Aktuálně: 4 124 inzerátů198 418 diskuzních příspěvků18 081 uživatelů

Chov syslů v ZOO Na Hrádečku

Chov syslů v ZOO Na Hrádečku
Chov Zvířat 18.08.2024, 13:00
139 4 minuty čtení

Sysel obecný je drobný hlodavec z čeledi veverkovití (Sciuridae). Dorůstá délky kolem 20 cm a dosahuje hmotnosti 200-400 g. Sysel má na první pohled výrazné velké oči a malá ouška. Jeho kožich je hustý s hnědavým zbarvením.

Dříve býval sysel obecný poměrně hojný i v naší přírodě. V dnešní době už hovoříme pouze o ostrůvkovitém výskytu na několika místech České republiky. Důvodem je především úbytek přirozeného stepního biotopu. To vede k většímu osídlování zemědělské krajiny. Areál rozšíření má dvě části, oddělené karpatským obloukem. Jedna část zahrnuje panonskou nížinu a na ni navazující oblasti v České republice, Rakousku, Maďarsku, Slovensku, západním Rumunsku a Srbsku. Druhá část areálu obsahuje jižní Rumunsko, Bulharsko, Thrákii, Moldávii a Ukrajinu. Sysel je tedy endemitem Evropy.

V první polovině 20. století byli sysli vnímání jako škůdci polí. Dnes je přísně chráněn. Jako kriticky ohrožený druh (C1) podléhá ochraně v celé Evropě. Na počátku tisíciletí bylo na našem území napočítáno 25 kolonií, čítajících posledních 2500-3000 syslů. Při sčítání v roce 2014 byla oznámena mírně optimistická čísla: 4100-4800 zvířat. Je to výsledek důsledné ochrany, nicméně stav je nadále vážný.

Výběh s úkrytem pro sysly v ZOO Na Hrádečku Výběh s úkrytem pro sysly v ZOO Na Hrádečku

Některé české zoologické zahrady jsou nyní zapojeny do programu Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK), která se snaží o navrácení sysla obecného do přírody. A to byl právě jeden z hlavních důvodů k pořízení syslů do ZOO Na Hrádečku, kteří se jeho chovu věnují od roku 2023.

Zakládající skupina ve složení dva samci a šest samic, přišla do Horní Pěny ze ZOO Hluboká nad Vltavou. Domov našli v upraveném výběhu po marách stepních, které se přestěhovali do prostornějšího výběhu v horní části ZOO. Cílem úpravy ubikace bylo zajistit těmto drobným hlodavcům bezpečí. Výběh je nyní zabezpečen proti podhrabu. Pletivo nahradila kamenná zeď, která tvoří obvod výběhu. Došlo také k návozu písku a hlíny. Díky tomuto materiálu byl v ubikaci vytvořen kopec, ve kterém si sysli dle libosti vytváří nory.

Výběh v ZOO Na Hrádečku Výběh v ZOO Na Hrádečku

V letošním roce (2024) byla v rámci programu AOPK první vybraná mláďata ze ZOO Na Hrádečku vypuštěna do předem zvolených lokalit v České republice.

Sysli jsou od jara do podzimu krmeni plody a semeny, dále se živí také zelenými částmi rostlin, kořeny a bezobratlými. V zimě nepřijímají potravu vůbec, ani si nedělají zásoby, jako například křečci. V tomto období jsou čistě odkázáni na zásoby podkožního tuku.

Krátce po zimní hibernaci nastává období rozmnožování. Chovná kolonie musí obsahovat převahu samic. Ty bývají březí 25-28 dnů a poté přivádí na svět 4-6 mláďat.

Ačkoli působí sysel svým drobným vzrůstem milým dojmem, není vhodný jako domácí mazlíček, především s ohledem na jeho životní potřeby. Legálně ani není možné sysla získat, jelikož se jedná o zvláště chráněný druh živočicha. Přitom ještě v 50. letech byl u nás hojný. Za hlavní příčinu se považuje radikální změna zemědělského hospodaření a úbytek přirozeného biotopu.

Kromě ZOO Na Hrádečku, jsou sysli v českých zahradách k vidění ještě v Brně, Praze a Hluboké nad Vltavou.

Sysel vykukující ze své nory Sysel vykukující ze své nory

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat