Aktuálně: 4 024 inzerátů200 766 diskuzních příspěvků18 129 uživatelů

Jak správně krmit kočku. Mléko? Raději ne!

Jak správně krmit kočku. Mléko? Raději ne!
Lukáš Pololáník včera v 13:00
28 4 minuty čtení

Správná výživa kočky je klíčová pro její zdraví a pohodu. Vaši roztomilí společníci jsou nároční na krmivo, a proto je důležité zvolit správný typ potravy, která odpovídá jejich potřebám. Povíme si, jak správně kočky krmit, jaké složky by měla jejich strava obsahovat, jak často a v jakém množství byste měli potravu podávat, a také proč byste měli být opatrní s mlékem. Vyznejte se ve výběru granulí, konzerv a kapsiček, aby vaše kočka dostávala tu nejlepší péči.

Na rozdíl od psů, kteří potravu často celou zhltnou, kočky jedí pomalu a s rozmyslem. Každé sousto si důkladně rozkoušou a často během jídla dělají pauzy. Jsou zároveň dost vybíravé, proto byste měli dodržovat pár základních pravidel.

Mají opravdu mlsné jazýčky

Misku s krmením nenechávejte neustále plnou, protože kočky ztrácejí zájem o jídlo nebo se mohou začít překrmovat. Ideální je podávat krmení dvakrát až třikrát denně, v pravidelných časech. Díky tomu si zvíře vytvoří návyk, bude správně trávit a vyhnete se hladovění nebo odmítání jídla. Množství krmiva závisí na věku, plemeni a životním stylu vaší kočičky, dbejte doporučení chovatele nebo veterináře, abyste ji zbytečně nepřekrmovali. Teplota podávané potravy je také důležitá, ideálně by měla být pokojová. Příliš studené nebo horké jídlo kočky odmítají, protože jim způsobuje potíže s trávením.

Základní živiny pro zdraví vaší kočky

Maso je hlavní ingrediencí potravy. „Kočka je výhradně masožravý tvor, proto je bílkovina velmi důležitou složkou v kočičím krmivu. Bílkovina je pro ně jediným zdrojem aminokyselin. Ty se podílejí na tvorbě a údržbě svalové tkáně,” vysvětluje Denis Klinger, ředitel společnosti PetExpert. Dalším důležitým faktorem je tuk, ten by však neměl tvořit více než 30 % krmiva, aby kočka zbytečně nepřibírala. U sacharidů je ideální držet se pod hranicí 10 %. Přesné složení by mělo odpovídat potřebám vaší kočky a v průběhu jejího života se může měnit.

Jaké krmivo zvolit?

Na trhu je dnes k dispozici široká škála granulí, konzerv, kapsiček a polévek, přičemž výběr krmiva by měl být přizpůsoben věku, zdravotnímu stavu a aktivitám vašeho mazlíčka. Například strava pro kastrované kočky má specifické složení, stejně jako krmivo pro zvířata žijící uvnitř bytu a ty venkovní. V posledních letech jsou velmi oblíbené polévky pro kočky, které z velké části tvoří vývar. Kočkám chutnají a zároveň pomáhají se správnou hydratací. Jsou tak ideálním řešením ve chvíli, kdy vaše kočka odmítá pravidelně pít. Důležité je volit kvalitní krmiva, která pokryjí všechny nutriční potřeby.

Pokud se rozhodnete vydat cestou syrové stravy zvané BARF, která je pro kočky v mnoha případech vhodná, nastudujte si o této metodě vše potřebné, abyste vašemu zvířátku naopak nepřitížili.

Mléko? Raději ne!

I když je často zobrazováno, že kočky milují mléko, kravské mléko pro ně není vhodné. „Kravské mléko obsahuje mléčný cukr, který kočka nedokáže pořádně strávit. Pravidelným nebo dokonce i občasným podáváním mléka jí můžeme způsobit nadýmání, nafouklé a bolavé bříško,” vysvětluje Denis Klinger. Pokud chcete kočce dopřát mléko, volte speciální mléko pro kočky, které je k dostání v obchodech s chovatelskými potřebami. Jinak je nejlepší podávat čerstvou vodu, která je pro mazlíčky vůbec nejzdravějším nápojem.

Správné krmení kočky není složité, ale je třeba dbát na kvalitní výživu a respektovat její specifické potřeby. Dodržováním těchto zásad zajistíte, že vaše kočka bude zdravá a spokojená.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Lukáš Pololáník

Autorem od: 18.11.2023

Podobné články

Může vás také zajímat