Aktuálně: 4 088 inzerátů199 256 diskuzních příspěvků18 097 uživatelů

Chov velkých papoušků v bytě, 2. část

Chov velkých papoušků v bytě, 2. část
542 6 minut čtení

Kde bydlíme

Bydlíme ve starém panelovém bytě v přízemí. To je částečná výhoda, neboť nemáme žádné přímé sousedy. Máme pouze souseda nad námi a jednoho z vedlejšího vchodu, který bydlí přes silnou zeď. Se sousedy komunikujeme, abychom se ujišťovali, že je papoušci neruší a nutno dodat, že máme na sousedy štěstí. Jsou tolerantní vůči zvířatům.

Přesto jsme provedli v bytě několik úprav, například odhlučnili stoupačky, vchodové i vnitřní dveře. Směrem do ulice má byt lodžii, kterou jsme nechali zasklít. Hluku procházejícímu do ulice to velice pomohlo. Byt máme v nájmu už 8 let a majitel nemá s našimi zvířátky problém. Papouškům jsme nastavili jasně denní režim, takže noční klid nenarušujeme a ani sousedy ráno nebudíme.

Pomalu se dostáváme k poslední úpravě, a to jsou okenní zatemňovací rolety. Díky nim dokážeme nastavit papouškům denní režim dle potřeby. 

Chov velkých papoušků v bytě, 2. část

Časová náročnost a režim

Ve všední dny odcházíme do práce a děti do školy. Papoušci vstávají zároveň s námi. Dostanou čerstvou vodu a ovoce se zeleninou. V práci střídáme krátký a dlouhý týden. V dlouhém týdnu zastávají odpolední péči děti, které mají s papoušky kladný vztah. Do 17 hodin chodí děti dělat papouškům společnost, ale nepouští je mimo klec. Přeci jen jsou to velcí papoušci a potřebují určitou míru zodpovědnosti a schopnosti řešit nastalé situace.

A jaký je tedy náš režim? V 17 hodin papoušci dostávají krmení v podobě zrní a granulí. Cca v 18 hodin dostávají směs oříšků, sušeného ovoce/zeleniny a čistou vodu. V 19 hodin chodí papoušci spát, zhasínají se jim světla a zatemňují okna. Po našem příchodu z práce papoušky chodíme v rychlosti pozdravit, protože zaregistrují náš příchod.

Ve dnech, kdy jsme doma, se doba vstávání a doba spánků nemění. Jen denní vyžití je jiné. Papoušci většinu dne tráví mimo voliéry a my toho využíváme k úklidu, potažmo k údržbě voliér. Snažíme se s papoušky trávit co nejvíce času hrou a být s nimi v co nejbližším kontaktu. Z toho důvodu moje žena změnila pracovní pozici, která jí umožnila pracovat z domova. Nyní s papoušky neustále někdo doma je. Režim mají stále stejný a nerušeně a tiše odpočívají v klecích. Ve voliérách máme nainstalované kamery, díky kterým máme přehled, co se s ptáky děje.

K papouškům se nyní váže téměř všechen náš volný čas. Co se týče dovolených, tak nemáme odvahu odjet na delší dobu z domu, aniž by někdo z nás zůstal doma. Papoušci jsou na nás dost fixování a neznámé lidi nemají rádi. Cizí lidé jsou pro ně stresová situace a nemám odvahu riskovat pracně vybudovaný společný vztah.

A tak trpělivě se ženou vyčkáme, až budou děti dostatečně staré a zodpovědné na to, abychom mohli na společnou dovolenou delší jak dva dny.

Pokud s papoušky dodržujeme režim, který máme společně nastavený, tak soužití s nimi je naprosto bezproblémové. Důležité je si uvědomit, že nastavený režim se musí dodržovat. Jinak se ho začnou papoušci hlasitě domáhat. Oni totiž vědí, že měli něco dostat, že si měli jít například hrát, a tak je to i se spánkem. Pokud nemají v daný čas klid, dokážou být hodně nevrlí. Je třeba také myslet na případné problémy, co se týče zdraví papoušků. Je nutné mít zjištěno, kde je nejbližší veterina specializující se na exotické ptactvo a mít vždy způsob, jak papouška na veterinu rychle a bezpečně dopravit.

Je důležité si před pořízením papouška dobře rozmyslet, kolik času takový papoušek zabere a zda mu ho s rodinou dokážete dát. Pokud se mu nebudete dostatečně věnovat, vrátí vám to v podobě křiku, ničení věcí a domáhání se pozornosti. Mějte na paměti, že pokud nebudete papouškovi věnovat čas a lásku, nikdy si s ním vztah nevybudujete.

Chov velkých papoušků v bytě, 2. část

Voliéra pro ary

Před pořízením naší první ary jsme na doporučení chovatele objednali voliéru o rozměrech 120x70x190 cm s tím, že by mohla být i pro dvě ary.

Už při dospívání našeho Charlse jsme zjistili, že voliéra naprosto nesplňuje potřeby a je malá. Rozhodli jsme se voliéru zvětšit. Nejdříve do výšky cca na 240 cm a následně po několika týdnech do délky na 200 cm s tím, že jsme měli v plánu pořizovat pár a tento rozměr by jim mohl vyhovovat. Podotýkám, byl to náš první velký papoušek a naše představy byly dosti mylné. Po koupi druhé ary (jméno Lóra) jsme sledovali jejich chování a bylo nám hned jasné, že je všechno špatně a že bude potřeba další radikální změna chovného prostoru. Padlo rozhodnutí postavit arám voliéru doslova přes půl obývacího pokoje. Zvolili jsme rohovou, aby bylo možné do okolí umístit i ostatní voliéry. Plánování voliéry zabralo poměrně hodně času, protože jsme chtěli do stavby promítnout všechny naše dosavadní chovatelské zkušenosti. Výsledkem je rohová voliéra dlouhá 210 cm a hluboká od přední strany do rohu 242 cm. Výška je 240 cm. Jen pro zajímavost, při stavbě voliéry se dovnitř vešla naše sedačka i s televizí, třemi psy a osazenstvem :)

Až teprve teď jsme spokojeni s tím, kde naši papoušci, v rámci našich prostorových možností, žijí. Důkazem je jejich navracení do voliéry při volném pohybu po místnosti. Vrací se do voliéry odpočívat i hrát, přestože pro sebe mají celý pokoj.

Díky neustálému vylepšování a nekonečným přestavbám voliér si je dnes stavíme sami. Pořád je co vylepšovat a na trhu jsme zatím nenašli nic, co by splňovalo naše představy a museli bychom přistoupit k zakázkové výrobě. V papouščí místnosti máme vymezený prostor, kde s nimi trávíme společný čas. Na dalších místech, kde není křeslo a gauč, jsou zavěšené větve. Ve vybavení místnosti nechybí ani stromy na kolečkách, které umísťujeme dle potřeby, aby měli papoušci prostor k proletu a nezranili se. Pohyblivé stromy se hodí i pro případné umístění do jiné místnosti nebo na balkón, který je prosklený. Papoušky pouštíme vždy všechny naráz. Společně se lépe zabaví a také si k sobě budují vztah. Pozorovat jejich blbnutí, je lepší jak televize.

Chov velkých papoušků v bytě, 2. část

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Jiří Rajdl a Katka Krejčí

Autorem od: 23.08.2024

Chovatelé velkých papoušků v bytě

Podobné články

Může vás také zajímat