Aktuálně: 3 988 inzerátů202 026 diskuzních příspěvků18 147 uživatelů

Bylinkářství pro králíky

Bylinkářství pro králíky
Monika Hladká 20.10.2024, 13:00
3 4 minuty čtení

Pampeliška – smetánka lékařská

Pampeliška neboli smetánka lékařská pokrývá v jarních měsících většinu luk a travnatých ploch. Ovšem její zářivě žluté květy neradi vidí zahrádkáři, protože jde o vytrvalý plevel, kterého se jen obtížně zbavuje. Přesto jde o velmi léčivou rostlinu.

Přispívá k normální činnosti močové soustavy a trávení, působí jako prebiotikum a pročišťuje organismus. Napomáhá udržet zdravá játra a žaludek. Pampeliška je také výborným antioxidantem a příznivě ovlivňuje metabolismus lipidů a udržuje normální hladinu cholesterolu v krvi. Dále zvyšuje tvorbu a vylučování žluči. Lze ji podávat při žaludečních poruchách, nechutenství nebo zácpě. Přispívá k normální funkci močového měchýře a močové soustavy, napomáhá normálnímu trávení, je výborným prebiotikem, napomáhá správné funkci žaludku a jater a správné detoxikaci organismu.

Při studii vlivu pampelišky na produkci u skotu, se zjistilo, že má velký vliv na kvalitu a produkci mléka. Dá se tedy předpokládat, že tento vliv na mléčnost bude mít i u králíků, a proto je její podávání velmi vhodné v době kojení mláďat. Pampeliška má optimální složení bílkovin a minerálních látek a pozitivně tak ovlivňuje růst mláďat.

Pampeliška obsahuje hořčiny lactopicrin, taraxacin a taraxasterin, tříslovinu, inulin (na podzim až 40%, ale na jaře jen okolo 2%), triterpeny taraxasterol a taraxerol, cholin, třísloviny, inosit, steroly, aminokyseliny, pryskyřice, silice, kaučuk (až 25%) fytoncidy a minerální látky (zejména měď, draslík, hořčík, vápník a mangan), v mladých listech je obsaženo navíc značné množství vitaminu C a kyselina křemičitá, v květech jsou přítomny flavonoidy, karotenoidy, silice aj. Obsah inulínu je největší na podzim, obsah taraxacinu v červenci a září.

Pampelišku můžeme králíkům podávat jak čerstvou, tak sušenou. Zkrmujeme listy i květy. Sušenou můžeme uchovávat na zimu a podávat jako pamlsek. Lze ji králíkům podávat i ve formě čaje. Další možností je příprava oleje a jeho kapání na krmivo.

Výroba pampeliškového oleje je snadná, jen musíte být trpěliví. Na přípravu budete potřebovat sušené pampeliškové květy a olej. U králíků nejlépe slunečnicový, který pozitivně ovlivňuje kvalitu a lesk srsti. Pampeliškové květy dejte do čisté sklenice. Sklenici naplňte květy do poloviny a zbytek dolejte olejem. Teď můžete zvolit jeden ze dvou postupů, rychlý a pomalý.

Rychlý postup: sklenici s olejem a květy vložte do vodní lázně a hrnec na plotně pomalu zahřívejte 12 až 24 hodin. Neustále kontrolujte množství vody v hrnci, voda se nesmí odpařit. Poté obsah sklenice sceďte.

Pomalý postup: u pomalého postupu máme ještě dvě varianty. První varianta je sklenici s květem a olejem uzavřít plátýnkem. Sklenice musí být prodyšná, postavte jí na parapet, kam hodně svítí. Nechte louhovat přibližně dva týdny a poté sceďte. Druhou variantou je uzavřená sklenice, postavena do tmy a chladu. Občas je potřeba sklenici zkontrolovat a obsah protřepat. Po 4 až 6 týdnech sceďte.

Ať už zvolíte jakýkoliv postup, vzniklý olej uchovávejte v chladu a kontrolujte. Plíseň případně odstraňujte.

Pampeliškový olej můžete využívat jako kapky na krmivo nebo na promazávání ran. Působí také na bolestivé svaly a klouby.

Velmi vhodná je pro králíky s onemocněním močových cest, při střevních problémech či pří léčení antibiotiky. Uvítají ji i králíci s nadváhou, kojící samice a mláďata.

Pampeliška se nedoporučuje králíkům zkrmovat dlouhodobě. Díky močopudným účinkům vyplavuje z těla draslík.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Monika Hladká

Autorem od: 30.12.2023

Podobné články

Může vás také zajímat