Letos na výstavě byli kakaduové růžoví, kakadu goffin, amazoňané vínorudí, amazoňan modročelý. Velké papoušky ještě zastupovali alexandři čínští a papoušci patagonští. Africkou část zastupovali druhy rodu poicephalus. Papoušek senegalský, žlutotemenný a konžský. Z australských papoušků zde byli papoušci královští, 3 druhy rozel, papoušci nádherní, papoušci kouřoví, 3 druhy neofém, latamové vlaštovčí. Za zmínku stojí i hejno přírodně zbarvených papoušků vlnkovaných (pro většinu známí jako andulky). Americké papoušky mimo zmíněných amazoňanů zde byli zastoupeni amazónci bělobřiší a černotemenní, pyrury černotemenné, zelenolící a modrobradé, 3 druhy rodu forpus, aymary citrónové a šedoprsé. 

Z dalších druhů k vidění návštěvníky zaujaly 2 druhy sov. Výrečci malí a výrečci bělolící. Z holubovitých holubi krvaví, zelenokřídlí, vrabčí a holoubci diamantoví. 

V prosklených vitrínkách byla kolekce pásovníků, amadiny červenohlavé, páskované, amadiny gouldové, diamantové, snovači zahradní a velká vzácnost v chovech vdovky rajské.

Výstava exotického ptactva Třebechovice pod Orebem Výstava exotického ptactva Třebechovice pod Orebem Výstava exotického ptactva Třebechovice pod Orebem Výstava exotického ptactva Třebechovice pod Orebem Výstava exotického ptactva Třebechovice pod Orebem Výstava exotického ptactva Třebechovice pod Orebem Výstava exotického ptactva Třebechovice pod Orebem Výstava exotického ptactva Třebechovice pod Orebem Výstava exotického ptactva Třebechovice pod Orebem Výstava exotického ptactva Třebechovice pod Orebem Výstava exotického ptactva Třebechovice pod Orebem

Celou výstavu i klece zdobíme přírodními větvemi, travinami, pařezy a větvemi tak, aby se líbilo návštěvníkům a ptáci měli možnost se i trochu schovat a měli pocit bezpečí.  

Každým rokem se snažíme výstavu posouvat, alespoň o kousek dál. Loni jsme vyrobili voliéru 4,5 x 1,3 x 1,3m s plastickým pozadím připomínající skálu. Loni ji obývala asijská sestava, letos afričtí hmyzožraví. Letos jsme upravovali malé prosklené vitrínky, ve kterých je také plastické pozadí. Už teď máme v hlavě nápady, čím posunout výstavu o další krok dopředu. Uvidíme, co se podaří zrealizovat.  

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Emil Škoda

Autorem od: 28.09.2024

Podobné články

Může vás také zajímat