Aktuálně: 3 995 inzerátů201 540 diskuzních příspěvků18 146 uživatelů

Chov velkých papoušků v bytě, 3. část

Chov velkých papoušků v bytě, 3. část
256 7 minut čtení

Vybavení voliér a hračky

V naší první voliéře jsme zkusili bidla kupovaná. Moc dlouho ale nevydržely, protože větší papoušek se do něj hned pustí a nic moc nezbylo. Dnes již víme, že nejsou vhodná.

Dáváme přírodní bidla (tvrdší dřeviny), které přineseme z lesa. Očistíme je a opláchneme, abychom k papouškům do voliéry nedonesli nějakou nemoc nebo škůdce od divokého ptactva. Pokud mají papoušci dost dalších dřevěných hraček, tak větvím nevěnují pozornost. Pokud jsou z tvrdších dřevin, tak je moc nebaví a štípou raději měkké dřevo.

Dřevěné hračky jim vyrábíme také sami, ale důležité je, aby nebyly použity provázky, látky nebo umělé materiály. Vždy vše přírodní. Provazy a lana dáváme kokosové anebo jutové. Hračky jsou převážně ze dřeva a jako spojovací materiál máme kovové řetízky, v případě ary spíše řetězy. Z karabin máme vyzkoušený určitý typ, protože ara je koumák-co není přivařené, to rozmontuje.

Hračky si průběžně vyrábíme a předkládáme jim je tak, aby si měly neustále s čím hrát, a to hlavně v době, kdy jim nemůžeme věnovat tolik pozornosti.

Jelikož jsou naši papoušci chováni v bytě, kde nemají přirozený sluneční svit, tak součástí vybavení voliéry je zářivka Arcadia Bird s UVB 2.4 a UVA 12 %, která udržuje optimální hladinu vitamínu D3 v těle papouška.

Po předešlých zkušenostech používáme výsuvné krmné pulty s gastro miskami, a to z důvodu snadné údržby. Oproti otočným pultům je používání velice jednoduché a praktické. Pří více voliérách je výhoda jednoho druhu misek už při přípravě krmení.

Chov velkých papoušků v bytě, 3. část

Úklid voliér

Většina voliér dnes disponuje výsuvným dnem, ať plechovým nebo plastovým. Na dno se dává podestýlka (piliny, kukuřičná drť, dřevěná štěpka), nebo noviny, pokud je papoušek neokusuje. Vyzkoušely jsme všechny varianty a zjistili, že ani jedna nám nevyhovuje.

V počtu pěti papoušků a tří voliér, kdy minimálně třikrát týdně probíhá úklid, jsou výše zmíněné varianty podestýlek dost finančně a časově náročné.

Ale co nám osobně nejvíce vadilo a bylo pro nás důležité vyřešit, byla prašnost a kontakt s ptačím trusem. Žena začala vždy při úklidu kašlat, důvodem bylo prachové peří v ovzduší.

Když jsme přemýšleli, jak to vyřešit, tak nás napadl vysavač. Klasický vysavač by byl po chvilce používání tímto způsobem po smrti. Zkusili jsme tedy krbový vysavač, který, co se týče odolnosti, by mohl být přesně ten pravý, navíc je vybaven dostatečnou filtrací.

Dna našich voliér jsou plná-na dně je pevnostní deska, a na ní pružná plastová deska, která se dá vyndat a umýt. Dna všech voliér vysáváme krbovým vysavačem, desky umyjeme ve sprše a na místa kde papoušci nejvíce konají potřebu dáváme noviny, které měníme každý den. Tímto způsobem se zkrátil úklid z dvou hodin na třicet minut a díky vysavači přicházíme do kontaktu s prachem a trusem minimálně.

Problém s kašlem manželky byl v tu chvíli vyřešen. Větší úklid děláme zhruba každé 3 měsíce, a to parním čističem, kdy se čistí úplně vše-stěny, dna, pletiva, bidla, atd. Tím, že celé voliéry udržujeme v čistotě průběžně, není potřeba častější větší úklid.

