Aktuálně: 4 089 inzerátů199 091 diskuzních příspěvků18 093 uživatelů

Recenze knihy: Setkání dvou páteří

Recenze knihy: Setkání dvou páteří
Kateřina Lipinská 31.08.2024, 12:00
343 5 minut čtení

Pokud spolu mají jezdec a kůň fungovat v harmonii a užívat si společné chvíle, nesmí se vzájemně rušit. Jejich těla musí být v souladu především v tom klíčovém místě, kde se jejich páteře setkávají. To je také místo, pod které kůň došlapuje zadníma nohama, pokud se uvolněně nese a prostorně pohybuje. Jak dosáhnout potřebného držení těla a rovnováhy jak u sebe, tak u koně, je velkým tématem mnoha knih, ale podle mého názoru ho ještě nikdo nezpracoval tak srozumitelně, čtivě a celistvě jako Beth Baumert v knize Setkání dvou páteří, jejíž překlad právě vyšel v nakladatelství Brázda.

Střet zájmů jezdce a koně

Autorka hned na začátku vysvětluje, že zásadní podmínkou, aby se kůň cítil dobře, je mít i s jezdcem na hřbetě pocit volnosti a svobody a být co nejméně omezován. Naproti tomu ale jezdec se zase cítí dobře, když má koně pod kontrolou. To může často ústit do konfliktů a nespokojenosti. Řešení podle Beth Baumert spočívá v tom, že si jezdec uvědomí, že nejspolehlivější cesta k dobře ovladatelnému koni vede přes rovnováhu, lehkost a volnost předku koně. Proto se mu snaží co nejvíce pomoci v jejich dosažení. Koně jsou inteligentní zvířata a velice dobře vnímají, že jim jezdec pomáhá v tom, co je pro ně důležité. Pak může spolupráce pokračovat v harmonii, kůň se cítí svobodný a zároveň ho má jezdec pod kontrolou.  Ale jak toho dosáhnout?

Je potřeba začít u sebe – ovládáním svého těla tak, abychom koni nevadili a zároveň mu efektivně pomáhali. Tomu se autorka věnuje v části I: Jak pracuje jezdec. Nečekejte ale statický popis, jak má správný sed vypadat, je to totiž dynamická věc a právě proto je tolik těžké si jej udržet. Autorka představuje svůj termín „silové linie“ a vysvětluje, jak ovládat tělo své i koňské, aniž byste „dřeli“, spíše za pomoci pružnosti a pozitivního napětí. Zde hodně vychází z učení své přítelkyně a mentorky Sally Swift. Ke každé kapitole připojuje i několik nejdůležitějších praktických cvičení jak pro jezdce mimo koně, tak jezdeckých.

Ukázka z knihy Ukázka z knihy Ukázka z knihy Ukázka z knihy Ukázka z knihy

Mnohem zajímavější a přínosnější pro mě ale byla část II: Jak pracuje kůň. Zde se autorka zabývá tím, jak funguje tělo koně a také, jak na něj má jezdec působit, aby pracovalo co nejlépe a nejzdravěji. Krásné ale je, že se nejedná o odbornou biomechaniku, kterou si sice člověk rád přečte, ale jen velmi těžko ji vnáší do praxe. Naopak popisuje přesně to, co denně na našich koních cítíme, vysvětluje, proč tomu tak je a co dělat, aby to bylo lepší. Klíčová je u ní rovnováha, načasování pomůcek („jak poznám přesný okamžik pro správnou pomůcku?“), propojení celého těla koně („jak koně spojím, aby se správně pohyboval přes hřbet a energie odrazu zadních nohou kolovala?“) shromáždění a poloviční zádrže („co to k čertu je?“).

Opět zde najdete cvičení, která vám pomohou nejprve nastartovat motor, který má kůň v zádi, pak ho spojit přes tělo, zakulatit a současně odlehčit na přilnutí. V dalších kapitolách a cvičeních se naučíte vnímat, jak správně načasovat a zkoordinovat pomůcky tak, aby se kůň odrážel a podsadil, ale zároveň přitom neběžel vpřed. Tím se pomalu dostáváte k sebenesení a postupně přes správně prováděné přechody a dovnitř plec ke shromáždění. Poslední kapitola druhé části je celá věnovaná polovičním zádržím a i na ně tu najdete hned pět cvičení.

Část III: Jak se dvě páteře setkávají v rovnováze se věnuje dalšímu rozvíjení rovnováhy ve shromáždění. Toho se dociluje prostřednictvím precizního ladění rytmu, energie, narovnání, přistavení a ohnutí. Naučíte se také dobře regulovat výšku krku a délku kroků vašeho koně. Veliký důraz je kladen i na precizní linii pohybu a perfektní projíždění drezurních figur a cviků, což je nezbytné pro dokonalou kontrolu nad tělem koně. Najdete tu několik netradičních a zajímavých drezurních cvičení, například „provlékání nohou“.

Možná se vám nyní zdá, že namísto slibované harmonie zde rozebírám jen technické aspekty, o kterých jste už něco četli… ale bohužel bez zvládnutí správné techniky není souladu. Autorka k tomu říká:

„Tato kniha si troufale dovoluje slibovat vám harmonii, a dokonce možnost kouzelných okamžiků, ale přitom je ve skutečnosti celá o technikách… Když je těžiště vyváženého jezdce přímo nad těžištěm vyváženého koně – a zadní noha došlapuje právě pod toto místo, kde se vaše páteře setkávají – může kůň nést sebe i svého jezdce v rovnováze.

Doufám, že na těchto stránkách sami vyřešíte hádanku volnosti versus kontroly. Můžete se podívat na mechaniku, jakou funguje vaše tělo, tělo vašeho koně, a na to, co vás spojuje v partnerství, v němž vedete tanec, který dělá běžného koně krásným a krásného koně nádherným.“

Knihu si můžete objednat na webu nakladatelství Brázda.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Kateřina Lipinská

Autorem od: 03.11.2023

Katka Lipinská je vystudovanou pedagožkou a psycholožkou. Koním věnuje značnou část svého života. Jezdí drezuru do stupně S a prostřednictvím psaní a překládání se snaží o to, aby se koním s lidmi žilo co nejlépe.

Podobné články

Může vás také zajímat