Aktuálně: 4 404 inzerátů186 541 diskuzních příspěvků17 910 uživatelů

Květy vhodné pro papoušky

Květy vhodné pro papoušky
408 8 minut čtení

Příroda nám nabízí spoustu možností, jak našim opeřeným svěřencům zpestřit krmnou dávku. Jestli chceme našim papouškům dopřát to nejlepší, tak dary přírody udělají vždy velkou radost. Z jara se příroda po zimě probouzí a nabízí spoustu skvělých možností a pochoutek pro naše papoušky.

Dřeviny

Líska
Jehnědy jsou bohatým zdrojem pylu, který je pro papoušky velice chutný a prospěšný. Pyl obsahuje vitamín C, D, K E, A a vitamíny skupiny B. Také je zdrojem minerálních látek, a to vápníku a fosforu.

Vrba
Na vrbových proutcích se z jara objevují "kočičky". Tyto větvičky můžeme papouškům nabídnout také.

Lípa
Květy lípy jsou bohaté na pyl a nektar. Jsou velice chutné a mezi papoušky i oblíbené.

Jabloně, třešně, višně, hrušně a další ovocné stromy
Na jaře začínají rozkvétat ovocné stromy. Květy obsahují spoustu pylu. Papouškům můžeme podat celou větvičku.

Květy vhodné pro papoušky Květy vhodné pro papoušky Květy vhodné pro papoušky Květy vhodné pro papoušky Květy vhodné pro papoušky Květy vhodné pro papoušky Květy vhodné pro papoušky Květy vhodné pro papoušky

Planě rostoucí rostliny

Smetánka (pampeliška) lékařská (Taraxacum officinale)
Papouškům můžeme podávat celou rostlinu. Květy, listy i kořen. Jde mezi papoušky o velice oblíbenou rostlinu, která obsahuje účinné látky, a to v celé rostlině. Nejvíce těchto látek je v kořenu. Listy obsahují spoustu vitamínů, jako jsou vitamíny A, B, C, D a dále minerály a betakaroten. Papouškům ji můžeme nabídnout do misek, závěsných "jeslí" nebo můžeme hodit celou rostlinu na strop voliéry a papoušci se skvěle zabaví. Lze sušit i na zimu.

Jetel luční (Trifolium pratense)
Jetel je velmi hojná, planě rostoucí rostlina. Květy jsou velmi chutné a obsahují spoustu prospěšných látek, jako jsou například silice, vitamín C a E, třísloviny a spoustu dalších. Čistí krev, podporuje metabolismus a pozitivně ovlivňuje činnost srdce.

Ptačinec prostřední (Stellaria media)
Ptačinec je velmi častá planě rostoucí rostlina a také roste jako velmi častý plevel na našich zahrádkách. Pro papoušky je to však velmi oblíbená pochoutka. Obsahuje velké množství vitamínů. Také pozitivně ovlivňuje činnost metabolismu, napomáhá správné funkci ledvin a dýchacího systému. V našem chovu je velmi oblíbený mezi korelami, andulkami, velmi chutná papouškům patagonským, senegalským i chocholatým, ale pochutnají si i ary.

Sedmikráska chudobka (Bellis perennis)
Jak už víme, sedmikrásky jsou velmi prospěšné pro člověka, tak pro papoušky tomu není jinak. Mají vynikající antioxidační účinky a působí protizánětlivě. Papouškům ji můžeme nabídnout do misek, ve směsi ovoce a zeleniny.

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)
Roste jako plevel, ale patří mezi nejlepší léčivé rostliny. Obsahuje spoustu minerálních látek (zinek, hořčík, vápník a další), vitamín C a D, kyselinu mravenčí a křemičitou, bílkoviny, lipidy, chlorofyl a spoustu dalších látek. V chovu papoušků je velmi ceněná. Můžeme ji podávat jak čerstvou, tak sušenou a lze ji přimíchat do směsi ovoce a zeleniny. 

Hluchavka nachová (Lamium purpureum)
Hluchavka se podobá kopřivá a spousta lidí si je plete. Ale narozdíl od kopřiv hluchavky nepálí. Kvete od března do října. Patří mezi léčivé rostliny s významnými léčivými účinky. Obsahuje spoustu vitamínů, minerálních látek, antioxidanty, velké množství tříslovina a spoustu dalších látek. Hluchavek je více druhů, jako např. hluchavka bílá anebo hluchavka žlutá (pitulník žlutý). I tyto hluchavky můžeme papouškům nabídnout. 

Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata)
Podávat můžeme jak květ, tak listy. Jedná se planě rostoucí léčivou rostlinu. Na území ČR roste dalších 6 druhů, ale nejznámější jsou zmíněný jitrocel kopinatý, jitrocel prostřední (Plantago media) a jitrocel větší (Plantago major). Tyto 3 druhy obsahují největší množství účinných a léčivých látek. Jitrocel kopinatý obsahuje slizové látky, kyselinu křemičitou, kyselinu citronovou, enzymy invertin a emulsin. Dále obsahuje třísloviny, vitamín C, hořčiny, zinek a další látky. Tyto látky jsou obsaženy především v listech. Vhodné období pro sběr je od června do srpna. Drobní exoti a menší druhy papoušků si pochutnají na semínkách jitrocele většího. Můžeme je podávat jak čerstvé, tak sušené a lze je přimíchat do směsi ovoce a zeleniny. 

Čekanka obecná (Cichorium intybus)
Čekanka je planě rostoucí rostlina. Kvete od července do října jasně modrými květy. Roste docela hojně na krajích luk, cest, polí a lesů. Má i léčivé účinky. Podávat můžeme celou rostlinu i s kořenem.

