Aktuálně: 4 098 inzerátů197 720 diskuzních příspěvků18 072 uživatelů

Stromy, které dokáží léčit

Stromy, které dokáží léčit
Monika Hladká 27.07.2024, 13:00
192 3 minuty čtení

Vrba

Vrbové proutí se nehodí jen pro pletení pomlázek a košíků, ale dá se dobře využít i u králíků.

Vrbu můžeme králíkům podávat už v době květu, tedy tzv. kočiček.

Králíkům vrbové proutí podáváme čerstvé anebo sbíráme kůru, kterou následně sušíme. Ze sušené kůry připravujeme například odvary.

V lidovém léčitelství se z kůry připravují odvary, které účinkují jako antipyretikum, antirevmatikum a analgetikum: snižují teplotu, tiší bolesti, léčí nespavost, průjem i revma. Kůra se také používá jako diuretikum. Při vnějším užití se aplikuje proti kožním plísním, pocení a na nehojící se rány.

Vrbové proutí okyseluje žaludek králíka a tím pomáhá při léčbě a prevenci kokcidiózy, protože kokcidie nesnáší kyselé prostředí.

Další možností použití je u samic, které náhle přišli o mláďata. Vrba zhoršuje kvalitu mléka u samic a většinou i laktaci zastavuje. Zabrání se tím zánětům mléčné žlázy.

V léčitelství se používá kůra z dvouletých až tříletých větví vrby bílé (Salix alba) a dalších druhů, která se z nich na jaře velmi snadno stahuje. Krájí se, rozmělňuje a suší. Její nejdůležitější obsahovou látkou je salicin, který se v játrech přeměňuje na kyselinu salicylovou. Již v 19. století z ní byla extrahována účinná složka (salicin) a podařila se syntetická výroba kyseliny salicylové, na jejímž základě byla vyvinuta kyselina acetylsalicylová. Ta se začala prodávat pod názvem Aspirin, u nás Acylpyrin; byla prvním moderním lékem vyrobeným na rostlinném základě. Jelikož užívání kyseliny acetylsalicylové může vést k silným obtížím, a dokonce při dlouhodobém užívání ke krvácení žaludku, doporučuje se v takových případech alternativně přípravek z extraktu z vrbové kůry, který takové vedlejší účinky nemá. Syntetické přípravky bohužel téměř zcela vytlačily používání vrbové kůry.

Stromy, které dokáží léčit

Smrk

Ano, i smrk se může podávat králíkům. Dáváme ho v malém množství, nejlépe mladé výhonky.

Jehlice a pryskyřice obsahují vonné silice, kterých se používá k léčbě revmatu, bolestí kloubů a zad, poruch prokrvení či zánětu dásní a k aromaterapii při stresu a vyčerpání. Také jsou vhodné pro léčbu astmatu, kašle a bronchitidy.

U králíků lze bez problémů využít jako podpůrná léčba při neinfekční rýmě. Uvolňuje dýchací cesty a odhleňuje.

Účinky smrku si můžeme uchovat i na dobu, kdy nejsou čerstvé výhonky k dispozici, a vyrobit si smrkový sirup, který můžeme využívat sami. Popíšeme si výrobu sirupu za studena, který má větší účinky.

Výroba sirupu za studena: smrkové výhonky pokládáme do vrstvy do sklenice. Na vrstvu výhonků dáme plátek citronu a zasypeme vrstvou cukru. Takhle pokračujeme, dokud není sklenice plná. Sklenici uzavřeme a necháme "pracovat", tak na 2-3 týdny, ale klidně i déle. Cukr se postupně rozpouští a mísí se s výtažkem z bylin.

Když je proces u konce, přecedíme vše přes plátýnko, nebo plínu, pořádně vymačkáme, nalijeme do lahviček a uchováváme v chladu.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Monika Hladká

Autorem od: 30.12.2023

Podobné články

Může vás také zajímat