Aktuálně: 4 122 inzerátů197 720 diskuzních příspěvků18 072 uživatelů

Žába jako domácí mazlíček?

Žába jako domácí mazlíček?
Petr Kovář 21.07.2024, 13:00
307 4 minuty čtení

Oblíbili jste si žáby a chtěli byste se věnovat jejich chovu? Tento záměr bedlivě zvažte dříve, než si obojživelníka donesete domů. Mnohdy drobná žabka ještě neznamená malé nároky na chov. Některé druhy jsou také dlouhověké a mohou vám dělat společnost i patnáct let!

Jak si vybrat správnou žábu na chov

Chov žab je naprosto rozdílný od chovu akvarijních rybiček. Žáby patří mezi obojživelníky, stejně jako axolotli nebo čolci. Larvárnímu stádiu žab se říká pulci. Ti žijí pouze ve vodě a dýchání zajišťují žábry. Během proměny v dospělce přebírají funkci dýchání plíce a žábry postupně zakrní. Znamená to, že dospělá žába se může v nevhodně zařízené ubikaci utopit. Potřebují proto místo k odpočinku.

Při výběru správného druhu dávejte pozor i na to, že některé druhy jsou jedovaté a nejsou rozhodně vhodné pro začátečníky. Něco jiného jsou například některé pralesničky, které vylučují kožní toxiny. Jedy se tvoří konzumací jedovatých termitů a mravenců. V zajetí chované pralesničky jsou tedy téměř bez jedu nebo se z nich kožní toxiny rychle vytrácí. Opakem je jed ropuchy obrovské, který zůstává zachován a je tak pro chovatele nebezpečný. Některé druhy žab spadají také pod registraci CITES. U nákupu takových druhů vždy dbejte na splnění legislativních povinností.

Pralesnička azurová je oblíbená především kvůli výraznému zbarvení a nenáročnému chovu Pralesnička azurová je oblíbená především kvůli výraznému zbarvení a nenáročnému chovu

Chovné zařízení pro žáby

Velikost nádrže a její zařízení závisí na požadavcích konkrétního druhu. Drápatky nebo drápatečky vyžadují akvárium podobné chovu rybiček. Suchozemské druhy potřebují zase často rosené terárium a pouze misku s vodou nebo mělký bazének.

Často chované, a poměrně nenáročné druhy, jsou rosnička včelí a rohatka ozdobná. Některé druhy žab jsou vyloženě šplhavé a jejich terárium musí být stojatého typu, s dostatkem zeleně a větví ke šplhání. Do této kategorie patří například překrásná listovnice červenooká. Kromě zmíněných suchozemských a vodních druhů žab, rozlišujeme ještě tzv. semiakvatické druhy – např. kuňka východní. Ta vyžaduje akváterárium, kde bude voda a souš v poměru zhruba 6:4. Takové akvaterárium si lze dnes snadno zakoupit, nebo vyrobit doma. Jako spolehlivé a snadné řešení se jeví vložení malé nádrže do větší. Do malé nádržky nalejete vodu a kolem ji obsypete substrátem. Přechod na souš má být pozvolný, vytvořený například z kamenů nebo kmene tak, aby mohly žáby snadno opouštět vodní prostředí.

Listovnice červenooká je šplhavý druh, vyžadující vyšší terárium s větvemi a zelení Listovnice červenooká je šplhavý druh, vyžadující vyšší terárium s větvemi a zelení

Vybavení chovné nádrže

Vybavení volíme podle vybraného žabího druhu. Obecně ale platí, že tropické a na teplo náročné druhy potřebují vyhřívanou vodu. Navíc je nutný i zdroj tepla mimo vodu. Druhým extrémem jsou druhy z chladnějšího podnebí, kterým hrozí v našem letním počasí přehřátí a je potřeba jim vodu přiměřeně ochlazovat. Semiakvatické a akvatické druhy vyžadují vodní filtraci. Suchozemským druhům zase stačí pravidelná výměna vody.

Dno vodní nádrže je vhodné pokrýt jemným říčním pískem a drobnými oblázky. Dno nádrže suchozemských (terestrických) druhů tvoří lignocel, rašelina nebo směs rašeliny a písku. Velice vhodné je osadit vodní i suchozemské prostředí rostlinstvem, které zpříjemní chovancům pobyt a navodí pocit bezpečí. V neposlední řadě vypadá zarostlá ubikace i velmi vkusně. Různé úkryty a větve ke šplhání nesmí také chybět. Druhům, které se rády zahrabávají, poskytněte potřebnou vrstvu zeminy.

Všechny žáby potřebují kvalitní zajištění ubikace proti úniku. Jako dobrý kryt se osvědčilo husté pletivo nebo síťovina. Tyto materiály navíc umožňují dobré větrání nádrže.

Krmení žab

Dospělé zástupce suchozemských druhů krmíme hmyzem a také dalšími malými bezobratlými. Velké druhy nepohrdnou ani drobnými obratlovci. Malé druhy naopak neodmítnou ani krmivo pro rybičky, nitěnky, buchanky nebo patentky. Oblíbené bývá i nasekané rybí maso.

Krmnou dávku je vhodné posypat vitamínovými a minerálními přípravky. Vodní druhy žab ocení spíše vitaminové kapky.

Chov žab je velmi zajímavý a „méně okoukaný“, než chov akvarijních rybiček. Samotné žáby jsou mnohdy krásně pestře vybarveny a spolu se správně vybaveným teráriem, budou působit velmi esteticky.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Petr Kovář

Autorem od: 18.11.2023

Podobné články

Může vás také zajímat