Krmení

Začneme ovocem a zeleninou. Ty dáváme papouškům každé ráno s tím, že je brán ohled na daný druh papouška. Třeba amazoňani dostávají ovoce minimálně.

Když jsme v práci, tak odpolední krmení obstarávají děti, a tak je nutné mít pro papoušky připravené krmení dopředu. Pro jednoduchost máme krabičkový systém, a to na týden dopředu. Takto si chystáme zrní, granule a směs oříšků do krabiček.

Zrní používáme pro všechny stejné s nižším obsahem tuku. Amazoňanům k nim přidáváme malé množství ovocných granulek. Ary mají speciální směs, granule a ořechy se sušeným ovocem, zeleninou, papričkama apod.

Žako je potvora zmlsaná, co mu nechutná, to hodí psům. Dostává směs zrní, na granule nám prdí.

Krmnou dávku dáváme takovou, aby vše bylo vyzobané. Pokud zůstávají nevyloupaná semena, tak krmnou dávku snižujeme.

Pokud zjistíme, že nějaký druh ořechu papoušci vyhazují, na nějakou dobu ho vynecháme. Pro ary je důležitá pestrost stravy, a to hlavně ořechů. Naši milují piniové ořechy, které používáme pouze formou odměny. A co milují nejvíce jsou palmové ořechy. Dnes kupujeme tolik druhů ořechů, že jsme o některých ani nevěděli, že existují.

Je třeba zmínit, že výdaje za krmivo nejsou úplně malé. U našich pěti papoušků jsou náklady na stravu cca 1000-1300 Kč měsíčně.

Pořízení papouška a voliéry se zdá jako velká investice, ale opak je pravdou. Tím to teprve začíná. Nutné je si uvědomit, že větší papoušek se dožívá při zdravém způsobu života 35 let a více. A určitě všichni, stejně jako my, si pořizujeme papouška s přáním mu dát vše potřebné a správné, aby žil plnohodnotný život. A pokud si nepořizujete papouška ve 20 letech, je také nutné se zamyslet nad tím co s papouškem bude až jednou ........... .

Chov velkých papoušků v bytě, 3. část

Příprava na možnou snůšku

Jelikož chováme papoušky v páru a ty nám pomalu dospívají, je pravděpodobné, že dříve nebo později nás čeká snůška. Je vhodné se na to připravit. Už teď se poohlížíme po líhni a inkubátoru, který bychom rádi pořídili s předstihem. Dodací lhůty jsou i několik týdnů a z našeho pohledu není vhodné nechávat to na poslední chvíli.

S odchovem větších papoušků nemáme zatím zkušenosti, ale doufáme že nás čeká co nejméně omylů a přešlapů. A jsme rádi, že jsme za těch několik let mohli poznat některé letité a zkušené chovatele a můžeme dnes čerpat z jejich zkušeností.

Závěr

Tímto článkem jsme se chtěli podělit o naše začátečnické zkušenosti a hlavně přešlapy, kterých bylo také dost. Doufáme, že by články mohly začínajícím chovatelům ušetřit nejen nemalé finanční částky, ale i pomoci při rozhodování, zda papouška pořídit.

Dbejte na výběr správného druhu papouška, neboť v následujících mnoha letech ovlivní život vám, i celé vaší rodině. Při výběru berte ohled i na další členy rodiny, například náš syn nemá rád hluk a že papoušci umí být velice hluční! Je třeba najít společnou cestu a řešení, jinak vše vyústí v nemilou situaci. I my vnímáme nárůst počtu papoušků v záchranných stanicích, úletů papoušků z voliér, či klecí a dokonce (to je pro nás nepochopitelné a neodpustitelné) týrání papoušků.

Proto by se měl každý zájemce o chov papouška zamyslet, co to pro něj bude znamenat, zda vše zvládne po finanční i časové stránce.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Jiří Rajdl a Katka Krejčí

Autorem od: 23.08.2024

Chovatelé velkých papoušků v bytě

Podobné články

Může vás také zajímat