Divizna velkokvětá (Verbascum densiflorum)

Je to léčivá rostlina z čeledi krtičníkovitých. Obsahuje hlavně saponiny a sliz, malé množství silice, cukry, třísloviny a flavonoidy. Květy obsahují velké množství pylu. Papouškům nabízíme zejména květy. Květy kvetou jeden den až dva dny. Poté rozkvétají další a další. Je to dvouletá rostlina. Dorůstá výšky až 2 metry. V prvním roce vegetace utváří růžici přízemních listů. V druhém roce z růžice vyrůstá ochlupená lodyha s hroznovitě uspořádanými květy. Kvete od května do září. Plody jsou tobolky, které vysemení a poté rostlina hyne. 

Bez černý (Sambucus nigra)
Bez patří mezi nejznámější léčivé rostliny. Obsahuje silice, třísloviny, slizy, vitamín C a organické kyseliny. Květy jsou bohaté na pyl a nektar. Papouškům můžeme podávat i plody. Můžeme ho podávat jak čerstvý, tak sušený a květy lze přimíchat do směsi ovoce a zeleniny. Papouškům ho můžeme nabídnout v závěsných "jeslích" nebo můžeme hodit trs květů na strop voliéry a papoušci se skvěle zabaví.

Květy vhodné pro papoušky Květy vhodné pro papoušky Květy vhodné pro papoušky Květy vhodné pro papoušky Květy vhodné pro papoušky Květy vhodné pro papoušky Květy vhodné pro papoušky Květy vhodné pro papoušky

Rostliny pěstované běžně jako okrasné na našich zahrádkách

Afrikán (Tagetes)
Tuto rostlinu můžeme znát pod spoustou názvů, jak např. askamitník, tagetky, smraďochy. Lze je pěstovat v truhlících i v záhonech. Je to velká pochoutka pro slimáky, proto je snadnější pěstování v truhlících. Tyto truhlíky můžeme zavěsit na voliéry. Můžeme potom jen chodit a květy utrhávat a papouškům podávat v "jeslích" přes pletivo nebo na stropě voliéry. V truhlících voliéry krásně ozdobí. Afrikán je jednoletá rostlina původem z Mexika, která dokáže kvést celé léto. Pěstuje se ve spoustě barevných variantách. Působí jako digestivum (napomáhá trávení) a stomachikum, které trávení podporuje. Dále obsahuje lutein, který chrání zrak. Má antibakteriální, antivirotické a antimykotické účinky. Papouškům můžeme podávat jak květ, tak i listy. Můžeme ho podávat jak čerstvý, tak sušený a květy lze přimíchat do směsi ovoce a zeleniny. 

Ibišek (Hibiscus)
Ibišek je velmi častá rostlina pěstována na našich zahrádkách i v domácnostech. První květy rozkvétají od začátku srpna a kvete až do září. Květy mohou posloužit jako skvělý doplněk pro naše papoušky. Nejčastěji pěstovaný je ibišek syrský (Hibiscus syriacus). Je to opadavý keř, který může dorůstat až 3 metry. Mají rádi slunné, teplé a chráněné místo. Květy ibišků kvetou jeden až dva dny, poté odkvetou a rozkvétají další. Květy obsahují spoustu pylu a mají sladkou chuť, která papouškům velmi chutná. Dále obsahují antioxidanty, spoustu minerálních látek jako jsou hořčík, vápník a další. Obsahuje spoustu vitamínů, jako vitamín C, vitamíny B1 a B6, provitamín A a niacin. Má antibakteriální účinky. Díky vysokému obsahu antioxidantů má protinádorový efekt. Dají se pěstovat ve spoustě barevných variantách. 

Růže (Rosa)
Růže jsou také velice častou rostlinou pěstovanou na zahradách. Jejich květy také můžeme přidat do jídelníčku pro naše papoušky. Květy můžeme podávat jak čerstvé, tak sušené a lze je přimíchat do směsi ovoce a zeleniny. 

Levandule lékařská (Lavandula angustifolia)
I květy levandule můžeme papouškům zpestřit jídelníček. Květy můžeme podávat jak čerstvé, tak sušené a lze je přimíchat do směsi ovoce a zeleniny. 

Echinacea (Echinacea)
Echinacea neboli třapatkovka je další rostlinou, která je velmi často pěstovaná na zahradách. I echinaceu můžeme papouškům nabídnout. Květy můžeme podávat jak čerstvé, tak sušené a lze je přimíchat do směsi ovoce a zeleniny. 

Měsíček lékařský (Calendula officinalis)
Je to léčivá rostlina původem z jihu Evropy a Orientu. Na zahradách se pěstuje jako letnička. Květy jsou sytě oranžové. Měsíček obsahuje silice, hořčin nebo vitamín C a další účinné látky. Květy můžeme podávat jak čerstvé, tak sušené a lze je přimíchat do směsi ovoce a zeleniny. 

Bylinky

Papouškům lze nabídnou i bylinky, které pěstujeme na naší zahrádce, jako jsou např. máta, meduňka, bazalka, rozmarýn atd.

Spousta chovatelů svým papouškům přidávají veškeré vitamíny a minerály různými umělými přípravky. Přitom stačí zajít jen na zahradu nebo na louku za dům a papouškům můžeme dopřát veškeré prospěšné látky přírodní a pro papoušky chutnou cestou. Příroda nám svými dary dává spoustu možností, jak našim svěřencům zpestřit život a jídelníček. 

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Michaela a Markéta Karáskovy

Autorem od: 11.12.2023

Podobné články

Může vás také zajímat