Aktuálně: 4 020 inzerátů200 973 diskuzních příspěvků18 135 uživatelů

Stane se Česko rájem rituálních porážek? Ministr zemědělství navrhuje rozvolnění pravidel

Stane se Česko rájem rituálních porážek? Ministr zemědělství navrhuje rozvolnění pravidel
Obránci zvířat dnes v 11:30
18 4 minuty čtení

V rámci druhého čtení veterinárního zákona se v Poslanecké sněmovně objevil i pozměňovací návrh ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL), který rozvolňuje pravidla pro rituální porážky. Obránci zvířat návrh kritizují, protože k němu podle nich neproběhla dostatečná odborná a veřejná diskuze.

V současné době jsou rituální porážky u nás marginální záležitostí, mohou se provádět jen pro potřeby českých náboženských obcí. Nový návrh ministra zemědělství, který spolupředkládají například i poslanci Petr Bendl (ODS), Josef Kott (ANO) nebo Tomáš Dubský (STAN), má však za cíl pravidla pro halal porážky rozvolnit tak, aby se mohla poražená zvířata vyvážet i do jiných zemí. Přijetí návrhu by tak mohlo znamenat, že se z Česka stane velmoc halal porážek zásobující další země.

Proti návrhu se ohradili Obránci zvířat, kteří varují před dalekosáhlým dopadem narychlo připraveného návrhu bez odpovídající odborné debaty:

„Je nepřijatelné, aby se pod záminkou údajné debyrokratizace stal z Česka ráj fakticky neregulovaných porážek bez omráčení. Zvířatům se při nich podřízne krk za plného vědomí a potom se nechají zaživa vykrvácet. Jakékoliv změně regulace takové praktiky musí předcházet seriózní odborná a také veřejná debata, při které musí být hlavní prioritou ochrana zvířat,“ říká Pavel Buršík z organizace OBRAZ – Obránci zvířat. Proti porážkám bez omráčení se staví i Federace veterinárních lékařů Evropy, která na svém webu píše, že porážku zvířat bez omráčení nelze akceptovat za žádných podmínek a že by si státy měly nastavovat vlastní tvrdší pravidla pro rituální porážky, než jaká obecně platí v EU.

Zbytečné zabíjení zvířat bez omráčení

Obránci zvířat se obávají, že se podmínky pro halal porážky v Česku nastaví špatně a doplatí na to zvířata. Nelíbí se jim, že by se z Česka stala celoevropská velmoc porážek za plného vědomí. Zvlášť když pro halal není nutné, aby byla zvířata zabíjena bez omráčení.

„Zvířata si nezaslouží zbytečně trpět jen proto, že pod nátlakem lobby s vidinou snadného zisku zbrkle přijmeme změnu bez ohledu na názory odborníků na ochranu zvířat. Vyspělé evropské státy od porážek bez omráčení upouští, nebo je tvrdě regulují. Česko by ale při přijetí návrhu šlo spíše cestou méně rozvinutých zemí Blízkého Východu a Afriky. Dokonce některé muslimské země umožňují halal porážku s předchozím omráčením zvířete,“ hodnotí situaci Buršík.

Obránci zvířat proto bijí na poplach a žádají veřejnost, aby ministrovi zemědělství a předsedům parlamentních stran psala e-maily, ve kterých se postaví na stranu zvířat.

„Lidem v Česku na zvířatech skutečně záleží. Jen díky aktivitě občanské společnosti došlo k zákazu kožešinových farem i klecových chovů slepic. Díky tomu udává ČR trendy v ochraně zvířat, teď bychom

ale udělali velký krok zpět, kdybychom bez dostatečného odborného posouzení zbrkle přijali rozvolnění pravidel pro rituální porážky,“ dodává Buršík.

Zároveň vyzývá lidi, aby se nebáli politikům psát a vyjádřit na věc svůj názor. „Politici na voliče často dají, ukázalo se to u prosazení zákazu klecových chovů slepic, kdy poslancům i senátorům chodila spousta e-mailů od občanů, a ti pod jejich náporem zákaz podpořili. I nyní mají zvířata naději, pokud se za ně postavíte!“

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Obránci zvířat

Autorem od: 24.09.2024

Každý jsme jiný, ale máme společný cíl – lepší svět pro zvířata

Podobné články

Může vás také zajímat